Positiva ekonomiska signaler från Kina, minskad oro om effekten av skuldkrisen i Europa gav stöd till uppgångarna. Förutom den allmänt ökade riskaptiten gynnades råvarumarknaderna av en försvagad dollar, som mot euron åter betalades över 1,20.
"Vi hade egentligen redan i går positiva signaler med statistik från Kina, där exporten kom in över förväntat. Det triggade redan igår en uppgång", sa en handlare i Stockholm till Nyhetsbyrån Direkt.
Mot slutet av dagen försvagades tendensen något och råvarupriserna lämnade de högsta nivåerna för dagen. Det sammanföll med att dollarn tillfälligt vann lite mark mot euron.
Vid golvhandelns stängning på New York Mercantile Exchange, låg priset på ett fat WTI-olja med leverans i juli på 75,48 dollar per fat. Som högst betalades kontraktet till 76,30 dollar per fat. Senast oljepriset betalades på den nivån var i mitten av maj.
Nordsjöoljan Brent var upp med 1 dollar till 75,26 dollar per fat.
"Oron för den europeiska skuldkrisen minskar och nu får man kvittot på att Kina ångar på. Det har gjort att vi har fått tillbaka en hel del investerare in i marknaden igen, som hade gått ur marknaden tidigare", sa handlaren vidare.
"I övrigt handlar det inte om några större fundamentala förändringar. Den allmänna oron har dämpats något", sa handlaren.
Positivt för just oljepriset var även att det internationella energiorganet IEA höjt sin prognos för efterfrågan på olja. Månadsrapport innehöll en höjning av prognosen för global efterfrågan 2010 med 65.000 fat per dag.
Med en förväntad tillväxt på 1,7 miljoner fat per dag 2010 har IEA den mest optimistiska uppfattningen om efterfrågan av de tre ledande prognosorganen som lämnar månadsrapporter. De övriga två är Opec och det amerikanska energidepartementet (EIA).
Även basmetallerna steg på bred front under dagen. Också här spelar de kinesiska siffrorna in, tillsammans med den försvagade dollarn.
Men liksom oljan försämrades tendensen något mot slutet av den ordinarie handelssessionen på London Metal Exchange. Ett par basmetaller vände till och med ned.
"Det är ganska tydligt det som har hänt. Investerarna har gått ut från risk till säkra tillgångar, som dollarn och guld. Nu går man ur risk och effekten blir den motsatta", sa handlaren.
Just guldpriset fortsatte att handlas i en baissig utveckling, liksom under onsdagen. Efter en toppnotering på 1.250 dollar per uns för ett par dagar sedan, ligger senaste betalda priset på dryga 1.219 per uns.
"En del säkra kort har satts åt sidan, i alla fall för tillfället. Oron om en kollaps i Europa har stabiliserats. Guldpriset har också haft en så bra resa, och nu ser man att folk drar sig tillbaka något", sa en råvaruanalytiker till Bloomberg News.
Noteringar cirka klockan 20.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +1,22 USD 75,62
Brent, första termin +1,00 USD 75,27
Basmetaller, LME, tremånaderstermin
Koppar +70 USD 6.410
Zink -34 USD 1.720
Aluminium +21 USD 1.949
Nickel -325 USD 18.945
Bly +04 USD 1.684
Tenn +325 USD 16.650
Guld, spot (pris/uns): -13,60 USD 1.219,80