1515
Annons

Stockholmsbörsen: Förnyad bankoro pressar

Stockholmsbörsen var lägre vid lunchtid på tisdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, sedan inköpschefsindex från Kina inkommit sämre än väntat och oron kring de europeiska bankerna tilltagit.

"Risksentimentet förändrades till det negativare i USA under fredagskvällen efter Spaniens nedgradering och detta har förstärkts av att inköpschefsindex i Kina inkom lägre än väntat. Inköpschefsindexen generellt visar att det fortfarande är bra tillväxt i industrin men problematiken just nu är att marknaden diskonterat att så ska vara fallet", säger Thomas Jellvik, aktiestrateg på Swedbank, till nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.45 var OMXS30 1,5 procent ned till noteringen 965,7. Omsättningen uppgick till 4,7 miljarder kronor.

Atlas Copco A var 2,2 procent lägre till 109:30 kronor, Scania B tappade 2,2 procent till 113 kronor och Sandvik sjönk 2,4 procent till 90:55 kronor.

Kinas inköpschefsindex sjönk till 53,9 i maj från 55,7 i april. Det var en större nedgång än vad marknaden räknat med. Enligt Bloomberg News prognosenkät spådde analytikerna en mer måttlig nedgång till 54,5.

Euroområdets inköpschefsindex sjönk till 55,8 i maj, jämfört med 57,6 månaden före. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 55,9, vilket skulle vara i linje med det preliminära utfallet.

De svenska inköpschefernas index steg däremot till 66,0 i maj från 64,0 månaden före. Motsvarande månad förra året var inköpschefsindex 43,7. Enligt SME Direkts prognosenkät, bland åtta analytiker, väntades inköpschefsindex sjunka till 62,4 i maj.

Boliden föll 3,1 procent till 91:60 kronor. Zink och koppar med leverans om tre månader sjönk med 3,3 respektive 4,0 procent på LME på oro för kinesisk efterfrågan.

Nordea backade 1,9 procent till 63:15 kronor, SEB A tappade 2,5 procent till 39:97 kronor, Swedbank A var 2,3 procent ned till 68:90 kronor och SHB A sjönk 1,6 procent till 187:90 kronor.

ECB varnade i sin finansiella stabilitetsrapport på måndagskvällen för att europeiska banker riskerar upp till 195 miljarder euro i en "andra våg" av kreditförluster under de kommande 18 månaderna.

Av Riksbankens stabilitetsrapport framkom dock att svenska storbanker är väl kapitaliserade i en internationell jämförelse och kreditförlusterna väntas bli lägre framöver. Men det finns fortfarande stora risker och osäkerheten har ökat under den senaste tiden.

Li Daokui, rådgivare till Kinas centralbank, PBOC, sade i en intervju med Financial Times att problemen på Kinas bostadsmarknad är mer allvarliga än de var i USA före finanskrisen eftersom den kinesiska marknaden kombinerar en potentiell bubbla med risken för social oro.

Hexagon B steg 1,3 procent till 97:50 kronor. Carnegie har tagit in Hexagon på sin small cap core pick lista. Utöver det har Handelsbanken höjt rekommendationen till köp från tidigare öka.

Unibet var 6,1 procent ned till 153 kronor och Gunnebo tappade 3,5 procent till 33 kronor. Där har Carnegie tagit bort aktierna från sin small cap core pick lista.

Eniro föll 29 procent till 11:25 kronor efter att ha sänkt prognosen för tillväxten under innevarande år. För helåret 2010 bedömer ledningen att den organiska tillväxten kan komma att understiga tidigare angivet intervall om minus 5 till minus 10 procent. Till följd av detta har Eniro informerat sina långivare för att inleda en diskussion om att öka utrymmet.

"Nu kan Eniro landa på mer än 10 procents negativ organisk tillväxt och konsensus kommer säkert att lägga sig där någonstans. Nu kommer det att börja spekuleras om nyemission. Eniro är ju faktiskt på väg att bli ett microcap", konstaterar en analytiker.

Orexo ökade 6,8 procent till 40:90 kronor efter att ha ingått ett samarbets- och licensavtal med Ortho-McNeil- Janssen Pharmaceuticals och Janssen Pharmaceutica. Bolaget får genom samarbetet tillgång till forskningsfinansiering på upp till 167 miljoner kronor under de första tre åren, inklusive en initial betalning på 77,8 miljoner kronor.

Terminerna för Dow Jones är -1,1 procent, S&P 500 - 1,4 procent och Nasdaq Composite -1,2 procent.

Under eftermiddagen kommer inköpschefsindex från USA, som väntas ha sjunkit till 59,0 i maj från 60,4 i april, enligt Bloomberg News prognosenkät.


Fortsatt kronofogdejakt på Auriant Mining-huvudägare

Kronofogden får genom förlängd preskriptionstid fortsätta jaga Preston Haskell, huvudägare i First North-listade Auriant Mining, som gräver guld i Ryssland och har halverats på börsen i år.

Kronofogden fortsätter jaga First North-listade gruvbolaget Auriant Minings huvudägare Preston Haskell som genom åren åkt på flera skattesmällar.
Kronofogden fortsätter jaga First North-listade gruvbolaget Auriant Minings huvudägare Preston Haskell som genom åren åkt på flera skattesmällar.

Preston Haskell, styrelseledamot och via bolag största ägare i det First North-noterade gruvbolaget Auriant Mining med guldproduktion i Ryssland, har genom åren åkt på flera skattesmällar på totalt hundratals miljoner kronor.

En skuld på 107 miljoner överlämnades till kronofogden för indrivning redan 2016, då Di skrev om fallet, men efterforskningarna har hittills inte gett några resultat skriver Siren på torsdagen.

Nu har förvaltningsrätten gett klartecken till fem års förlängning av preskriptionstiden, noterar nyhetsbyrån.

Bakgrunden är Skatteverkets omfattande granskning av Preston Haskells affärer under 2011-2015. Året efter krävdes han på över 100 miljoner kronor i ytterligare skatt. I december 2017 kom nästa smäll, ett krav på nära 139 miljoner.

Skatteverket, skriver Siren, hänvisade då till en sökning i journalistnätverket ICIJ:s databas med läckta så kallade Mossack Fonseca-dokument, som hade genererat träffar på totalt nio av hans bolag. Dessa hade varit registrerade på Brittiska Jungfruöarna och förvaltats åt Preston Haskell av en bolagsadministratör på ön Jersey.

”I juni 2018 blev skattebördan ännu tyngre, då Skatteverket lade på 92 miljoner i skattetillägg”, skriver Siren.

Detta efter att ha fått besked från en ekobrottsåklagare om att den USA-födde finansmannen inte var föremål för utredning om brott i ärendet. Knäckfrågan i skatteärendena rörde frågan om Preston Haskell skulle ses som obegränsat skattskyldig i Sverige, vilket Skatteverket fått gehör för i flera domstolsinstanser.

Preston Haskell har själv hävdat att han främst har vistats i Storbritannien och Ryssland och att han bara haft en affärsmässig relation till Sverige, även om han varit folkbokförd i landet och ägt flera bostadsrätter i Stockholm.

Sedan 2015 är han registrerad som utvandrad och har endast en särskild postadress kopplad till en advokatbyrå i Göteborg. 

Han har förutom styrelseuppdraget i Auriant Mining – som tidigare hette Central Asia Gold – även suttit i styrelsen för investmentbolaget GKL, noterar Siren.

Enligt Auriant Minings hemsida äger Preston Haskell genom bolag 51,6 miljoner aktier i bolaget via bolag. Enligt Holdings är detta bolag det Cypernregistrerade bolaget Bertil Holdings, och aktierna motsvarar 52,2 procent av bolaget samt är värda 82,5 miljoner kronor.

På företagsdatabasen Retrievers hemsida uppges Preston Haskell bo i Moskva.

Under 2021 producerade Auriant Mining 910,8 kilo guld, vilket var i linje med bolagets egen prognos om en nedgång från 2020 års 964,7 kilo, enligt bokslutsrapporten för 2021.

De konsoliderade intäkterna sjönk från 53,4 miljoner dollar 2020 till 47,7 miljoner 2021, medan nettoresultatet minskade från 10,4 till 7,1 miljoner dollar. Aktiekursen för bolaget har backat 72 procent sedan förra årsskiftet och 48 procent hittills i år, varav merparten sedan Rysslands invasion av Ukraina.

Dagens industri har utan framgång sökt Preston Haskell för en kommentar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?