Tyska statsobligationer var ned 5-7 punkter jämfört med svensk stängning på måndagen, medan räntorna ibland annat Grekland, Italien och Spanien steg. Svenska statsobligationer handlades 3-6 punkter lägre.
Den tyska detaljhandeln sjönk mer än väntat i årstakt i april, men marsutfallet reviderades upp. Arbetsmarknaden visar samtidigt fortsatt motståndskraft. Antalet arbetslösa sjönk med säsongsjusterade 45.000 personer i maj från månaden före, väntat var -17.000, medan arbetslöshetsnivån sjönk till 7,7 procent från 7,8 procent.
Det tyska arbetsmarknadsdepartementet uppgav i en kommentar att den ekonomiska återhämtningen har en positiv effekt och att krisens inverkan på arbetsmarknaden hittills varit "dämpad".
Arbetslösheten i hela euroområdet steg däremot till 10,1 procent i april från 10,0 procent månaden före, väntat var en oförändrad nivå.
Första vardagen i månaden innebär inköpschefsindex från en rad länder, och Sverige sticker fortsatt ut med orubbad optimism. Silf/Swedbanks svenska PMI steg till 66,0 från 64,0, klart högre än väntade 62,4 i SME Direkts prognosenkät. PMI var i närheten av 66 under 2000 men annars får man gå tillbaka till mitten av 1990-talet för att hitta en motsvarande nivåer.
Bland annat steg index för produktionen till 71,0 från 66,3 och order till 68,8 från 68,1. Sysselsättningsindex steg till 60,1 från 56,6, och ligger därmed över 60 för första gången sedan 1995.
"Återhämtningen återspeglad i industriproduktion och i tillverkningsindustrins förtroende förefaller att fortsätta i det framåtblickande PMI. Detta pekar mot en stark BNP- tillväxt framöver, långt över Riksbankens prognos på 2,2 procent för 2010", skriver Nordea i en kommentar.
PMI sjönk däremot bland annat i Norge, Danmark och euroområdet och var oförändrat i Storbritannien. I Kina sjönk PMI till 53,9 i maj från 55,7 i april, vilket var en kraftigare nedgång än vad marknaden hade räknat med.
Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank, konstaterar att eftersom Sverige börjat återhämtningen från lägre nivåer kan uppgången i PMI bli extra stor i Sverige. Det finns samtidigt en risk för att den internationella oron för statsskulderna i många europeiska länder slår igenom i lägre efterfrågan från omvärlden.
"Vi noterade ingen dämpning i PMI under maj månad trots att det var en månad som var förknippad med stor finansiell oro. Det enda som möjligen skulle signalera en förändring är att industrins produktionsplaner gick ned något i maj jämfört med i april, men indexet är dock fortsatt ganska högt", säger han.
Riksbanken publicerade på tisdagen sin halvårsvisa stabilitetsrapport, och framhåller att svenska storbanker är väl kapitaliserade i en internationell jämförelse, men att det finns stora risker och att osäkerheten har ökat.
Enligt Riksbankens huvudscenario kommer bankernas kreditförluster att uppgå till sammantaget 61 miljarder kronor under perioden 2010-2012. Jämfört med föregående rapport har kreditförlusterna därmed justerats ned med 48 miljarder kronor för 2010-2011. Kreditförlusterna väntas bli lägre främst till följd av att den realekonomiska situationen har förbättrats.
Riksbanken gör bedömningen att bankerna är väl rustade att möta oväntade och negativa händelser framöver. I ett riskscenario har Riksbanken testat bankernas motståndskraft i ett scenario där världsekonomin försämras kraftigt, samtidigt som de finansiella marknaderna inte fungerar som de ska.
Bankerna väntas klara även detta men kan få problem med finansieringen. Generella risker framöver är bland annat att budgetåtstramningen i länder med statsfinansiella problem stöter på bakslag, eller att den bräckliga återhämtningen i Baltikum kommer av sig.
"Som väntat fanns det inga penningpolitiska signaler. Riksbanken ser en tillfredsställande finansiell stabilitet och svensk ekonomisk/finansiell motståndskraft mot skuldproblemen i Europa. Därmed indikerar tonen i rapporten inte att finansiell oro kommer att hindra Riksbanken från att höja räntan i juli", skriver SEB i en kommentar.
De noterar att Riksbanken som väntat är en aning mer oroad över den långsiktiga utvecklingen i krediter och bopriser, men att det inte är någon risk för den svenska finansiella stabiliteten.
Under eftermiddagen kommer inköpschefsindex från USA, som väntas ha sjunkit till 59,0 i maj från 60,4 i april, enligt Bloomberg News prognosenkät.
De amerikanska marknadsräntorna sjunker i Europahandeln inför USA-marknadernas öppning på eftermiddagen, efter att ha haft stängt för Memorial Day på måndagen.
På valutamarknaden har euron tappat till 1,214 mot dollarn och 110,20 mot yenen under tisdagen, jämfört med cirka 1,230 respektive 112,50 vid svensk stängning på måndagen. Yenen har stärkts från 91,50 till 90,80 mot dollarn.
ECB konstaterade i sin stabilitetsrapport på måndagen att europeiska banker riskerar upp till 195 miljarder euro i en "andra våg" av kreditförluster under de kommande 18 månaderna. Regeringarnas stora finansieringsbehov kan de kommande åren dessutom tränga ut de kommersiella bankernas obligationsemissioner, vilket kan leda till problem för vissa institutioner att rulla över sina skulder och i sin tur slå mot banksektorns vinster.
"Situationen förblir svår för euron. Oron för konsekvenserna av besparingsåtgärderna som initierats i många länder visar på hur dåligt sentimentet för euron är just nu", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev enligt Reuters.
PMI gav ingen ny skjuts för kronan, som i stället tappat 13 öre till 7,93 mot dollarn och även 3 öre till 9,63 mot euron sedan måndagens stängning.