1515

Råvaror: Oron lyfter guldet

Råoljan fortsatte att sjunka medan basmetallerna visade oregelbundna rörelser på torsdagen.

Guldet noterade en klar uppgång på den tilltagande oron på finansmarknaderna.

På eftermiddagen ökade nervositeten på marknaden sedan börserna i Europa sjönk kraftigt. Nedgången påbörjades i samband med ECB-chefen Jean-Claude Trichets presskonferens efter det penningpolitiska mötet. Han sade bland annat att ECB inte diskuterade köp av statspapper under det penningpolitiska mötet, och inte heller procedurer för betalningsinställelser.

Dollarn stärktes ytterligare när riskaversionen sjönk. Euron noterades vid 18.30 till 1,2700 dollar.

Vid klockan 18.30 handlades WTI-oljan till 79,24 dollar, ned 0,73 dollar från onsdagen. Brentoljan var ned 1,22 dollar till 81,39.

"Oljemarknaden får ta dubbla smällar. Dollarförstärkningen slår hårt mot oljan och det finns en oro för den globala tillväxten, vilken har ökat på grund av nedgraderingerna av kreditbetyg i Europa och den grekiska skuldkrisen", sa Jason Schenker på Prestige Economics till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden LME återhämtade sig priserna på eftermiddagen efter de senaste dagarnas fall. Priserna var på kvällen över eller på väg över nollstrecket.

Vid 18.30 visade kopparterminen en nedgång på 3,50 dollar till 6.955 medan zinken var ned 2,75 dollar till 2.122:25.

Nickel var däremot upp 325 dollar till 22.250 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden steg guldet kraftigt på den sena eftermiddagen när oron för skuldkrisen tilltog och de europeiska börserna föll.

Spotpriset på guld visade vid 18.30 en uppgång på drygt 18 dollar till 1.193,50 dollar per uns. Årshögsta för guldet är 1.182 dollar (stängning).

Noteringar cirka klockan 18.30

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:73 USD 79:24
Brent, första termin -1:22 USD 81:39

Metaller, tremånadersterminer:
Koppar -3:50 USD 6.955
Zink -2:75 USD 2.122:25
Aluminium -11 USD 2.110
Nickel +325 USD 22.250
Tenn +75 USD 17.650
Bly +60:50 USD 1.976

Guld, spot (pris/uns) +18,22 USD 1.193,50

 


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?