1515

Räntor och valutor: Hård press på euron

Euron pressades åter hårt nedåt mot främst japanska yen, men också mot dollarn, på torsdagsmorgonen, efter att ha handlats oregelbundet under natten. Tyska och franska statspappersräntor handlas samtidigt oförändrat till något lägre än vid onsdagens stängning.

Riskklimatet försämrades löpande i Asien på torsdagsmorgonen, utöver sydeuropeisk statsrisk tyngdes stämningen av signaler om de kinesiska åtstramningsåtgärderna nu har fått stora effekter på aktiviteten på fastighetsmarknaden.

Bloomberg News rapporterar att bostadsförsäljningen sjönk närmare 40 procent den senaste veckan i Kinas 15 största städer, vilket innebär att fallet sedan mitten av april fortsätter och förstärks.

Analytiker bedömer nu att kinesiska bostadspriser kan komma att rasa med 30 procent när de lokala myndigheterna implementerar regeringens åtgärder för att slå ned mot fastighetsspekulation.

I Europa kommer blickarna fortsatt riktas söderut på torsdagen när det grekiska parlamentet ska diskutera de besparingsåtgärder som är ett villkor för EU/IMF:s lånestöd om 110 miljarder euro över tre år. Dagens parlamentsdebatt sker i skuggan av onsdagen våldsamma demonstrationer, som fick tragiska konsekvenser när tre personer dog.

Företrädare för oppositionspartierna har dock varnat premiärminister Giorgos Papandreou för att utnyttja de tragiska dödsfallen i försöken att få parlamentet att anta besparingsåtgärderna.

Princetonekonomen Paul Krugman skriver i en artikel i New York Times att han instämmer i de allt mer förekommande tankarna på att Grekland kommer att tvingas ställa in betalningarna, men det är inte allt.

"I praktiken är konsensusuppfattningen om att Grekland kommer att sluta med default troligen för optimistisk. Jag blir allt mer övertygad om att Grekland till slut kommer att lämna euron", skriver han.

I Storbritannien öppnar vallokalerna på torsdagsmorgonen inför vad som väntas bli ett ovisst parlamentsval. Aktuella opinionsmätningar tyder på stor risk för att valet kan resultera i ett "hung parliament" för första gången sedan 1974, vilket skulle innebära att liberaldemokraternas ledare Nick Clegg får stort inflytande över hur en kommande brittisk regering ska formas.

Bloomberg News noterar att fyra mätningar som publicerades på onsdagskvällen visade på en ledning för det konservativa partiet, men inte tillräckligt för egen majoritet. Så många som två av fem väljare är dock fortsatt osäkra, vilket kan öppna för överraskningar när rösterna sammanräknas.

Liffe, London International Financial Futures and Options Exchange, har meddelat att man kommer att öppna för handel i brittiska statspapper tre timmar efter att vallokalerna stänger i kväll, det vill säga klockan 2.00 på fredagsmorgonen svensk tid.

ECB håller räntemöte och väntas klockan 13.45 meddela att räntan lämnas oförändrad. Givet marknadsutvecklingen den senaste veckan väntas ECB-chefen Jean-Claude Trichets presskonferens, klockan 14.30, handla mer om potentiella konsekvenser för centralbanken av oron för sydeuropeiska underskott än om bankens syn på utsikterna för ekonomin och prisutvecklingen.

Eric Nielsen, Goldman Sachs chefekonom för Europa, räknar med att ECB kommer att "hålla alla dörrar öppna", och om obligationsmarknaderna "fortsätter vara irrationella" kan ECB komma att köpa grekiska statspapper på andrahandsmarknaden.

ECB-rådsledamoten Axel Weber sade dock på onsdagen att risken för smittspridning från Greklands finanskris inte rättfärdigar att ECB ska använda sig av "alla medel".

Klockan 12.00 publiceras statistik över orderingången till den tyska industrin mars, enligt Bloomberg News orderingången ha ökat med 1,4 procent jämfört med i februari.

Svenska statsobligationsräntor öppnar på oförändrat till marginellt lägre nivåer i torsdagens inledning. Den svenska statistikagendan är tunn på torsdagen, men klockan 10.30 presenterar Handelsbankens ekonomer en ny konjunkturprognos.

Kronan fortsatte att försvagas efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, när dollarn lockade mer än europeiska valutor, euron steg till nära 9:74 som högst på torsdagsmorgonen.

Enligt 4Cast har en uppsida upp mot 9:79-82 öppnats för euron mot kronan efter att ett motstånd vid 9:6563 bröts på onsdagen.

I eftermiddag väntas statistik över produktivitet och enhetsarbetskostnader i USA under första kvartalet. Enligt Bloomberg News enkät väntas produktiviteten har ökat 2,6 procent medan enhetsarbetskostnaderna väntas ha sjunkit 0,6 procent.

Antalet nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, väntas ha sjunkit till 440.000 förra veckan, från 448.000 veckan innan.

Under eftermiddagen ska vidare de stora detaljhandelskedjorna rapportera försäljningssiffror för april.

Det står också ett flertal Fedledamöter på talarlistan på torsdagen. Bland annat ska Fedchefen Ben Bernanke tala vid en Fedkonferens i Chicago, klockan 15.30. Fedchefen i St Louis, James Bullard, ska tala om återhämtningen i USA-ekonomin, klockan 15.10, och Chicagochefen Charles Evans talar om ekonomi och penningpolitik klockan 21.00.

Table


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?