1515

Råvaror: Olja och metaller pressas

Råvarumarknaderna kom under förnyad press under onsdagen efter att på morgonen visat tendenser till viss återhämtning.

Säljtrycket ökade vid lunchtid, parallellt med att fallet för euron accelererade gentemot dollarn. Valutarörelserna har varit stora under hela dagen och det eurofall som kom vid 12-tiden ser inte ut att vara nyhetsdriven. Tidsmässigt sammanföll det med att amerikanska aktörer börjar agera och ta positioner i marknaden.

Strax före klockan 13.30 handlades euro-dollar till 1:2935. Den europeiska valutan har inte varit svagare mot dollarn på drygt ett år.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 1:31 dollar till 81:43 medan brent var ned 1:04 dollar till 84:63.

"Marknaden visar sin oro för tillståndet i eurozonen och huruvida de utgiftsbegränsningar och skattehöjningar som flera länder där kan bli tvingade till kommer att skada den ekonomiska återhämtningen", säger Christopher Bellew, mäklare vid Bache Securities, till Bloomberg News och tillägger att de senaste signalerna om USA-fundamenta för oljan också var nedslående.

Han syftar då på den inofficiella rapporten från API sent på tisdagskvällen som ånyo visade på stora lagerökningar.

Enligt API steg lagren av råolja med ytterligare nära 3 miljoner fat under föregående vecka, medan lagren av bensin ökade med 1,5 miljoner fat och lagren av destillat med 1,4 miljoner fat. Importen av råolja gick upp med 361.000 fat per dag, medan importen av produkter var upp med 75.000 fat per dag. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande var oförändrat från veckan innan.

Klockan 16.30 i dag släpps den officiella lagerrapporten från energidepartementet. Analytiker räknar i snitt med att råoljelagren ska ha ökat med 1,0 miljon fat, enligt Bloombergs sammanställning. Lagren av bensin väntas likaså ha ökat med 1,0 fat, medan lagren av destillat väntas ha ökat med 2,0 miljoner fat. Raffinaderierna väntas ha ökat kapacitetsutnyttjandet med 0,1 procentenheter. Lagerestimaten har justerats upp något det senaste dygnet.

Det något skakiga läget till trots höjer Nomura prognosen för oljepriset i år från 72 till 85 dollar per fat, enligt en analys på onsdagen som refereras av Bloomberg News. Prognoserna för de kommande åren har även justerats upp, för 2011 till 95 dollar och för 2012 till 110 dollar per fat.

På basmetallmarknaden LME hade tremånadersterminen för koppar backat 146 dollar till 6.879 vid 13.30. Zinken var samtidigt ned 80 dollar till 2.067 dollar.

Bland övriga var aluminium ned 34 dollar till 2.129, medan nickel hade tappat hela 2.114 dollar till 22.536 dollar.

Guldet är likaså under press, men visar ändå måttligare förändring jämfört med flera basmetaller. Spotpriset låg vid 13.30 på 1.167:40 dollar per uns, ned 3:87 dollar från torsdagen.

Table


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?