1515

USA-börser: Tungt fall efter förnyad Greklandsoro

New York-börserna föll tungt på tisdagen. Oron för Greklands skuldkris och spridning till de andra Piigs-länderna sänkte sentimentet rejält. Marknaden lade särskild vikt till uppgifter om Spaniens skuldkris.

I takt med att investerare sökte skydd steg dollarn och räntorna sjönk.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average ned 2,0 procent till 10.927. S&P 500 sjönk 2,4 procent till 1.174 medan Nasdaq Composite gick ned 3,0 procent till 2.424.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 1,5 miljarder aktier, medan den var 3,0 miljarder aktier på Nasdaq.

"I Europa har Grekland blivit ansiktet för statliga skuldproblem men andra länder har det fortfarande kämpigt. Låt vara om det är Spanien, Portugal, Italien och Irland, de kommer att få samma problem. I USA är ekonomiska tal och bolagsvinster bra men marknaden har rusat för långt. Vi kommer att få en korrektion", sade Michael Mullaney, förvaltare på Fiduciary, till Bloomberg News.

Nedgångarna leddes av råvaror, verkstad och teknologi.

Inom Dow Jones sjönk Caterpillar med 4,7 procent och Alcoa med 4,3 procent.

Mot strömmen gick de stora läkemedelsbolagen. Pfizer rapporterade ett justerat resultat per aktie om 0:60 dollar per aktie för det första kvartalet. Analytikernas prognos låg på 0:53 dollar per aktie, enligt Bloomberg. Aktien klättrade med 2,1 procent.

Även sektorkollegan Merck gick upp, plus 1,6 procent efter att ha redovisat resultat och försäljning som var något bättre än väntat.

Dagens makrostatistik kom in något bättre än väntat men vägde lätt mot vinden av rädsla som blåste in från Europa.

Orderingången i USA:s industri steg med 1,3 procent i mars, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha varit oförändrad, enligt Bloomberg News.

Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA steg med 5,3 procent i mars jämfört med månaden före. Enligt Bloomberg News enkät pekade förväntningarna mot en ökning med 5,0 procent.

På räntemarknaden sjönk räntorna med den minskande riskvilligheten på finansmarknaderna. Den tioåriga statsobligationsräntan noterades drygt 8 punkter lägre på 3,60 procent.

Ericsson noterades 45 öre högre än vid Stockholmbörsens stängning.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?