1515

Stockholmsbörsen: Uppgång utan entusiasm

Det var ingen större fart på Stockholmsbörsen på måndagen. Handeln präglades av låg volym och små rörelser då börserna i både London och New York höll stängt.

Vid stängning var OMXS30 0,2 procent högre till noteringen 980,6. Omsättningen uppgick 6,4 miljarder kronor.

H&M B steg 0,5 procent till 444:70 kronor på måndagen, som var sista handelsdag för handel innan split 2:1.

Intrum Justitia noterades upp 1,6 procent till 79:00 kronor. Bolaget håller på tisdagen kapitalmarknadsdag där säljfokus och effektivisering står på agendan.

"Hela programmet andas att det är lite tufft. Det låter inte som något framåtblickande mer än att de har lite att jobba med, men aktiemarknaden kommer istället att se det som att de fortfarande har mycket att stå i", säger en analytiker i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Eniro föll med 1,9 procent efter att Kia Index visat att konkurrenten Hitta.se hade 1 miljon fler unika besökare under föregående vecka än vad Eniro.se hade. Det är det hittills största gapet i besökarantal de båda sidorna haft mellan varandra.

Rörvik Timber rapporterade på måndagen en nettovinst på 298 miljoner kronor för det första kvartalet 2010, jämfört med en förlust om 78 miljoner kronor för samma period förra året. Aktien var oförändrad på noteringen 0:68 kronor.

Riktigt dåligt gick det för Fingerprint B efter att bolaget sänkt prognosen för 2010. Fingerprint hänvisar prognossänkningen till att ett projekt i Kina förskjutits i tiden och räknar nu med att omsättningen ökar med 40-60 procent i år. Tidigare räknade bolaget med en ökning på 75- 100 procent.

Aktien handlades ned 13,3 procent till 6:85 kronor på det beskedet.

Trelleborg B steg 1,7 procent till 47:80 kronor. Bolaget har avyttrat verksamheten Fluid Solutions inom affärsområdet Trelleborg Automotive. Köpeskillingen uppgår till cirka 300 miljoner kronor och Trelleborg bedömer att avyttringen ska leda till en bokföringsmässig reaförlust om cirka 150 miljoner kronor efter skatt.

SCA B steg med 0,4 procent till 91:30 kronor. SEB Enskilda har höjt rekommendationen på aktien till köp från tidigare behåll med riktkursen oförändrad på 102 kronor.

Samtidigt upprepade banken rekommendationen köp på sektorkollegorna Billerud, Rottneros och Stora Enso. Billeruds aktie steg med 3,9 procent till 50:50 kronor, Rottneros klättrade 6,6 procent till 7:25 kronor medan Stora Ensos R-aktie föll 0,4 procent till 58:25 kronor.

Astrazeneca tappade 1,2 procent till 325:00 kronor. Nordea har sänkt rekommendationen för Astrazeneca till sälj från tidigare behåll. Riktkursen sänks till 41 dollar, motsvarande 321 kronor, från tidigare 49 dollar.

SSAB A var 1,0 procent ned till 115:30 kronor. Wall Street Journal skriver på måndagen att de ekonomiska problemen i Europa och den sedvanliga avmattningen inför sommarperioden gör att de europeiska stålanalytikerna har blivit mer pessimistiska. Nu finns det utbredda förväntningar om en nedgång i stålpriserna.

HQ backade 4,4 procent till 70:25 kronor. Bolaget har meddelat att Mikael König lämnat vd-posten och även rollen som koncernchef. Styrelseledamoten Stefan Dahlbo kommer att träda in som tillförordnad vd och blir under denna period tjänstledig från sin position som vd för Öresund.


Innehåll från Contour DesignAnnons

Så ser man till att anställda arbetar ergonomiskt hemifrån

Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.
Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.

Musarm, nackont och ryggsmärtor. Listan på negativa effekter av dålig ergonomi kan göras lång. Under pandemin har många anställda drabbats hårt och som arbetsgivare har man ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats oavsett om man arbetar distans eller på kontoret. Med Contour Designs ergonomiska produkter minskas smärta och spänningsskador – arbetet blir även mer effektivt. 

För bara ett antal år sedan var det bara de som fick läkarintyg som berättigades hjälpmedel som förbättrar ergonomin på arbetsplatsen. Men mycket har förändrat sen dess och svenskarna tänker mycket på sin hälsa. Många vill jobba preventivt mot skador, men faktum är att anställda landet över har fått en försämrad ergonomi under pandemin.

– Även om vi har kommit långt så är det mycket som måste göras. Många som vi pratar med har inte de hjälpmedel som behövs för att underlätta arbetet. När pandemin kom så prioriterades det att få hem dator och skärm, och i bästa fall skrivbord och stol, men inte den viktiga kringutrustningen, säger Anna Engström, KAM på Contour Design. 

– Arbetsgivaren har ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats var man än befinner sig. För att underlätta det erbjuder vi ergonomiska kvalitetsprodukter som möss och tangentbord. När vi utvecklat våra produkter har vi inte endast fokuserat på att de ska lindra smärta, utan även förebygga den, säger Minna Snickars, KAM på Contour Design. 

Förebygg sjukfrånvaron och spara pengar

Att köpa in ergonomiska produkter till sina anställda innebär att man arbetar preventivt med att minska sjukfrånvaro. Det gynnar inte bara medarbetare ekonomiskt men också företaget som stort.

– Det finns mycket pengar att spara för företaget om man jobbar preventivt. En studie från Sintef visar att 17% av anställda sjukskriver sig längre än två veckor. En genomsnittlig kostnad för företag är 13 000 kronor per sjukvecka. Bara det talar sitt klara språk, säger Minna Snickars. 

Prova på gratis och märk skillnaden

Om man själv vill märka den stora skillnaden på vanliga och ergonomiska kringprodukter kan man få prova produkter från Contour Design gratis i 14 dagar. Det går till som så att man blir kontaktad av Contour eller en vald återförsäljare, där de stämmer av vilka behov som finns och vilken modell som passar bäst. 

– Hela 99% av de som testar ett centrerat styrdon som RollerMouse uppger en minskning av smärta och obehag. Hela 65% uppger också att en ergonomisk mus ökar effektiviteten med 65%, säger Anna Engström.

Om man vill fånga in hela arbetsplatsen, så är Contour Designs Travel Kit perfekt.

– I det får man med ett laptopstöd så att man kommer upp med nacken, vår suveräna ergonomiska mus RollerMouse Red Plus och Balance tangentbord. Tillsammans gör de här produkterna otroligt mycket för ergonomin. Som ett komplement till detta, när man är på språng, på resan eller vid kortare möten, rekommenderar vi Contour RollerMouse mobile. En liten, lätt och kompakt RollerMouse med samma funktionalitet som de övriga RollerMouse modellerna. Även den kan man få prova gratis. Nio av tio som provar våra produkter väljer att behålla dem, avslutar Anna Engström. 

Vill du prova gratis i 14 dagar?

Om Contour Design

Contour Design utvecklar kvalitetsprodukter som hjälper dig arbeta säkert vid din dator utan risk för fysisk smärta eller skador. Vi tar hänsyn till människors skillnader, beteende och vanor i bra design. Ergonomi är inte en enskild lösning, utan snarare en kombination av bra och effektiv utrustning, variation, flexibilitet och bra vanor.

 

Mer från Contour Design

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contour Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?