1515

Råvaror: Oljan lyfter

Råoljepriset försvarade vid lunchtid de högre nivåer som nåddes redan på morgonen under måndagen. Helgstängning i USA och Storbritannien sätter dock sin prägel på handeln. Euron har stärkts något mot dollarn vilket bidrar till att hålla råvarupriserna uppe.

"Det enda som kan hjälpa oljan att hålla sig uppe är att dollarn tappat lite mot euron under morgonen. Men jag vill också peka på att det är en hel del viktig statistik på väg under de närmaste dagarna så vi kan komma att se en volatil period igen", sade David Moore, råvaruanalytiker vid Commonwealth Bank of Australia i Sydney, till Bloomberg News på morgonen.

Kommande statistik inkluderar ISM-index från USA på tisdagen, där en viss avmattning väntas jämfört med föregående månad. Bostads- och byggrelaterad statistik är även att vänta från USA under tisdagen och onsdagen. Veckan avslutas med den amerikanska arbetsmarknadsrapporten som sedvanligt släpps klockan 14.30 på fredag.

Under förra veckan visade oljan en stark återhämtning för priset, +5 procent, efter att tidigare under maj månad visat en fallande trend. Råoljan sjönk dock på fredagen efter amerikansk statistik som då var något sämre än väntat och beskedet att Spanien får sänkt kreditbetyg av Fitch.

"Många ville också likvidera långa positioner inför långhelgen", förklarade Peter Beutel på Cameron Hanover till Marketwatch.

Netto minskade investerares långa positioner under veckan till den 25 maj med 12.600 kontrakt till 75.856, den lägsta nivån på åtta månader.

Vid 12.40-tiden på måndagen visade WTI-oljan i första termin en återhämtning på 0:47 dolar till 74:44 dollar, medan Brent visade en uppgång på 0:60 dollar till 74:62.

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en nedgång på 0:55 dollar till 1.213:82 dollar per uns.

Basmetallmarknaden LME håller stängt på måndagen till följd av helgfirandet.

Commerzbank utnyttjar tomrummet i sitt dagliga råvarumarknadsbrev till att resonera kring effekterna av de väntade åtstramningsåtgärderna i Kina, en faktor som också lagt en sordin över den kinesiska aktiemarknaden hittills under 2010. Commerzbank pekar på att de kinesiska biltillverkarnas organisation skruvat ned prognosen för antalet sålda bilar i år från 17 till cirka 15 miljoner fordon och att motsvarande organisation inom stål varnat för att hittillsvarande exportnivå för stål kommer att bli svår att upprätthålla. I det ljuset ser de prishöjningar på insatsvaror som kol och järnmalm väl aggressiva ut, menar banken.

"Vi tror att kraven är överdrivna och ser en risk på nedsidan för priserna under det andra halvåret", skriver Commerzbank.

Bland annat ska brasilianska Vale enligt pressuppgifter ha aviserat en prishöjning på 35 procent på järnmalm från juli månad.

Table


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?