1515

Räntor och valutor: Konjunktursiffror lyfter kronan

Europaräntorna pekade nedåt under måndagens förmiddagshandel och euron har försvagats från i fredags. Svenska korträntor pekar samtidigt svagt upp och kronan har stärkts efter signaler från Konjunkturinstitutet om fortsatt stark aktivitet i det svenska näringslivet.

Räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen var strax före lunch ned 2 punkter till 2,66 procent, medan den tyska tioårsräntan var ned 4 punkter till 2,66 procent, jämfört med fredagens svenska stängning. Räntegapet är därmed utraderat.

Konjunkturinstitutets barometerindikator för maj månad låg på en nivå som signalerar att stämningsläget bland företag och hushåll nu är klart starkare än normalt.

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg till 110,0 i maj, från reviderade 104,6 månaden före. Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker att barometerindikatorn skulle stiga till 105,8 i maj.

Konfidensindikatorn för det totala näringslivet steg till 24 i maj från reviderade 14 månaden före (15). För tillverkningsindustrin steg indikatorn till 3 från reviderade -5 i april (-4). Prognosen enligt SME Direkts prognosenkät låg 0 i maj.

KI konstaterar att konfidensindikatorn för näringslivet steg hela tio enheter mellan april och maj i år och nu ligger betydligt över det historiska genomsnittet. Alla sektorer utom detaljhandeln bidrog positivt till utvecklingen.

Hushållens konfidensindikator, CCI, föll dock tillbaka något mellan april och maj till 18,8 från 19,5 i april, vilket beror på att hushållens syn på hur svensk ekonomi kommer att utvecklas det närmaste året är något mindre positiv än tidigare, förmodligen på grund av krisen i Grekland.

Prognosen från SME Direkt låg på en nedgång till 17,6 i maj.

Roger Knudsen, barometeransvarig på Konjunkturinstitutet, sade till Nyhetsbyrån Direkt att barometern i maj är "väldigt stark". Bland annat pekar sysselsättningen nu generellt upp i alla branscher, även inom tillverkningsindustrin har sysselsättningen ökat vilket är ovanligt så här tidigt i en konjunkturuppgång.

Swedbank-analytikerna Karl-Johan Bergström och Per Selldén tycker att det kanske mest uppmuntrande tecknet är tillståndet för de inhemska privata tjänsteföretagen där uppgången från 29 till 39 speglar en kraftig uppgång i efterfrågan på privata tjänster. Och även i denna sysselsättningsintensiva sektor stärks planerna att anställa.

"Den svenska inhemska sektorn fortsätter att stärkas under andra kvartalet 2010 efter det väldigt stärka BNP- utfallet för första kvartalet. Så här långt finns det inga tecken på att den globala marknadsturbulensen har påverkat de nuvarande centrala inhemska makrovariablerna", skriver de i en kommentar.

Även Olle Holmgren, SEB Merchant Banking, lyfter fram sysselsättningsplanerna.

Han konstaterar att förtroendet inom näringslivet fortsätter att förbättras och att konsumentförtroendet fortsatt ligger på en hög nivå, vilket pekar mot solida tillväxtutsikter för andra kvartalet.

Samtidigt noterar han att inflationsförväntningarna är fortsatt uppåtriktade, "inte alarmerande höga" men det skulle kunna bli en huvudvärk för Riksbanken.

Under förmiddagen redovisade EU-kommissionen konjunkturbarometer, som visade att den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk till 98,4 i maj, jämfört med oreviderade 100,6 månaden före. Förväntningarna var en oförändrad indikator.

Samtidigt publicerades EU-kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet, som steg till 0,34 i maj, jämfört med reviderade 0,28 månaden före (0,23), rapporterade kommissionen på måndagen.

Analytiker hade väntat sig en indikator på 0,20 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Kommissionen noterar att indikatorn förbättrades marginellt. Den nuvarande nivån indikerar att den ekonomiska aktiviteten i industrin kommer att fortsätta att återhämtas under de kommande månaderna, även om den fortfarande har en bit att gå för att nå nivåerna innan krisen.

Annan statistik visade att inflationstakten i euroområdet var 1,6 procent i maj, enligt Eurostats snabbestimat för inflationen. Det var ett snäpp under förväntningarna på 1,7 procent.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet röt till i ett tal i Wien och sade att ECB inte längre kommer att tolerera brist på disciplin i euroområdet och att det är dags för regeringarna att skärpa sig.

"Sedan vår start har vi alltid uppmanat regeringar att respektera budgetdisciplin. Vi har haft mycket svårigheter med flera regeringar under de senaste tio åren, både när det gäller deras eget nationella ansvar och när det gäller det kollegiala ansvaret att övervaka de övriga länderna. Den här perioden är över. Vi räknar med strikt respekt från regeringarna när det gäller budgetdisciplin och effektiv övervakning", sade ECB-chefen.

Enligt uppgifter i den tyska tidskriften Der Spiegels nätupplaga misstänker seniora Bundesbanksföreträdare att en fransk "komplott" ligger bakom ECB:s beslut att köpa stora mängder grekiska statspapper, trots att Grekland redan får pengar från EU:s räddningsfond.

Tidningen konstaterar att ECB redan har köpt grekiska statspapper för 25 miljarder euro, och fortsätter att köpa för i genomsnitt 2 miljarder euro per dag. Bundesbanks andel i ECB är 27 procent, vilket innebär att den tyska centralbanken ansvarar för 7 miljarder euro av ECB:s innehav av grekiska statspapper.

Der Spiegel skriver att det finns en "gnagande misstänksamhet" bland vissa tyska centralbanksföreträdare att det handlar om en "fransk konspiration".

Genom att köpa grekiska statspapper håller ECB priserna på dessa värdepapper på en artificiellt hög nivå. Det gynnar särskilt franska banker eftersom det hjälper dem att städa upp sina balansräkningar. Franska banker och försäkringsbolag har grekiska statsobligationer för totalt omkring 80 miljarder euro.

Tidningen skriver att det var ECB-chefen Jean-Claude Trichet, en fransman, som i ett alarmerande tal initierade det omfattande räddningspaketet som antogs under helgen den 8- 9 maj. Och det var Jean-Claude Trichet som gav efter för massiva påtryckningar från den franske presidenten Nicolas Sarkozy, och strax därefter bröt mot ECB:s tabu om att centralbanken aldrig ska köpa statspapper från euroländerna.

Marknaderna i såväl Storbritannien som USA håller helgstängt under måndagen och detta väntas leda till förhållandevis tunn handel under dagen.

Amerikanska räntor sjönk på fredagskvällen efter att Fitch sänkt Spaniens kreditbetyg till AA+, från AAA. Svag konsumtionsstatistik bidrog samtidigt till att pressa ned räntorna.

Frankrikes budgetminister Francois Baroin sade i en TV-intervju på söndagen att det blir en utmaning för Frankrike att behålla sitt AAA-betyg, men regeringen är fast besluten att genomföra de besparingar som krävs.

Den spanska betygssänkningen ledde till att euron försvagades i den sena USA-handeln på fredagen. Euron återhämtade sig dock något i Asien, delvis med stöd av att investerare sålde japanska yen till följd av oro för den politiska situationen i Japan.

Socialdemokraterna har lämnat regeringen, vilket gör att läget är osäkert med mindre än två månader kvar till parlamentsvalet. En färsk opinionsundersökning visar samtidigt att mer än hälften av de japanska väljarna vill att premiärminister Yukio Hatayama ska avgå.

Vid lunchtid handlas euron strax under 1:23-strecket mot dollarn efter att tidigare ha pendlat kring denna nivå.

Dollarn har samtidigt stärkts något mot yenen, medan kronan har blivit 2 öre starkare mot dollarn och knappt 7 öre starkare mot euron, jämfört med fredagens svenska stängningsnoteringar.

En ny potentiell orosfaktor för de europeiska marknaderna är uppgifterna om att Israel har attackerat den skeppskonvoj som var på väg mot Gaza. Enligt uppgifter som Reuters förmedlat kan upp till 16 personer ha dödats.

Turkiets utrikesdepartement har redan fördömt attacken, och varnar för att attacken kan "orsaka skador på våra relationer som kommer att bli omöjliga att reparera".

Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger till Ekoredaktionen att han ska kalla till sig Israels ambassadör för att få klarhet i vad som har hänt.

"Det här är en mycket allvarlig situation, det kommer att få mycket allvarliga konsekvenser", sade han.

Table


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?