1515

Räntor och valutor: Euron åter på fall

Kraftiga uppgångar på Wall Street fick amerikanska statspappersräntor att stiga rejält på torsdagen då oron över euroområdets skuldkris lättade, vilket minskade efterfrågan på mer säkra tillgångar.

Aktier och råvaror steg rejält sedan euron återhämtat sig efter att kinesiska företrädare förnekat mediauppgifter om att Kina ser över sin plan för eurodenominerade obligationsinnehav.

Det förbättrade humöret dämpade efterfrågan på finansdepartementets emission av sjuåriga statspapper för 31 miljarder dollar.

Bid/cover-nivån var 2,88, vilket var högre än väntade 2,82 de senaste fyra emissionerna. Men räntan på 2,815 procent var högre än 2,797 procent precis före emissionen, vilket signalerar att många investerare hade räknat med bättre resultat.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, köpte 51,1 procent, jämfört med ett snitt på 54,5 procent de senaste tio emissionerna.

I fredagens asiatiska handel har USA-räntorna vänt ned igen och handlare hänvisar återigen till farhågor om att skuldkrisen i Europa ska undergräva euron och den ekonomiska återhämtningen, vilket ökade efterfrågan på amerikanska statspapper.

Tvåårsräntan är ned 2 punkter till 0,85 procent och tioåringen upp 2 punkter till 3,33 procent, jämfört med torsdagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras statistiken över privata inkomster och privatkonsumtion april, där den förra väntas öka med 0,4 procent och den senare med 0,3 procent, enligt Bloomberg News.

Det blir också Chicago inköpschefsindex för maj, där prognosen är en nedgång till 61,0 från 63,8 i april, och det definitiva Michigan-indexet, där ett utfall på 73,3 väntas.

Japanska räntor sjönk, trots uppgångar på Tokyobörsen.

Statistik under natten visade att Japan fortsatt var i deflationens grepp i april, medan konsumtionen oväntat föll och förhållandena på arbetsmarknaden försämrades, vilket tyder på att effekterna av den exportledda återhämtningen ännu inte spridit sig till den inhemska ekonomin.

Kärn-KPI sjönk med 1,5 procent i april, vilket var mer än väntade 1,4 procent, vilket var 14:e månaden i följd med fallande priser och dessutom en större nedgång än månaden före. Kärn-KPI för Tokyoområdet för maj visade en nedgång på 1,6 procent, även de lägre än väntat.

Bank of Japan räknar inte med att kärn-KPI ska vara positiv förrän räkenskapsåret som inleds i april 2011.

Samtidigt kom statistik som visade att hushållens konsumtion oväntat sjönk med 0,7 procent, istället för att stiga med 2,5 procent, vilket var väntat.

Arbetslösheten steg till 5,1 procent i april, från 5,0 månaden före, samtidigt som andelen lediga arbeten sjönk.

Den enda ljuspunkten i fredagens japanska statistikskörd var detaljhandeln som steg med 4,9 procent i april jämfört med april i fjol, väntat var en uppgång med 3,6 procent.

På valutamarknaden har euron under natten tappat mot dollarn, efter att ha varit upp nära 1,24-strecket, och handlas tidigt på fredagsmorgonen kring 1,23-nivån.

Valutahandlare hänvisar till på nytt till oro för att striktare finansiell reglering i samband med Europas skuldkris kommer att hämma tillväxten i regionen.

Yu Yongding, tidigare rådgivare åt den kinesiska centralbanken, sade på fredagen att volatiliteten i euron inte bör få någon "betydande inverkan" på Kinas strategi att diversifiera sin valutareserv.

En "lämplig" policy för Kinas skulle vara att allokera sin reserv med referens till viktningen i Internationella valutafondens "Special Drawing Rights", SDR, enligt Yu Yongding.

"Vi bör inte basera vår reservhanteringsstrategi enbart på övervägande på kort sikt. Vi tror att eurozonen kan komma över krisen och bibehålla eurons stabilitet", sa han.

På torsdagen förnekade Kina en rapport om att de ser över sina innehav i eurotillgångar i sin reserv och kallade den "grundlös".

Dollarn har samtidigt stärkts något mot yenen, medan kronan har blivit 5 öre starkare mot dollarn och knappt 1 öre starkare mot euron.

På fredagens europeiska agenda finns tyska importpriser, KPI från Spanien och Belgien och definitiv BNP från Litauen.

Här hemma står Nationalräkenskaperna för första kvartalet i fokus. BNP-tillväxten väntas ha ökat med 1,4 procent från kvartalet före och med 1,5 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Dessutom publiceras detaljhandelsförsäljningen för april, en uppgång med 1,1 procent är väntad, och finansmarknadsstatistik för april samt nybyggnationen av bostäder under första kvartalet.

 


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?