1515

Europabörser: Uppåt för tredje dagen

De ledande Europabörserna steg på fredagen med stöd från uppgångar i både Wall Street och Asien. Uppgången markerade den tredje dagen i rad med stigande kurser.

Tremånaders dollarlibor steg marginellt efter att ha varit oförändrad igår och spreadarna på tioårsräntan mellan Tyskland och Piigs-länderna var i stort sett oförändrade. Euron stärktes något mot dollarn.

Gruvbolagen fortsatte sin positiva trend från de senaste dagarna och öppnade uppåt även på fredagen. Rio Tinto steg 1,9 procent och Anglo American var upp med 1,7 procent.

UBS har höjt både Unilever och Marks & Spencer till köp från neutral. Unilever steg 1,6 procent medan Marks & Spencer adderade 3,1 procent.

BP sade att det kommer att ta 24 till 48 timmar att slutföra "top kill"-operationen på oljeläckan i den mexikanska golfen. Bolaget uppger att kostnaderna för att försöka stoppa läckan hittills uppgått till 930 miljoner dollar. Aktien sjönk 1,9 procent.

Shell har köpt Warrendale, en av de största aktörerna inom naturgasprospektering i området känt som Marcellus Shale, för 4,7 miljarder dollar. Aktien steg 0,2 procent.

Brittiska försäkringsbolaget Prudential omförhandlar köpet av AIG:s asiatiska verksamhet. I ett kort pressmeddelande skrev Prudential att förhandlingar med AIG pågår att det kan leda till (may or may not) villkoren i affären värd 36 miljarder ändras. Det hela följer på rapporter om att storägare uttryckt oro dels för kostnaden och dels för svårigheten att integrera den köpta verksamheten. Prudential tappade 0,8 procent.

Renault planerar ett bud på sydkoreanska Ssangyong skriver le Figaro och hänvisar till den koreanska webbsidan E-daily. Ett eventuellt bud skulle ligga någonstans mellan 240 och 405 miljoner euro. Indiska Mahindra uppges vara en konkurrent i budgivningen. Renault steg 1,8 procent i Paris.

Sanofi-Aventis startar ett joint venture med det japanska generikabolaget Nichi-iko Pharmaceutical och tar samtidigt en ägarandel på 4,66 procent i det japanska bolaget. Affären värderas till 45 miljoner euro. Sanofi-Aventis steg 0,7 procent.

MAN:s finanschef spår att koncernens ökar sin fordonsförsäljning med 25 procent jämfört med förra året. Vidare tror han att bolaget kommer tillbaka till 2006 års försäljningsnivåer under 2012-2013. MAN steg 2,0 procent.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?