1515

Stockholmsbörsen: Positiv öppning väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar svagt upp inför att handeln i Europa ska inledas på torsdagen.

USA-börserna vände ned under sista handelstimmen på onsdagen men sentimentet förbättrades under natten och i Asien var det positiv utveckling samtidigt som euron stärkts.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,4 procent högre, CAC 40 Index noterades 0,4 procent upp och DAX-terminen hade stigit 0,2 procent.

Börserna i New York vände ned under den senare delen av onsdagens handelssession samtidigt som euron föll efter att oron kring den globala ekonomin åter tilltagit och överskuggat stark ekonomisk statistik från USA. Stämningen sänktes även av att Financial Times rapporterat att Kina, som har världens största valutareserv, håller på att se över sina innehav av statspapper i euroområdet.

Dow Jones slutade 0,7 procent lägre, och under 10.000-nivån för första gången sedan i början av februari. Det var också en klar försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,4 procent. S&P 500 stängde 0,7 procent ned och Nasdaq Composite tappade 0,7 procent.

Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, sa på onsdagen att den europeiska skuldkrisen kan minska USA:s BNP-tillväxt med 0,1-0,2 procentenheter. Han sade att det är "för tidigt" att säga om problemen i Europa kommer att tvinga fram en förändring i räntepolicyn.

De asiatiska börserna var högre på torsdagen. BHP Billiton och Rio Tinto steg över 3 procent efter mediauppgifter om att Australiens regering kan komma att backa något i genomdrivandet av skatten på gruvbolag. Nikkei 225 steg 1,2 procent.

Japans handelsöverskott i april var större än väntat, och såväl exporten som importen steg mer än förväntat i årstakt.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 1,4-1,7 procent i eftermiddag.

På valutamarknaden tappade euron till som lägst 1,2154 mot dollarn vid midnatt, men har därefter återhämtat sig till 1,281.

För svensk del har Morgan Stanley höjt rekommendationen för H&M till övervikt från tidigare jämvikt. Riktkursen höjs till 530 kronor från tidigare 460 kronor.

Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Boliden till behåll från tidigare sälj och JP Morgan har höjt riktkursen för Scania till 150 kronor från tidigare 140 kronor.

Alliance Oil redovisade ett resultat ebitda på 101 miljoner dollar för det första kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat på 108 miljoner dollar i genomsnitt, enligt SME Direkt. Även intäkterna var något under konsensus. Bolaget upprepade produktionsprognosen.

Veckans Affärer rekommenderar i torsdagens upplaga till köp av Bure och att teckna Byggmax.

På torsdagens agenda finns nyanmälda arbetslösa i förra veckan och reviderat BNP-utfall för första kvartalet i USA klockan 14.30. BNP väntas ha ökat med 3,4 procent i beräknad årstakt, upp från det första estimatet på +3,2.

RDQ Economics, som spår +3,5 procent, skriver i ett marknadsbrev att de väntar sig en upprevidering av privatkonsumtion och bygginvesteringar, samtidigt som handelsunderskottet väntas bli något mindre än tidigare rapporterat.

NCC, BE Group och Sampo håller kapitalmarknadsdag.

 


Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador med dyra kostnader som följd. Men nu finns en teknisk lösning, som kan spara pengar för arbetsgivaren och öka livskvalitén för de anställda. 

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på DLP AB, Fuchs, samt Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Mer från Lifts All

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?