1515

Räntor & valutor: Stabilt för kronan

Europeiska marknadsräntor steg i torsdagens handel samtidigt som euron noterade blygsamma nettoförändringar efter ett dygn med stora fluktuationer efter den svenska marknadens stängning på onsdagen.

Uppgifter om att Kina håller på att se över sina investeringar i euroområdet på grund av skuldkrisen dämpade humöret i USA på onsdagskvällen, men riskaptiten återvände i Asien och Europa efter officiella kinesiska dementier.

Euron pressades ned till som lägst nära 1:215 bara för att återhämta sig till nära 1:235 i den tidiga Europahandeln. I eftermiddagens handel föll euron åter, till 1:223 vid den svenska marknadens stängning, i stort sett oförändrat jämfört med ett dygn tidigare.

Torsdagens USA-statistik bjöd inte på någon riktigt uppmuntrande information; BNP för första kvartalet reviderades ned till plus 3,0 procent, från 3,2 procent tidigare. Enligt Bloomberg News enkät väntades en uppjustering till 3,4 procent.

Tvärtemot förväntningarna justerades såväl privatkonsumtion som investeringar ned något jämfört med det första estimatet. 4Cast analytiker tycker att utfallet var en besvikelse och noterar att den största delen av nedjusteringen beror på att hushållens tjänstekonsumtion justerades ned till 2,0 procent, från 2,4 procent tidigare.

Antalet nyanmälda arbetslösa sjönk visserligen med 14.000 personer, till 460.000, senaste veckan, efter den oväntat kraftiga uppgången veckan innan. Men det var en mindre nedgång än väntat, och nivån är fortsatt högre än det löpande fyraveckorssnittet.

RDQ Economics är besvikna och konstaterar att nivån på antalet nyanmälda arbetslösa ligger på en nivå som är för hög för att kunna förknippas med en uthållig jobbtillväxt. De är samtidigt förbryllade över att antalet nyanmälda arbetslösa ligger på en nivå som framstår som för hög i förhållande till varselstatistiken, och månadsstatistiken tyder trots allt på att USA-ekonomin har börjat skapa jobb.

"Denna statistik är därför något förbryllande. Vi räknar med att få se en nedgång de kommanden månaderna, men vi skulle känna oss mer trygga om utsikterna för sysselsättningstillväxt om antalet nyanmälda arbetslösa låg i trakten av 400.000 snarare än över 450.000", skriver RDQ- ekonomerna John Ryding och Conrad DeQuadros i ett kundbrev.

Den överraskande svaga statistiken dämpade dock inte det positiva humöret, och amerikanska statspappersräntor steg med stigande börskurser inför den svenska stängningen. Marknadsbedömare sade till Bloomberg News att det märktes viss oro inför finansdepartementets emission av sjuårsobligationer för 31 miljarder, räntenivåerna kan uppfattas som väl låga för att locka stor efterfrågan om börsklimatet är positivt.

"Det är en svår miljö att föra ut nytt utbud till dessa räntenivåer. (efterfrågan på) Sjuåringen kanske inte blir så stark som vi har sett nyligen", sade Martin Mitchell, chefshandlare vid Stifel Nicolaus & Co.

Vid den svenska marknadens stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 3,31 procent, 9 punkter högre än vid samma tid på onsdagen.

Svenska statsobligationsräntor steg 1-4 punkter på torsdagen, mer i kortare löptider. Tioårsräntan steg 1 punkt, till 2,62 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till -8 punkter (-4).

Den svenska kronan åkte berg och dalbana mot dollarn och euron efter den svenska stängningen på onsdagen, bara för att noteras något svagare vid torsdagens stängning. Euron stärktes drygt 1 öre öre, till 9:72, medan dollarn stärktes lika mycket till 7:95. TCW-index steg till 133,37 (133,05).

SCB rapporterade att de svenska industriföretagen har skruvat upp sina investeringsplaner för 2010 till 55,4 miljarder kronor, upp från 51,8 miljarder kronor i motsvarande undersökning i februari. Planerna nu pekar mot att industriföretagens investeringar ökar med 5 procent i fast penningvärde i år jämfört med 2009.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, valde dock att ta rapporten med en liten nypa salt.

"Bilden är lite splittrad, det ger stöd för vår bild att investeringarna planar ut i år, men det historiska mönstret visar att industriföretagen överskattar investeringarna i majenkäten", sade han.

Torbjörn Isaksson konstaterar att det historiska mönstret talar för att man bör skala bort omkring 10 procentenheter från utfallet i majenkäten vid bedömningar om det faktiska helårsutfallet.

Det innebär att Nordea fortsatt räknar med att industrins investeringar kommer att sjunka ett antal procent i år, men räknat från årets början sker åtminstone en utplaning under året. Samtidigt väntas en ökning i offentliga investeringar bidra till de totala investeringarna endast sjunker marginellt i år, efter ett kraftigt fall 2009.

Svenska producentpriser sjönk 0,2 procent i april jämfört med mars och sjönk 1,0 procent jämfört med april 2009. Det var marginellt över förväntningarna, men analytiker framhåller i första hand att priserna på konsumtionsvaror för inhemsk tillgång, det mått som närmast kan kopplas till KPI, fortsatt visar en kraftig nedgång på årsbasis, -4,1 procent, vilket talar för att den underliggande KPI-inflationen bör fortsätta att avta framöver.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936 Nyhetsbyrån Direkt


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?