1515

Stockholmsbörsen: Banker i bräschen

Stockholmsbörsen var högre i den inledande handeln på onsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, med stöd av utvecklingen i USA och Asien.

Klockan 10.00 var OMXS30 1,9 procent högre till noteringen 949,0. Omsättningen uppgick till 2,7 miljarder kronor.

Nordea steg 2,4 procent till 62:05 kronor, SEB A adderade 2,1 procent till 39:93 kronor och Swedbank A ökade 2,4 procent till 68:40 kronor.

Finansrelaterade aktier anförde en återhämtning i USA på tisdagen efter att Barney Frank, ordförande i representanthusets finansutskott, sagt att förslaget om att tvinga banker att avyttra sina derivatverksamheter "är att går för långt".

Sandvik var 2,6 procent upp till 88:40 kronor, Autoliv steg 2,0 procent till 362:50 kronor och Atlas Copco A klättrade 1,9 procent till 104:50 kronor.

Fedchefen i St Louis, James Bullard, sade i ett anförande på tisdagskvällen att den europeiska skuldkrisen sannolikt inte kommer att få den globala återhämtningen att spåra ur. USA kan enligt James Bullard gynnas av riskaversionen eftersom det håller ned amerikanska räntor.

HQ Bank föll 21 procent till 75 kronor sedan bolaget meddelat att det beslutat att avveckla sin tradingverksamhet och att det avser genomföra en garanterad nyemission om 559 miljoner kronor. Förlusten inom tradingverksamheten uppgår hittills under andra kvartalet till cirka 200 miljoner kronor och styrelsen befarar att förlusten kan öka ytterligare under det andra kvartalet och under resten av 2010.

Scribona, noterat på First North, lyfte 18 procent till 8:70 kronor efter att ha bekräftat att det förvärvar finansgruppen Catella för 417 miljoner kronor.

Midelfart Sonesson B var 7,4 procent upp till 4:94 kronor efter en köprekommendation i det senaste numret av Affärsvärlden.

Börserna i New York återhämtade ett inledande fall på tisdagen och stängde med mindre förändringar. Dow Jones slutade 0,2 procent ned efter att ha fallit 2,9 procent under de första tio minuterna. Det var också en klar förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -1,8 procent. S&P 500 stängde oförändrat medan Nasdaq Composite backade 0,1 procent.

De asiatiska börserna var övervägande högre på onsdagen. MSCI Pacific Index steg 0,6 procent efter att ha fallit 3,1 procent under tisdagen till tiomånaderslägsta då Nordkorea beordrat militären att förbereda sig för krig och IMF uttryckt oro för Spanien. Nikkei 225 ökade 0,7 procent.

Spänningarna på Koreahalvön har dock fortsatt och Nordkorea har meddelat att de nu avbryter alla kontakter med Sydkorea. Enligt den officiella nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA kommer landet att upphäva icke-aggressionsavtalet och avbryta all kommunikation med Sydkorea, förbjuda sydkoreanska fartyg och flygplan inom sitt territorium samt återuppta propagandasändningar över gränsen.


Innehåll från Autolease DNBAnnons

Så skapade it-företaget Advania en grön vagnpark: ”Vi ser enbart fördelar”

Patric Lindman, på Autolease och Magnus Wemby, HR-direktör på Advania.
Patric Lindman, på Autolease och Magnus Wemby, HR-direktör på Advania.

Minskat klimatavtryck och lägre totalkostnad.

För it-företaget Advania har omställningen till en grönare vagnpark, det vill säga fler tjänstebilar med lågt koldioxidutsläpp, bara inneburit fördelar.

– Den här processen driver sig nästan själv. Merparten av våra förare är intresserade av att gå över till en eldriven bil, och de som redan har tagit steget kan inte tänka sig något annat, säger Magnus Wemby, HR-direktör på Advania.

Greenlease – vi gör det enkelt att välja miljövänligt 

It-företaget Advania erbjuder it-tjänster till företag, offentlig verksamhet och myndigheter i Sverige, Island, Norge, Danmark och Finland. I Sverige har Advania 700 medarbetare på 14 platser. 

För Advania står hållbarhetsarbetet högt på agendan – såväl ur ett kundperspektiv som sett till den egna verksamheten. Företaget har satsat på att ha både kunskap och verktygen för att kunna ta en roll som strategisk partner för sina kunder och erbjuda kostnadseffektiva, verksamhetsnära och hållbara lösningar över tid. 

– Gällande den egna verksamheten äger vi exempelvis inte de fastigheter vi har kontor i, vilket delvis begränsar vår möjlighet att påverka miljöavtrycket. Däremot är vårt resande ett område där vi har en större möjlighet till påverkan. Vår verksamhet är beroende av att kunna utföra vissa tjänsteleveranser på plats hos våra kunder vilket kräver resor. Och just resor har en stor inverkan på vårt klimatavtryck, berättar Magnus Wemby. 

En successiv omställning

2009 inledde Advania sitt samarbete med Autolease – ett av marknadens ledande billeasingbolag.

– Advania sökte en stabil aktör som är specialist på tjänstebilar och som samtidigt har en bra förståelse för våra behov och därför kan skapa en bättre helhetslösning, både ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv, berättar Magnus Wemby.

Och det fick Advania genom samarbetet med Autolease. 

Successivt har it-företaget förändrat och förnyat sin vagnpark – från fossildrivna fordon till eldrivna bilar med lägre koldioxidutsläpp, max 60 gram koldioxid per kilometer.

I dag består Advanias vagnpark till 60 procent av laddbara bilar. En tredjedel av dessa är nollutsläppsbilar som drivs enbart av el. 

– Vi har inte forcerat vår omställningsstrategi utan undan för undan fasat ut bensin- och dieselbilar till förmån för mer miljövänliga alternativ, säger Magnus Wemby.

Hur har mottagandet varit bland förarna?

– Enbart positivt. Den här omställningen sker ganska naturligt och intresset för mer miljövänliga alternativ är stort bland våra medarbetare. I nuläget är 88 procent av våra nybeställningar en bil som helt eller delvis drivs av el. Och de förare som redan har tagit steget är mycket nöjda och vill gärna fortsätta köra en bil som helt eller delvis drivs av el.

Lägre totalkostnad per månad

För att ytterligare skynda på utvecklingen erbjuder Advania sina tjänstebilsförare så kallade konceptbilar – mer avancerade elbilar som har en högre inköpskostnad.

Det låter kanske som en dyr affär för företaget, men är det inte.

– Totalkostnaden per månad jämfört med en motsvarande fossildriven bil, allt inkluderat, blir inte högre för föraren. Och även om kostnaden för företaget blir marginellt högre, vinner vi på att våra totala koldioxidutsläpp minskar, berättar Magnus Wemby.

Gemensamma stormöten

Varje kvartal har Advania och Autolease gemensamma avstämningsmöten. Då går man igenom hur aktuell vagnpark ser ut, vad som går att effektivisera och hur behoven ser ut framåt.

– Vi inleder alltid en kunddialog med en grundlig behovsanalys och nulägesgenomgång. Denna process är en självklar bas för hela relationen mellan kund och leverantör. Vi blir tillsammans partners på en ”grön resa”, där vi ständigt föreslår förbättringar och sätter gemensamma mål, berättar Patric Lindman, kundansvarig Advania hos Autolease.

Och hur fungerar samarbetet med Advania?

– Vi har ett väldigt bra samarbete. Vi hörs kontinuerligt. De kommer med frågor och förslag som gör att vi tillsammans utvecklar och förbättrar vårt erbjudande.

Överblick i realtid

Advania har även tillgång till ett webbaserat administrationsverktyg där de i realtid får en blick över sin vagnpark – vem som kör vad, när avtalen löper ut, statistik över kostnader, koldioxidutsläpp med mera. 

Finns det inga nackdelar eller hinder för att ställa om till en grönare vagnpark?

– Inte hinder kanske, men utmaningar. Det är viktigt att samhällets totala elförsörjning säkras samt att infrastrukturen för laddning och räckvidden för bilar som drivs helt eller delvis av el fortsätter att utvecklas. I dag fungerar det bra att köra eldrivet i större städer men för medarbetare ute i landet som kör längre sträckor kan det vara en utmaning, säger Magnus Wemby.

Hur löser ni laddfrågan i stort?

– Vi strävar efter att göra det enkelt för våra förare att ladda sin bil. Främst arbetar vi aktivt för att skapa så många laddpunkter som möjligt i anslutning till våra kontor.  Parallellt utrustas våra förare med laddbrickor för att det också ska vara enkelt att ladda längs vägarna, säger Magnus Wemby. 

– Dessutom har vi samarbete med olika aktörer för laddstolpar för att alla förare enklare ska kunna skaffa och installera laddbox i hemmet, samt för smidigare laddning längs vägarna, inflikar Patric Lindman.

Här kan du enkelt räkna ut och jämföra kostnaden för leasingbilar

Greenlease – vi gör det enkelt att välja miljövänligt 

 

 

Mer från Autolease DNB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Autolease DNB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?