1515

Räntor och valutor: Nytt eurofall

Euron noterades tidigt på måndagsmorgonen strax över 1:25 mot dollarn, och har därmed försvagats en del från i fredags eftermiddag.

Världens största fondförvaltare, Pimco, uppger på måndagen, enligt Bloomberg News, att de anser att Greklands förmåga att refinansiera sin skuld fortfarande är i fara och att USA, Storbritannien och Spanien också befinner sig i "eldsringen".

EU:s van Rompuy-grupp, som träffades i Bryssel i fredags för att diskutera krishantering och budgetdisciplin inom EU, var överens om att EU-länderna ser ett behov av mer budgetkoordinering, om att den ekonomiska divergensen bör minska, att det finns behov av en mekanism för att hantera kriser och att det finns också ett behov av ökad policysamordning.

Förslagen ska vara klara till toppmötet i oktober.

Senare under denna vecka kommer USA:s finansminister Timothy Geithner att besöka Tyskland och Storbritannien för att diskutera den europeiska krisen. Han kommer bland annat att träffa Storbritanniens och Tysklands finansministrar, samt ECB-chefen.

För tillfället befinner sig dock USA:s finansminister i Kina. Kinas vice premiärminister Wang Qishan sade under natten mot måndagen att världsekonomin befinner sig i ett "kritiskt läge för återhämtning" och det är en brådskande uppgift att få fart på världstillväxten. Han sade också att skuldkrisen i Europa påverkar förtroendet.

Enligt Wang Qishan kommer samtalen att inkludera reform av den internationella finansiella arkitekturen, handel och investeringar, finansmarknadsstabilitet och makroekonomi.

Kinas president Hu Jintao sade att Kina stadigt kommer att arbeta för en reform av yuanen.

Under morgonen har dollarn och yenen stärkts mot mer högavkastande valutor då den politiska spänningen på den koreanska halvön ökat efterfrågan på säkrare tillgångar.

Sydkorea uppgav att de kommer att stoppa handeln med Nordkorea och uppmana FN:s säkerhetsråd att vidta åtgärder mot sänkningen av ett krigsskepp i mars.

"Den geopolitiska risken på den koreanska halvön verkar öka. Det kommer antagligen att elda på riskaversionen och köp av yen och dollar som 'säkra hamnar' när det gäller valutor", sade Takashi Kudo, vid Nippon Telegraph & Telephone, till Bloomberg News.

Kronan har samtidigt försvagats med 6 öre mot dollarn och med 2 öre mot euron, sedan i fredags eftermiddag.

Amerikanska statspappersräntor steg på fredagskvällen efter svensk stängning då en global nedgång för aktier stabiliserades och euron stärktes, vilket minskade efterfrågan på amerikanska statspapper.

I måndagens asiatiska handel pekar USA-räntorna åter nedåt och ännu en gång förklaras detta med oro för att Europas skuldkris ska dämpa den ekonomiska tillväxten.

Den tvååriga amerikanska räntan är dock fortsatt högre än vid svensk stängning i fredags och är upp 5 punkter till 0,76 procent, medan tioåringen är upp 5 punkter till 3,22 procent, jämfört med fredagens svenska stängning.

I eftermiddag redovisas försäljningen av befintliga bostäder i april, som väntas ha stigit med 5,6 procent, enligt Bloomberg News.

Under veckan väntas S&P/Case-Shiller husprisindex, hushållens konfidensindikator, order varaktiga varor, försäljning nya hem, reviderad BNP för första kvartalet, privata inkomster och privatkonsumtion för april, Chicago inköpschefsindex för maj och definitivt Michigan-index för maj.

Japanska räntor pekar marginellt uppåt. Senare under morgonen publicerar Bank of Japan sin månadsrapport.

På torsdag blir det handelsbalans för april och på fredag ett helt batteri med siffror som arbetslöshet, KPI och detaljhandel.

Måndagens makroagenda är mycket tunn, men under veckan väntas i utlandet bland annat även brittisk BNP för första kvartalet och industriorder från euroområdet på måndag, preliminär tysk KPI för maj på torsdag och spansk KPI på fredag.

Här hemma blir det en mycket tung statistikvecka, med fredagens BNP-statistik för första kvartalet som höjdpunkt. Enligt SME Direkts enkät bland analytiker väntas svensk ekonomi ha vuxit med 1,4 procent från kvartalet före och med 1,5 procent från motsvarande kvartal i fjol. På fredag publiceras också detaljhandeln, som väntas visa en försäljningsökning med 1,1 procent i april.

Före dess kommer dock arbetslösheten, som publiceras på tisdag, och bedöms har sjunkit till 9.0 procent i april, medan handelsbalansen, publiceras på onsdag, väntas visa ett överskott på 8,3 miljarder kronor. PPI, på torsdag, spås ha sjunkit 0,3 procent i april och med 1,2 procent från i april i fjol.

Table
 


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?