1515

Stockholmsbörsen: Uppåt i sluthandeln

Handeln på Stockholmsbörsen var under fredagen fortsatt nervös med stora indexrörelser. Stängningen blev positiv tack vare att amerikanska börser vänt upp. Sett över handelsveckan tog börsen en smäll på nära 6 procent.

Inledningen på fredagen blev klart positiv och börsen var som mest upp över 1 procent, trots tunga nedgångar i bagaget från börshandeln i USA och Asien.

Under tidig eftermiddag tog marknaden riktning ned, i likhet med de ledande europeiska börserna. Nervositeten kring skuldsättningen i euroområdet samt eventuella effekter från regleringar tilltog på nytt.

"Det är ett extrem osäkert läge. Makrodata har på marginalen inte riktigt lyckats nå upp till förväntningarna den senaste tiden. Utvecklingen på börsen ligger ofta före makrostatistiken och detta ställer frågor om makro ska börja försämras eller om det bara är ett resultat av Greklandskrisen och kan försvinna relativt snart", sade en förvaltare till nyhetsbyrån Direkt.

Slutnoteringen för OMXS30 blev 953,8 en uppgång på 0,6 procent. Affärsaktiviteten på börsen var fortsatt hög och aktier till ett värde av nära 21 miljarder kronor bytte ägare.

Handelstemat under fredagen kretsade kring stora delar om skuldoron i Europa, men också kring ekonomiska åtstramningar i Kina och nya regleringar av finansmarknaderna i USA och Europa.

På nyhetsfronten och temat skuldoro godkände parlamentet i Tyskland deltagandet i EU:s krispaket för skuldtyngda länder. Den tyska andelen av lån och garantier uppgår till cirka 123 miljarder euro. Totalt uppgår EU/IMF:s krispaket på 750 miljarder euro.

Den här nyheten satte inget större avtryck i börshandeln i Europa. Mot slutet av dagen fick marknaderna i Europa däremot stöd av att USA-börserna återhämtade sig och vände upp. Framförallt finanssektorn var dragklok.

Stockholm gick under större delen av fredagen bättre än resten av Europa. Bland dragloken fanns Ericsson, men även banksektorn gick starkt efter den senaste veckans kräftgång. Tungviktaren Nordea ökade med 1,4 procent till 62:50 kronor.

SEB slutade 2,6 procent högre på 41:20 kronor, men har under veckan tappat över 7 procent.

Även Boliden har varit en av de aktier som klarat sig sämst under veckan steg kraftigt. Aktien slutade upp med nära 4 procent till 87:35 kronor.

Autoliv steg 1,7 procent till 362 kronor under stor omsättning.

Goldman Sachs har höjt riktkursen för Autoliv till 76 dollar, motsvarande 598 kronor, från tidigare 65 dollar och upprepat rekommendationen köp. Trots en stark period av absolut och branschspecifik utveckling tror Goldman Sachs att den pågående återhämtningen i den globala produktionen ska fortsätta att driva ytterligare marginalexpansion.

Aarhus Karlshamn föll drygt 10 procent till 151 kronor efter att ha redovisat sin rapport för det första kvartalet. Bolaget ökade visserligen vinsten under kvartalet men vittnade även om begynnande överkapacitet i branschen. Dessutom har Aarhus Karlshamn sett att återhämtningen i chokladkonsumtionen går långsammare i det för bolaget viktiga Östeuropa jämfört med resten av världen.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?