1515

Stockholmsbörsen: Stängde svagt uppåt

Stockholmsbörsen handlades betydligt över nollstrecket under merparten av måndagen även om orken tröt något i sluthandeln. Detta efter att handeln hade återhämtat sig från en inledande nedgång på förmiddagen.

Därmed fortsatte den senaste tidens varannandagsmönster som har visat att uppgång avlöser nedgång.

"Många har sålt europeiska aktier den senaste tiden och det finns inte så mycket säljtryck kvar i marknaden för tillfället. Samtidigt står man nu redo om politikerna ska gripa in igen, vilket de kommer att göra. Frågan är bara om det blir nu, i morgon eller senare i veckan", sade en förvaltare till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 0,7 procent högre till noteringen 991,6. Det kan jämföras med att indexet var så lågt som -1,1 procent direkt efter öppningen. Värdepapper för knappt 17 miljarder kronor bytte ägare under måndagen.

"Investerare slits hela tiden mellan två saker och det ena är att världsekonomin ser bättre och bättre ut och att USA växer på bra. Det andra är problemen i Sydeuropa och hur den turbulensen kan komma att påverka den ekonomiska utvecklingen", fortsatte förvaltaren.

På den amerikanska statistikfronten var det blandat utfall. Federal Reserve i New York presenterade sitt Empire State Manufacturing Index som mäter affärsförhållandena i New York-området. Indexet var klart sämre än vad analytikerna hade räknat med. Å andra sidan redovisades statistik beträffande utländska investerares och regeringars nettoköp av amerikanska tillgångar som gav positiva överraskningar.

Nordea steg 2,5 procent till 63:45 kronor efter fredagens fall på 5,2 procent. Öhman har höjt rekommendationen för Nordea till outperform från tidigare neutral.

Swedbank A, som tappade 3,5 procent på fredagen, vände upp med 2,8 procent till 72:65 kronor. SEB A slutade 0,5 procent högre till 42:90 kronor och SHB A slutade oförändrad till 193 kronor.

Ericsson B steg 2,9 procent till 82:30 kronor. Cheuvreux har höjt riktkursen för Ericsson till 100 kronor från tidigare 86 kronor och upprepat rekommendationen outperform.

H&M B backade 0,3 procent till 441:10 kronor. Klädbolagets totala försäljning, och i jämförbara butiker, under april månad nådde inte upp till marknadens genomsnittsförväntningar enligt SME Direkt.

Unibet föll 6 procent till 150 kronor. Morgan Stanley har inlett bevakning av Unibet med rekommendationen undervikt och en riktkurs på 140 kronor.

Academedia ökade 7 procent till 206 kronor. EQT V har höjt sitt kontanterbjudande på bolaget från 190 till 205 kronor per aktie.

Nibe slutade 1,0 procent ned till 74 kronor. Bolagets resultat före skatt blev 96,2 miljoner kronor för det första kvartalet. Det var 4 procent sämre än väntade 100 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Bioteknikbolaget Diamyd hade en motig inledning på veckan och föll med knappt 13 procent till 107:50 kronor.

Av allt att döma berodde det på att Diamyds vd Elisabeth Lindner på måndagen i en intervju med analyshuset Redeye sagt att utlicensieringsavtalet angående typ I- diabetesvaccinet Diamyd inte nödvändigtvis kommer att slutas under 2010. Henrik Svensson +46 8 5191 7924 Jonas Aronsson +46 8 5191 7914 Nyhetsbyrån Direkt


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?