1515

Råvaror: Oljan stängde över 70 dollar fatet

Det noterades prisnedgångar över hela fronten bland råvarorna. Oro över lägre tillväxt drog ned efterfrågan på basmetaller, olja och ädelmetaller.

Vid Nymex golvhandelstängning klockan 20.30 var WTI i första terminsposition 1:55 dollar lägre till 70:06 dollar per fat. Råoljan klarade därmed att återhämta sig från tidigare nedgångar, där WTI flera gånger under handelsdagen under 70 dollar per fat, som mest nere på 69:27. Brentoljan sjönk samtidigt 2:57 dollar till 75:36 dollar.

Nedgångarna hänvisades bland annat till oro över tillväxteffekterna från åtstramningarna i de europeiska skulddrabbade länderna.

Vidare visade statistik att tillverkningen i New York- regionen expanderade i en saktare takt än vad analytikerna hade räknat med, enligt Fed New Yorks Empire Manufacturing Index.

"Allt handlar om efterfrågetillväxt. Du kommer inte få se jobb- eller efterfrågetillväxt i Europa om de inte implementerar dessa åtstramningsåtgärder", sade Michael Fitzpatrick, vice energichef på MF Global.

Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi sade förra månaden att ett pris mellan 70 och 80 dollar är "så nära perfekt det kan vara". Den saudiske kungen Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud har satt 75 dollar som ett lämpligt pris för både konsumenter och producenter. Opec, som står för 40 procent av väldens oljeproduktion, har möte den 14 oktober i Wien.

"Om oljepriset skulle gå under 70 dollar skulle det öka pulsen för Opec att vidta åtgärder för produktionssänkningar. Opec kan stoppa en prisnedgång bättre än en prisökning", sade Victor Shum, energikonsult på Purvin & Gertz, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden noterades breda nedgångar, med kopparterminen ned 456 dollar till 6.470. Nedgången var den största sedan februari 2009, och hänvisades bland annat till statistiken från New York samt en globalt lägre riskaptit.

Zinken backade samtidigt 155 dollar till 1.900, medan aluminium var ned 111 till 1.990 dollar.

Spotpriset på guld handlades till 1.228:10, en nedgång med 5:07 dollar från stängningen på fredagen. Dagshögsta på fredagen var 1.249:40, den hittills högsta noteringen för guldpriset.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?