1515

Räntor och valutor: Euron rasar

Euron har fortsatt att försvagas kraftigt i nattens asiatiska handel på oro för att besparingsprogrammen i Europa kommer att skada den ekonomiska återhämtningen. Euron har under natten handlats till den till den lägsta nivån mot dollarn sedan 2006.

Samtidigt faller de asiatiska börserna tungt på statsskuldsoron och amerikanska marknadsräntor sjunker kraftigt när investerare söker sig till tryggare placeringar. Denna flykt från risk har även fått yenen att stärkas under natten. Till kvällen möts eurogruppen och på tisdagen är det ekofinmöte, möten som noga kommer att följas av marknaderna.

Euron har tidig morgon försvagats till 1,229 mot dollarn från 1,245 vid svensk stängning på fredagen. Som lägst har euron under natten handlas till 1,224 mot dollarn, den lägsta nivån sedan i april 2006.

"På kort sikt finns det ingen uppenbar anledning att tro att euron kommer att sluta försvagas. Tillväxten kommer att vara mycket svag under en lång tid", sa Sean Callow, senior valutastrateg vid Westpac Banking i Sidney, till Bloomberg News.

Den japanska yenen gynnas på sedvanligt manér i oroliga tider och stärks nu under natten.

Kronan har tappat runt 10 öre mot dollarn under helgen och visar sammantaget små nettoförändringar mot euron.

Under helgen sa ECB-chefen Jean-Claude Trichet i en intervju med Der Speigel att det behövs mer effektiva sanktioner mot EU-länder som bryter mot regionens stabilitets och tillväxtpakt. Han efterlyste ett "kvantsprång" av ömsesidig kontroll bland regeringarna i euroområdet.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou sade i en intervju med CNN i helgen att Grekland överväger att vidta rättsliga åtgärder mot amerikanska investmentbanker som kan ha bidragit till landets skuldkris.

Han sa att beslutet om att vidta åtgärder mot amerikanska banker eller inte kommer att fattas efter en parlamentarisk utredning om orsakerna till krisen. Han påpekade att liknande undersökningar pågår i andra länder, bland annat USA.

USA:s finansminister Timothy Geithner sade på fredagskvällen i en intervju med Bloomberg TV att han är övertygad att europeiska beslutsfattare kommer att kunna stävja kontinentens statsskuldkris utan att skada Amerikas ekonomi eller finansiella marknader.

"Europa har kapaciteten att klara sig igenom det här. De har åtagit sig att fixa det här problemet. Och återigen, jag tror att de har möjligheten att göra det, och jag tror de kommer att göra det", sa han.

Han sa också att han är "övertygad" att Kina kommer att låta sin valuta, yuanen, förstärkas mot dollarn.

De amerikanska marknadsräntorna sjunker rejält under natten på statsskuldsoron och den tioåriga statsobligationsräntan har tidig morgon sjunkit 6 punkter till till 3,39 procent, från fredagens svenska stängning. Tvåårsräntan har samtidigt sjunkit 3 punkter till 0,75 procent.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, sade i ett anförande på fredagskvällen att USA:s inflation kommer sannolikt inte kommer att överskrida 2 procent under de kommande tre åren och att "väldigt ackommoderande" räntor är lämpiga nu. Han sade även att Federal Reserves beslut att återuppta swap-linor, i kombination med det europeiska räddningspaketet, har bidragit till att lugna marknaden.

Japanska räntor sjunker överlagt svagt. Tioårsräntan handlas oförändrat till 1,30 procent.

Under natten kom statistik som visade att den japanska maskinorderingången steg med 5,4 procent i mars, jämfört med i februari, vilket var en mindre uppgång än väntat. I årstakt ökade orderingången med 1,2 procent.

Under måndagen kommer närmast för svensk del ny prisstatistik från Mäklarstatistik och korrigerad statistik över industriproduktionen i mars från SCB. Klockan 11.00 publicerar Finanspolitiska rådet sin rapport för 2010 och klockan 15.00 håller Riksbankschef Stefan Ingves talet "Penningpolitik och finansiell stabilitet - några utmaningar framöver".

På den utländska agendan står bland annat amerikansk statistik över TICS-flöden i mars och NAHB husprisindex för maj. Dessutom är det alltså eurogruppsmöte till kvällen, vilket kommer att tilldra sig stort intresse med tanke på den senaste tidens stora nervositet kring statsskulderna i Europa.

På tisdagen följs eurogruppsmötet av ekofinmöte och det blir ZEW-index från Tyskland, KPI-statistik från Storbritannien och euroområdet samt statistik över det amerikanska bostadsbyggandet i april.

Onsdagen bjuder på protokoll från Bank of Englands räntemöte i början av maj och Federal Reserves räntemöte i slutet av april. Dessutom talar vice Lars Nyberg under rubriken "Penningpolitik och huspriser".

På torsdag släpps japansk preliminär BNP-statistik för det första kvartalet, liksom maj månads Philadelphia Fed Index från USA.

Makroveckan avslutas på fredag med bland annat japanskt räntebesked under morgonen följt av tyskt IFO-index och definitiv BNP för det första kvartalet samt preliminära inköpschefsindex från euroområdet.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?