1515

Europabörser: Oljebolagen leder uppgång

Europabörserna har på måndagen inlett handeln åt olika håll.

Euron nådde de lägsta siffrorna på fyra år gentemot dollarn, och investerarförtroendet är fortsatt skört. Oljebolagen utvecklas starkt.

Kreditinstitutet Fitch Ratings uppger att 70 procent av europeiska investerare anser att staterna står inför den största utmaningen avseende en återfinansiering.

"Utfallet i Fitch kvartalsvisa enkät med europeiska investerare på räntemarknaden belyser tydligt skalan i utmaningen för statliga utfärdare i de europeiska obligationsmarknaderna", uppger Monica Insoll, chef för Fitch Credit Market Research group.

Europas finansministrar möts idag i Bryssel för att fortsätta diskussionerna om euroländernas stadsfinanser.

"Det finns behov av ett genombrott när det gäller styrningen av euroområdet", sade den Europeiska centralbankens ordförande Jean-Claude Trichet på måndagen i tidningen Der Spiegel. "Det behövs stora förbättringar för att förebygga dåligt beteende", fortsatte Trichet i artikeln.

Förtroendet för brittiska BP ökar efter att oljejätten lyckats övertyga investerare om att bolaget håller läckaget i den Mexikanska Gulfen inom kontroll. Under helgen meddelade BP att bolaget lyckats omdirigera en del olja, och aktien har lyft med 3,2 procent.

Även rivalen Royal Dutch Shell ökade med 1,0 procent.

Försäkringsjätten Prudential presenterade tidigare på måndagen villkoren i den tidigare aviserade nyemissionen som genomförs i samband med förvärvet av det amerikanska försäkringsbolaget AIG:s asiatiska livförsäkringsverksamhet AIA. Beskedet skapade visst intresse på börserna men det höll inte för aktien som sjönk över två procent.

Gruv- och banksektorerna har fortsatt på fredagens linje och lett nedgångarna under måndag morgon.

Dock representerade Banco Popolare med ett skutt uppåt ett undantag. Aktien avancerade 6,9 procent Lyftet kan förklaras med en första kvartalsrapport rejält över analytikernas förväntningar.

För flygbolagen har ett gammalt spöke återuppstått i form av det isländska askmolnet. Framförallt har askan under måndagen påverkat Storbritannien och Nederländerna.

Table


Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador med dyra kostnader som följd. Men nu finns en teknisk lösning, som kan spara pengar för arbetsgivaren och öka livskvalitén för de anställda. 

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på DLP AB, Fuchs, samt Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Mer från Lifts All

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?