1515

Räntor och valutor: Eurofallet förstärks

Skuldproblematiken i Europa fortsätter att lägga sordin på stämningen på marknaden.

Europeiska marknadsräntor sjunker betydligt under fredag förmiddag, med svenska statsobligationsräntor ned 4-7 punkter. Samtidigt sjunker börserna över hela Europa på fortsatt oro över skuldsituationen, där investerarna nu fokuserar allt mer på att de hårda besparingsåtgärderna i många europeiska länder kommer att dra ned tillväxten.

På valutamarknaden fortsätter euron att gå svagt på samma tillväxtoro och euron har försvagats till under 1:25 mot dollarn för första gången sedan mars 2009.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan har sedan onsdagens tidiga stängning före Kristi himmelfärdsdag sjunkit 6 punkter till 2,87 procent. De tyska marknadsräntorna sjunker likaså under fredagen efter att ha handlats lägre på torsdagen när den svenska marknaden höll helgstängt. Sedan onsdagens svenska stängning har den tyska tioårsräntan sjunkit 6 punkter till 2,88 procent.

Oron för de skuldtyngda PIGS-länderna i Sydeuropa ser ut att öka något, med börsnedgångar, stigande marknadsräntor i framför allt Grekland och stigande priser på CDS-kontrakt för att skydda sig mot inställda betalningar.

Efter att centralbankerna i euroområdet började köpa obligationer i måndags sjönk marknadsräntorna kraftigt i de mest skuldtynga euroländerna. På fredagen förekommer olika bud om hur mycket obligationer centralbankerna har köpt, uppskattningar nämns på mellan 18 och 35 miljarder euro.

Både Spanien och Portugal har aviserat rejäla besparingspaket de senaste dagarna och i Storbritannien har den nya regeringen meddelat att de ska minska utgifterna med 6 miljarder pund i år. Storbritanniens nye finansminister George Osborne sade på torsdagen att den nya regeringen har ett åtagande om "betydligt påskyndade" nedskärningar i de strukturella delarna av underskottet, och att detta är en prioritet för regeringen.

Oron har även hämtat näring av att Deutsche Banks vd, Josef Ackermann, i en tv-intervju sagt att Grekland kanske inte kan betala tillbaka alla sina skulder, det skulle kräva "otroliga ansträngningar".

"Det är en berg-och-dalbana för marknaderna. Grekland och andra perifera obligationer tog lite mark tidigare i veckan, men det är mest på grund av centralbankernas köp. Det finns fortfarande många osäkerheter och efterfrågan för obligationer i kärnan, som Tyskland, är fortsatt god", sade Luca Cazzulani, räntestrateg vid Unicredit i München, till Bloomberg News.

På valutamarknaden fortsätter euron att pressas av oro för att de besparingspaket som nu införs i många europeiska länder kommer att dämpa tillväxten i den redan ekonomiskt sargade Europa. Framåt lunchtid på fredagen har euron försvagats till 1:248 mot dollarn från 1:270 vid svensk stängning i onsdags. För första gången sedan mars 2009 har euron därmed handlats under 1:25 mot dollarn.

"Även om de europeiska besparingsåtgärderna är bra på lång sikt kommer de att vara negativa för den inhemska ekonomin och det gör valutan mindre attraktiv. Trenden är fortsatt nedåt", sade Neil Jones, chef för hedgefondsförsäljning vid Mizuho Corporate Bank i London, till Bloomberg News.

Chris Turner, chef för valutastrategi vid ING, räknar med att euron kommer att fortsätta att försvagas mot dollarn för att nå 1:15 om ett halvår.

Han säger till Reuters att antingen räknar marknaden med att besparingsåtgärderna i Spanien och Portugal misslyckas, och då fortsätter skulderna att vara en nyckelfråga, eller så lyckas åtstramningarna, med följd att tillväxten bromsar in kraftigt och att ECB måste hålla styrräntan låg.

Yenen går starkt i det negativa klimatet och har stärkts mot både euron och dollarn medan pundet samtidigt fortsätter att försvagas.

Den svenska kronan har sedan i onsdags försvagats 9 öre mot dollarn till 7:65 och stärkts 5 öre mot euron till 9:55.

De amerikanska marknadsräntorna har också sjunkit i oron och tioårsräntan har sedan i sedan onsdags sjunkit 4 punkter till 3,50 procent.

Efter en statistikfattig förmiddag väntas nu desto fler besked från USA under eftermiddagen.

Först ut är detaljhandeln för april, klockan 14.30, som väntas ha ökat med 0,2 procent från i mars, enligt Bloomberg News prognosenkät. Exklusive bilar väntas försäljningen ha ökat med 0,4 procent.

Trekvart senare, klockan 15.15, släpps fredagseftermiddagen industriproduktionen i april, som väntas ha ökat med 0,7 procent från i mars medan kapacitetsutnyttjandet väntas ha stigit till 73,8 procent från 73,2 procent.

Vid 16-tiden publiceras preliminärt Michiganindex för maj, som väntas ha stigit till 73,5 från 72,2 i april, och lagren av osålda varor, som väntas ha ökat med 0,4 procent i mars.

Table


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?