1515

Räntor & valutor: Blandat för kronan

Tyska statsobligationsräntor sjunker några punkter överlag i den inledande handeln på fredagen, samtidigt som börsterminerna i Europa indikerade en negativ öppning.

Tyska statsobligationer sjönk även på torsdagen, samtidigt som räntorna i Europas "periferi" i stort hölls kvar på de lägre nivåer som etablerades i början av veckan efter att centralbankerna intervenerat och köpt statsobligationer som ett led i det EU-ledda krispaketet.

Sandor Schol, chef vid Association for Financial Markets in Europe, sade att ECB synes ha minskat sina köp av spanska och italienska statsobligationer efter att krispaketet ser ut att ha stärkt investerarnas förtroende.

"Centralbankerna köper mindre Spanien och Italien. Det kan innebära att de anser att marknaderna i dessa länder har stabiliserats tillräckligt mycket så att de inte behöver intervenera. De minskar sitt fokus", sade han.

Han tillade att det mesta av centralbankernas köp förefaller har skett måndagen den 10 maj, samma dag som krispaketet lanserades, och att köpen har minskat sedan dess.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet upprepade i en intervju med Handelsblatt att obligationsköpen inte kommer att ändra ECB:s penningpolitiska hållning, och sade att detta inte rör sig om "kvantitativa lättnader". Han ville inte uppge hur mycket ECB spenderat på obligationsköp.

Tveksamheter mot Europas förmåga att lösa sin skuldkris fortsätter att minska riskaptiten, med sjunkande räntor och svagare euro som följd. På måndagen ska eurogruppen åter se över budgetsituationen i länder som Grekland, Spanien och Portugal. Den spanska regeringen har annonserat ytterligare sparåtgärder om 15 miljarder euro och siktar på att få ned budgetunderskottet till 6 procent av BNP under 2011, medan Portugal ska spara ytterligare 2 miljarder euro och försöka få ned underskottet till 4,6 procent 2011.

Samtidigt har spanska fackföreningar kallat till strejk i den offentliga sektorn den 2 juni. Finansminister Elena Salgado erkände att mer skyndsamt minskade underskott kommer att dra bort några tiondels procentenheter på BNP- tillväxten.

Euron tappade till 1:2516 mot dollarn som lägst på torsdagen, men uppges ha mött motstånd strax över 1:25-nivån. Under fredagsmorgonen handlas euro/dollar på 1:256, jämfört med 1:269 vid svensk stängning i onsdags.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist skriver i bankens morgonbrev att en valutaunion i gungning inte återfår stabilitet i brådrasket, och eurons roll som reservvaluta är nu ifrågasatt. En negativ trovärdighetspremie har fastnat på euron på grund av frågetecken kring bland annat ECB:s oberoende. ECB har också infört en politik med "credit easing", det vill säga lyfta av kredit/ränterisk från marknaden, men oron är stor att det i praktiken är "quantitative easing", alltså sedelpressfinansiering.

"Vår sedan tidigare tro på fortsatt fall för EUR/USD vinner ytterligare terräng. Ekonomiskt, finansiellt, strukturellt och politiskt talar det för dollar, inte för euro", skriver Robert Bergqvist.

UBS har sänkt sin prognos för euron till 1:15 mot dollarn vid utgången av 2010, och 1:10 vid utgången av 2011, från tidigare 1:30 respektive 1:25, då ECB väntas släpa efter Fed och skuldkrisen tynga euroområdet. UBS sänker även sin prognos för pundet till 1:35 vid årsskiftet.

"En divergens i policymix mellan USA och Europa (eller Storbritannien) kommer sannolikt att stärka dollarn mot både euron och pundet under det kommande året. Kombinationen av budgetåtstramningar i euroområdet, tillsammans med en obestämd period av expansiv penningpolitik, indikerar en ännu svagare euro", skrev Larry Hatheway på UBS i ett marknadsbrev.

Storbritanniens nye finansminister George Osborne sade på torsdagen att den nya regeringen har ett åtagande om "betydligt påskyndade" nedskärningar i de strukturella delarna av underskottet, och att detta är en prioritet för regeringen.

Den nya regeringen ska minska utgifterna med 6 miljarder pund i år.

Pundet har tappat till 1:461 mot dollarn och 0:859 mot euron, jämfört med 1:495 respektive 0:850 vid svensk stängning i onsdags.

Den svenska kronan har sedan i onsdags tappat 4 öre till 7:60 mot dollarn men stärkts 4 öre till 9:56 mot euron från onsdagen. Svenska statsobligationer är ned 2-4 punkter jämfört med onsdagens tidiga stängning.

USA-räntorna är sammantaget också något ned. Den tvååriga statsobligationen handlas på 0,82 procent, 3 punkter lägre jämfört med onsdagens svenska stängning, medan tioåringen handlas 1 punkt lägre på 3,53 procent.

USA-statistik på onsdagen visade något högre importpriser än väntat i april, samtidigt som marsutfallet reviderades ned. Antalet nyanmälda arbetslösa uppgick till 444.000 förra veckan, väntat var 440.000.

En emission av tioåriga statsobligationer för 24 miljarder dollar mötte god efterfrågan på onsdagen, medan en emission av 30-åriga statsobligationer på torsdagen fick ett svalare mottagande.

Realtytrac uppgav på torsdagen att antalet utmätningar i USA sjönk med 9 procent i april jämfört med mars, och sjönk med 2 procent jämfört med april 2009. Det var den första nedgången i årstakt sedan januari 2006.

Budgetunderskottet i april var större än väntat, 82,7 miljarder dollar mot väntade 57,9 miljarder dollar enligt Bloomberg News prognosenkät. Under budgetåret, som inleddes i oktober 2009, uppgår underskottet hittills till sammanlagt cirka 800 miljarder dollar. Obama-administrationen spår ett underskott på 1.600 miljarder dollar under budgetåret.

Flera Fed-ledamöter har varit ute och talat om en fortsatt återhämtning, om än långsam, i ekonomin och upprepat att låga räntor är rättfärdigat nu men att Feds åtagande om att behålla dessa under "utdragen period" inte är ska ses som tidsbestämt, utan är villkorat den ekonomiska utvecklingen.

Från USA kommer under fredagseftermiddagen industriproduktionen i april, som väntas ha ökat med 0,7 procent, och detaljhandeln samma månad, som väntas ha ökat med 0,2 procent enligt Bloomberg News prognosenkäter. Dessutom publiceras preliminärt Michiganindex för maj, som väntas ha stigit till 73,5 från 72,2 i april.

Table


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?