1515

Asienbörser: Sony sänke i Tokyo

De asiatiska börserna hade blandad utveckling med dragning ned under fredagens handelssession. Tokyobörsen var lägre efter en större uppgång under torsdagen samt sedan Sony lämnat en prognosbesvikelse och yenen stärkts.

Sony föll 6,9 procent efter att bolaget i samband med sin rapport spått ett resultat om 50 miljarder yen för helåret 2010/2011 med en försäljning på cirka 7.600 miljarder. Analytikerna hade väntat sig ett helårsresultat på 110 miljarder yen och en försäljning på 7.500 miljarder.

Bolaget, som har 26 procent av sin försäljning i Europa, sade också att det kommer att påverkas signifikant om Greklanskrisen sprids. Barclays Capital, Goldman Sachs och Nomura har alla sänkt sina riktkurser för Sony efter rapporten.

Canon, världens största kameratillverkare, var 2,2 procent ned och Panasonic, världens största tillverkare av plasmatv, tappade 1,5 procent. Toyota, världens största biltillverkare, backade 1,7 procent och Mazda Motor, som får 21 procent av sin försäljning i Europa, sjönk 1,5 procent.

Yenen har stärkts mot euron, för fjärde veckan i rad, på fortsatt oro för den europeiska skuldkrisen. På fredagen noterades yenen till 115:88 mot euron jämfört med 118:25 på torsdagen. Mot dollarn har yenen stärkts till 92:51 från 93:32.

Börserna i Asien var övervägande högre under torsdagens handel under ledning av datarelaterade bolag efter starka rapporter från Tokyo Electron och Tencent Holdings. Nikkei 225 steg 2,2 procent.

Table


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?