1515

Räntor och valutor: Euron återhämtar sig

Europeiska statspappersräntor öppnade onsdagens handel på något lägre nivåer jämfört med tisdagens stängning. Euron stärktes från låga nivåer efter positiva indikationer om den tyska ekonomin under första kvartalet, men uppgången kom av sig något när det senare kom en negativ överraskning från Frankrike.

Grekiska obligationsräntor stiger i öppningshandeln, enligt uppgifter till Bloomberg News öppnade tvåårsräntan på 8,41 procent medan tioårsräntan öppnade på 7,81, och det återstår att se om centralbankerna i euroområdet kommer att ingripa mot uppstället.

Svenska statsobligationsräntor ställs ned 2-3 punkter när handeln inleddes samtidigt som kronan handlas 2 öre starkare mot euron än vid tisdagens svenska stängning.

TNS/Prosperas inflationsenkät bland finansmarknadsaktörer visade på förväntningar om marginellt lägre inflation på ett och två års sikt än i april, i kombination med blygsamt högre BNP-prognoser. Förändringarna jämfört med i april var dock inte tillräckligt stora för att spela någon avgörande roll för Riksbankens tänkande inför kommande räntebeslut.

Tysklands BNP steg 0,2 procent under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, och steg 1,6 procent jämfört med motsvarande kvartal 2009, enligt preliminära beräkningar på onsdagsmorgonen. Det var bättre än Bloomberg News prognosenkät, som pekade mot oförändrad BNP jämfört med fjärde kvartalet och en ökning med 1,2 procent jämfört med första kvartalet 2009.

Det var kanske inte några högkvalitetsfaktorer som låg bakom den positiva överraskningen, enligt det tyska statistikkontoret lyftes BNP av stigande lager och offentliga utgifter, medan byggsektorn och privatkonsumtionen verkade dämpande. En positiv faktor var dock att BNP för fjärde kvartalet samtidigt reviderades upp till +0,2 procent jämfört med tredje kvartalet, tidigare rapporterades oförändrad BNP under perioden.

I Frankrike steg BNP 0,1 procent jämfört med fjärde kvartalet och steg 1,7 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Analytiker hade väntat +0,3 respektive +1,9 procent. Här reviderades också BNP-utfallet för fjärde kvartalet ned

I Spanien blev utfallet +0,1 respektive -1,3 procent, mot väntade +0,1 respektive -1,4 procent.

Ytterligare BNP-rapporter följer i strid ström, och klockan 11.00 väntas den preliminära rapporten för hela euroområdet visa att BNP steg 0,1 procent från fjärde kvartalet och 0,5 procent från första kvartalet 2009.

På onsdagen ska EU-kommissionen också publicera sin konvergensrapport för samtliga 27 EU-länder, och i fokus står kommissionens bedömning för om Estland är redo för inträde i eurosamarbetet vid årsskiftet.

Ekonomikommissionären Olli Rehn ska vidare presentera förslag om ökad koordinering av finansiell och ekonomisk politik i euroområdet. Financial Times skriver att han kommer att uppmana euroländerna att anta procedurer där varje lands statsbudget ska underkasta sig en översyn av de övriga euroländerna.

Kommissionens förslag stöds av ECB-chefen Jean-Claude Trichet, och IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn påpekar också behovet av ökad budgetkoordination i en intervju med Financial Times.

En högt placerad EU-källa sade till Financial Times att detta inte handlar om någon inblandning i ländernas suveränitet. "Det handlar om att kontrollera de antaganden på vilka budgetarna är baserade. Mycket av de problem som euroområdet haft tidigare har berott på svagt baserade antaganden".

Bank of England publicerar en ny inflationsrapport klockan 11.30, men frågan är hur hållbara prognoserna är givet hur läget har förändrats de senaste dagarna, med europeisk skuldkris och regeringsskifte.

Den tillträdande brittiske finansministern, George Osborne, har redan åtagit sig att presentera en "nödbudget", med utgiftsnedskärningar på 6 miljarder pund, inom 50 dagar.

Pundet stärktes mot euron på tisdagseftermiddagen/kvällen i takt med signalerna om att Tory-ledaren David Cameron kommer att bilda regering med Liberaldemokraterna. På onsdagsmorgonen tappade pundet åter marginellt mot euron, och analytiker tvekar att peka ut någon klar riktning på kort sikt.

Brittiska statsobligationsräntor ställs dock ned med omkring 4 punkter över hela linjen i öppningshandeln på onsdagen.

Klockan 14.30 i eftermiddag publiceras amerikansk utrikeshandelsstatistik för mars. Enligt Bloomberg News väntas ett underskott på 40,5 miljarder dollar, vilket skulle vara en ökning från 39,7 miljarder dollar i februari.

Veckans emissioner av amerikanska statsobligationer fortsätter ikväll med tioåriga obligationer för 24 miljarder dollar. Tisdagens emission av treåriga obligationer mötte den starkaste efterfrågan för denna löptid sedan i november.

Table


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?