1515

Räntor & valutor: Rekyl för euron

Medan marknadsräntorna i Tyskland steg i främst kortare löptider på oväntat stark tysk BNP-statistik sjönk svenska räntor tillbaka svagt på den kortade handelsdagen som avslutades redan vid lunchtid. Samtidigt stärktes euron gentemot dollarn på Tysklands tillväxt medan grekiska statspappersräntor sjönk för tredje dagen i rad.

Fokus för dagen låg på BNP-statistik från en lång rad europeiska länder liksom för euroområdet som helhet, samt Bank of Englands inflationsrapport.

Tyska obligationsräntor steg under onsdag förmiddag där tvåårsräntan steg 6 punkter till 0,63 procent medan tioårsräntan steg 1 punkt till 2,94 procent jämfört med tisdagens svenska stängning.

Svenska statsobligationsräntor sjönk däremot med tvåårsräntan ned 2 punkter till 1,26 procent och tioårsräntan noterades ned 1 punkt till 2,83 procent samtidigt som kronan handlades starkare mot både euron och dollarn.

Tysklands BNP steg 0,2 procent under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, och steg 1,6 procent jämfört med motsvarande kvartal 2009, enligt preliminära beräkningar på onsdagsmorgonen. Det var bättre än Bloomberg News prognosenkät, som pekade mot oförändrad BNP jämfört med fjärde kvartalet och en ökning med 1,2 procent jämfört med första kvartalet 2009.

Det var kanske inte några högkvalitetsfaktorer som låg bakom den positiva överraskningen, enligt det tyska statistikkontoret lyftes BNP av stigande lager och offentliga utgifter, medan byggsektorn och privatkonsumtionen verkade dämpande. En positiv faktor var dock att BNP för fjärde kvartalet samtidigt reviderades upp till +0,2 procent jämfört med tredje kvartalet, tidigare rapporterades oförändrad BNP under perioden.

Enligt Commerzbank var det överraskande att Tyskland BNP steg trots den kalla vintern. Tysk ekonomi med sin starka export borde fortsätta att utvecklas bättre än det resterande euroområdet skrev de i en kommentar där de upprepar sin tidigare prognos om en BNP tillväxt på 1,8 procent för helåret 2010.

I Frankrike steg BNP 0,1 procent jämfört med fjärde kvartalet och steg 1,7 procent jämfört med första kvartalet i fjol, vilket var sämre än väntat. I Spanien blev utfallet +0,1 respektive -1,3 procent, i princip i linje med förväntningarna.

I hela euroområdets steg BNP 0,2 procent under första kvartalet, jämfört med fjärde kvartalet, enligt Eurostats snabberäknade indikator. Jämfört med motsvarande kvartal 2009 steg BNP med 0,5 procent. Enligt Bloomberg News enkät hade analytiker väntat en uppgång med 0,1 procent under fjärde kvartalet, och en uppgång med 0,5 procent jämfört med motsvarande kvartal året före.

Storbritanniens arbetslöshet var något lägre än väntat och uppgick till 4,7 procent i april, väntat 4,8 procent, samtidigt som antalet arbetslösa minskade mer än väntat.

Industriproduktionen i euroområdet steg med 1,3 procent i mars, jämfört med månaden före, och steg 6,9 procent jämfört med samma månad föregående år vilket var över analytikernas förväntningar.

Här hemma visade TNS/Prosperas inflationsenkät bland finansmarknadsaktörer på förväntningar om marginellt lägre inflation på ett och två års sikt än i april, i kombination med blygsamt högre BNP-prognoser. Förändringarna jämfört med i april var dock inte tillräckligt stora för att spela någon avgörande roll för Riksbankens tänkande inför kommande räntebeslut.

I Bank of Englands inflationsrapport framgår det att nedåtriskerna mot tillväxten har ökat i och med oron för finansproblemen i euroområdet som allvarligt kan påverka Storbritannien. Dessutom kan budgetnedskärningarna komma att bli "mer krävande".

Centralbanken räknar dock med att återhämtningen sannolikt kommer att fortsätta stärkas där det svaga pundet, stimulanser och global efterfrågan hjälper till.

BNP-tillväxten väntas stiga till 3,5 procent i början av 2012 samtidigt som inflationen väntas vara kvar under 2-procentsmålet.

Brittiska statspappersräntor sjönk ganska kraftigt efter att inflationsrapporten publicerats, en rörelse som späddes på av att BOE-chefen Mervyn King sade att BOE inte utesluter ytterligare tillgångsköp.

Den tillträdande brittiske finansministern, George Osborne, har åtagit sig att presentera en "nödbudget", med utgiftsnedskärningar på 6 miljarder pund, inom 50 dagar.

"Det första Camerons regering kommer att göra är att 'se över böckerna' och förbereda befolkningen för budgetnedskärningar. I alltför dystra uttryck kommer det att göra nervösa ratinginstitut än mer känsliga", sade Hans- Günter Redeker, valutastrateg på BNP Paribas, till Bloomberg News.

Pundet stärktes mot euron på tisdagseftermiddagen/kvällen i takt med signalerna om att Tory-ledaren David Cameron kommer att bilda regering med Liberaldemokraterna. Under onsdagen har dock pundet tappat en del av förstärkningen efter att BOE:s inflationsrapport publicerades.

Klockan 14.30 i eftermiddag publiceras amerikansk utrikeshandelsstatistik för mars. Enligt Bloomberg News väntas ett underskott på 40,5 miljarder dollar, vilket skulle vara en ökning från 39,7 miljarder dollar i februari.

Veckans emissioner av amerikanska statsobligationer fortsätter ikväll med tioåriga obligationer för 24 miljarder dollar. Tisdagens emission av treåriga obligationer mötte den starkaste efterfrågan för denna löptid sedan i november.

På den amerikanska räntemarknaden steg räntorna svagt, med tioårsräntan upp 1 punkt till 3,54 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?