Stockholmsbörsen: Liten nedgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre förändringar när handeln i Europa inleds på tisdagen i brist på ny marknadspåverkande information och svag vägledning från andra marknader.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent lägre, CAC 40 Index var oförändrad och DAX-terminen hade sjunkit med 0,1 procent.

Börserna i New York stängde med mindre förändringar under måndagens handelssession efter den senaste tidens starka utveckling. Stöd till marknaden kom från Cisco som ökade 3,7 procent inför en aviserad presskonferens på tisdagen. Enligt traders som Wall Street Journal talat med väntas Cisco visa hur de kan hjälpa telekombolag att öka internetkapaciteten för att möta stigande efterfrågan.

Dow Jones slutade 0,1 procent lägre, marginellt bättre än vid europeisk stängning då indexet var kring -0,2 procent. S&P 500 stängde oförändrad medan Nasdaq Composite steg 0,3 procent.

De asiatiska börserna hade blandad utveckling och mindre förändringar under tisdagen i brist på vägledning från USA. Nikkei 225 stängde 0,2 procent ned. Shanghai Composite Index ökade 0,5 procent under ledning av fastighetsbolag efter att en centralbanksrepresentant sagt att det för närvarande inte finns något behov av att vidta ytterligare åtgärder för att kyla av fastighetsmarknaden.

Yi Gang, chef för Kinas valutaadministration Safe, sade på tisdagen att den kinesiska yuanen möter ett ökat apprecieringstryck på grund av att räntedifferensen mellan Kina och USA har ökat. Han upprepade att Kina kommer att hålla växelkursen stabil medan regeringen förbättrar valutamekanismen, men är tveksam till ytterligare placeringar i guld efter att Kinas innehav har ökat med 400 ton de senaste åren.

För svensk del har Morgan Stanley höjt riktkursen för Atlas Copco till 125 kronor, från tidigare 114 kronor och sänkt riktkursen för Sandvik till 94 kronor från tidigare 98 kronor. För båda aktierna har Morgan Stanley rekommendationen övervikt.

Teknikrelaterat kan påverkas av att Texas Instruments efter stängning i New York på måndagen höjde sin prognos för det första kvartalet till en vinst mellan 0:48- 0:52 dollar per aktie, från tidigare 0:44-0:52 dollar per aktie.

Av övriga nyheter finns att Moody´s under natten varnat för att brittiska banker och kreditgivare som inte har förbättrat sin finansieringssituation kan få se sina betyg på finansiell styrka sänkta när regeringens stöd till sektorn dras tillbaka.

Tisdagens agenda innehåller inga tyngre hållpunkter. För svensk del kommer SCB:s investeringsenkät med utfall för fjärde kvartalet klockan 9.30. Klockan 11.00 talar Bundesbankschefen och ECB-rådsledamoten Axel Weber vid en presskonferens med anledning av den tyska centralbankens årsrapport.

USA-agendan är fortsatt tunn på tisdagen, och blickarna riktas istället främst mot fredagens detaljhandelsstatistik för februari. Klockan 15.30 ska dock fedchefen i Chicago, Charles Evans, tala vid en Nabekonferens, vilket kan den sista planerade signalmöjligheten inför Fomc-mötet nästa tisdag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?