1515
Annons

Stockholmsbörsen: Liten nedgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre förändringar när handeln i Europa inleds på tisdagen i brist på ny marknadspåverkande information och svag vägledning från andra marknader.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent lägre, CAC 40 Index var oförändrad och DAX-terminen hade sjunkit med 0,1 procent.

Börserna i New York stängde med mindre förändringar under måndagens handelssession efter den senaste tidens starka utveckling. Stöd till marknaden kom från Cisco som ökade 3,7 procent inför en aviserad presskonferens på tisdagen. Enligt traders som Wall Street Journal talat med väntas Cisco visa hur de kan hjälpa telekombolag att öka internetkapaciteten för att möta stigande efterfrågan.

Dow Jones slutade 0,1 procent lägre, marginellt bättre än vid europeisk stängning då indexet var kring -0,2 procent. S&P 500 stängde oförändrad medan Nasdaq Composite steg 0,3 procent.

De asiatiska börserna hade blandad utveckling och mindre förändringar under tisdagen i brist på vägledning från USA. Nikkei 225 stängde 0,2 procent ned. Shanghai Composite Index ökade 0,5 procent under ledning av fastighetsbolag efter att en centralbanksrepresentant sagt att det för närvarande inte finns något behov av att vidta ytterligare åtgärder för att kyla av fastighetsmarknaden.

Yi Gang, chef för Kinas valutaadministration Safe, sade på tisdagen att den kinesiska yuanen möter ett ökat apprecieringstryck på grund av att räntedifferensen mellan Kina och USA har ökat. Han upprepade att Kina kommer att hålla växelkursen stabil medan regeringen förbättrar valutamekanismen, men är tveksam till ytterligare placeringar i guld efter att Kinas innehav har ökat med 400 ton de senaste åren.

För svensk del har Morgan Stanley höjt riktkursen för Atlas Copco till 125 kronor, från tidigare 114 kronor och sänkt riktkursen för Sandvik till 94 kronor från tidigare 98 kronor. För båda aktierna har Morgan Stanley rekommendationen övervikt.

Teknikrelaterat kan påverkas av att Texas Instruments efter stängning i New York på måndagen höjde sin prognos för det första kvartalet till en vinst mellan 0:48- 0:52 dollar per aktie, från tidigare 0:44-0:52 dollar per aktie.

Av övriga nyheter finns att Moody´s under natten varnat för att brittiska banker och kreditgivare som inte har förbättrat sin finansieringssituation kan få se sina betyg på finansiell styrka sänkta när regeringens stöd till sektorn dras tillbaka.

Tisdagens agenda innehåller inga tyngre hållpunkter. För svensk del kommer SCB:s investeringsenkät med utfall för fjärde kvartalet klockan 9.30. Klockan 11.00 talar Bundesbankschefen och ECB-rådsledamoten Axel Weber vid en presskonferens med anledning av den tyska centralbankens årsrapport.

USA-agendan är fortsatt tunn på tisdagen, och blickarna riktas istället främst mot fredagens detaljhandelsstatistik för februari. Klockan 15.30 ska dock fedchefen i Chicago, Charles Evans, tala vid en Nabekonferens, vilket kan den sista planerade signalmöjligheten inför Fomc-mötet nästa tisdag.


Varumärket – spårvalet som avgör

Tiden när svenska idrottare behövde flytta till Monaco för att rädda undan miljonintäkter från höga skatter är förbi. Nu ser vi hur de svenska skidstjärnorna drar i gång aktiebolag eller jobbar med agenter för att få fart på affärerna, skriver Olof Lundh i en krönika.

Linn Svahn, Charlotte Kalla och Jonna Sundling.
Linn Svahn, Charlotte Kalla och Jonna Sundling.Foto:TT

Charlotte Kalla gick sin egen väg både i skidspåret och utanför. Under en tid av karriären lämnade hon landslaget för att det var bättre för henne. Hon jobbade stenhårt med sitt varumärke där hon bland annat avstod från spelreklam.

När Charlotte Kalla slutade för ett par månader sedan hade hon nio OS-medaljer, 13 VM-medaljer och närmare 42 miljoner kronor i tillgångar i Charlotte Kalla AB.

Även förra skidstjärnan Pernilla Wiberg valde att lämna svenska landslaget en period och Anja Pärson hade en friare roll en tid. Starka individer driver på för framgångar på skidorna, men även utanför backar och spår.

I veckan som gick meddelade sprintspecialisten Linn Svahn att hon satsar på ett eget träningsupplägg med ett eget team inför VM i slovenska Planica och avstår från att vara med i det svenska landslaget. Det kan hon finansiera genom ett avtal med Red Bull som mer än väl täcker upp vad som försvinner.

Trots landslag, tränarteam och stafetter är de aktiva i skidsporterna mer och mer individuella, och olika åkare söker olika lösningar för att maximera sina prestationer.

Jonna Sundling som gjorde stor succé i OS i Peking i vintras med guld, silver och brons i sprint, lagsprint respektive stafett stannar i landslaget men har valt att ta efter Charlotta Kalla på ett sätt. Sundling ska ta hjälp av Håkanson United som har jobbat med Kalla i många år och såg till att få fart på hennes affärer utanför spåren. Uppdraget är detsamma kring Jonna Sundling, som bara i prispengar tog in drygt 1 miljon kronor senaste säsongen.

”Det är ett svårt pussel när man vill vara bäst på allt, och det här gör att jag får balans och kan fokusera på att bli bäst på min idrott”, säger Jonna Sundling till Dagens Industri och fortsätter:

”Jag känner att jag inte har tid och kraft att göra allt kring sponsorer och sociala medier, utan att jag behöver hjälp att ta hand om det personliga varumärket. Tidigare har jag gjort mycket själv kring de här bitarna, men det är svårt när man vill vara bäst.”

OS-succén har förändrat tillvaron för Jonna Sundling, inte minst ekonomiskt, men det är en kort karriär och det gäller att försöka prestera som skidåkare och samtidigt försöka maximera de möjliga intäkterna.

”Vi kan inte jämföra oss med ishockey och fotboll, utan vi måste kämpa mer för att kunna leva på vår idrott och då är det personliga varumärket viktigt. Det är så mycket att tänka på i dag och arbetet har ändrats genom sociala medier”, säger Sundling.

Visst, prispengarna har vuxit i skidsporterna, men lika mycket handlar det om att försöka se till att utnyttja den lyskraft idrottarna har. Och enligt Jonna Sundling är det ett vanligare samtalsämne i dag bland åkarna.

”Tidigare var det inte lika öppet, men i dag pratar man mer öppet om det, det går inte att gömma längre.”

Förutom Charlotte Kalla och Jonna Sundling jobbar Håkanson United även med skidskyttesystrarna Hanna och Elvira Öberg. Det handlar om att utnyttja kraften i sociala medier för att maximera genomslag och bygga relationer med hjälp av idrottarna.

Tiden när svenska idrottare behövde flytta till Monaco för att rädda undan miljonintäkter från höga skatter är förbi. En dom i regeringsrätten en bit in på 2000-talet öppnade för svenska idrottare att bolagisera verksamheterna och stanna i landet. Därför ser vi hur de svenska skidstjärnorna, där kvinnorna dominerar klart, alla drar i gång aktiebolag och en del jobbar med agenter och andra med föräldrar för att få fart på affärerna.

Klart är att Charlotte Kalla har visat vägen genom spåren på mer än ett sätt. Hon har fixat medaljerna och pensionen, samt sett till att stå för något. Jonna Sundling vill ta vid:

”Jag brinner för kost, hälsa, rörelse och klimatet. Det är viktigt att bry sig om andra”.

Nu är målet framför allt att ta medaljer i VM och att det andra får följa efter i spåren på förhoppningsvis nya framgångar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?