1515
Annons

Stockholm: Oregelbunden öppning

Stockholmsbörsen inledde som väntat tisdagshandeln oregelbundet och med mindre rörelser. Även de ledande Europabörserna handlades i samma tendens.

Efter en halvtimmes handel backade SIX Generalindex 0,1 procent till 304 samtidigt som OMXS30-index sjönk 0,1 procent till 1.002. Omsättningen var 1,1 miljarder kronor.

Den indiska tidningen Economic Times skriver att BSNL överväger en ny upphandling på 50 miljoner GSM-linjer istället för den upphandling om 93 miljoner linjer som uppges ha övergetts enligt information i media i fredags. Ericsson backade 0,1 procent till 75,60 kronor.

Amerikanska Texas Instruments justerade sent igår upp prognoserna för det innevarande kvartalet. Nokia ökade 0,5 procent.

Hemtextilkedjan Hemtex avvecklar hela butiksbeståndet i Norge omfattande totalt tio butiker. Förhandlingar om lokalkontrakt inleds omgående och i takt med den processen kommer den förestående avyttringen att genomföras. Hemtex var oförändrad vid 24,50 kronor.

Morgan Stanley sänkte Sandviks målkurs från 98 till 94 kronor samtidigt som rekommendationen övervikt kvarstår. Aktien lyfte 0,1 procent till 84,40 kronor.

Vidare har sektorkollegan Atlas Copco erhållit en höjd målkurs från investmentbanken, från 114 till 125 kronor. Rekommendationen är även i det fallet fortsatt övervikt. Aktien stärktes 0,7 procent till 109,50 kronor.

Vidare på rekommendationsfronten noterades att GMP Securities inledde bevakning på oljebolaget Lundin Petroleum med rekommendationen köp. Aktien avancerade 1,9 procent till 60,60 kronor.

Vidare i oljesektorn noterades Black Pearl Resources i nyhetsflödet. Vd Johan Festival sade till nyhetsbyrån Six att bolaget befinner sig i en process att sälja tillgångar utanför kärninnehaven för 10 miljoner kanadadollar. Transaktionerna kommer att meddelas i samband med delårsrapporten i början av maj, uppger Festival. Aktien lyfte 0,6 procent till 17,20

kronor.

Fingerprint Cards distributör i Sydkorea, Camos Tech, lade en order värd drygt 1,3 miljoner kronor avseende en identifieringslösning med integrerad fingertrycksteknologi. Aktien lyfte 1,7 procent.


”Det är bara att tanka på” – börsveteranen ser bästa köpläget på flera år

Stockholmsbörsen har trotsat det oroliga marknadsläget och stigit två veckor i följd. Inför veckan har Di talat med den tunga börsveteranen Martin Guri, som besvarar frågorna:

• Vad talar för fortsatt uppgång?

• Är det läge att öka risken i portföljen?

• Vilka aktier är det mest intressanta att köpa?

Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.
Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.Foto:Josefine Stenersen, Mostphotos

Hittills har 2022 varit ett tufft år på börsen. En dryg femtedel av värdet på Stockholmsbörsen har raderats ut sedan årsskiftet. 

Men sedan botten den nionde maj har index rekylerat uppåt. Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, menar att det finns flera faktorer som talar för att börsen fortsätter att återhämta sig under en period. 

”För det första har det varit extremt översålt. För det andra är graden av dåliga nyheter i avtagande. En rekyl under nedåtgående marknad är tämligen vanlig och man kan nog föreställa sig att det fortsätter ett tag till”, säger han. 

Men i den nuvarande situationen, med en skakig marknad präglad av inflation, kriget i Ukraina och nedstängningar i Kina, kan börsen givetvis vända nedåt också. 

”Största risken är att det kommer nya dåliga nyheter som utlöser en ny våg av försäljningar. Det är väldigt mycket tekniskt det som sker just nu”, säger Martin Guri. 

Institutionella placerare har redan sett över innehållet i sina portföljer och ligger relativt lågt när börsen kränger. För den långsiktige placeraren är läget på marknaden gynnsamt, menar Martin Guri. 

”Det är kanske det bästa köpläget på flera år just nu”, säger Martin Guri. 

Det han främst letar efter är aktier som tjänar på de megatrender som finns i världen. Efterfrågan på miljövänliga produkter och elektrifieringsvågen är särskilt intressant. 

”Allt som är gruvrelaterat är intressant och vilka är det som förser den branschen med spadar och skottkärror? Det är de gamla vanliga. Atlas Copco, Sandvik och Epiroc. Det är bara att tanka på”, säger Martin Guri. 

Sanktionerna mot Ryssland gör att en stor leverantör kommer att försvinna från många råvarumarknader, som stål. 

”Generellt kommer det att vara ett annorlunda landskap. Råvarurelaterat står i ett bra läge med tanke på de investeringsbehov som finns”, säger Martin Guri.

För den som vill göra en snabb vinst är en möjlig, men riskfylld, strategi att vända på börslistan och titta på de bolag som fått mest stryk i år. Fastighetsbolag och byggföretag har generellt gått dåligt.  

”Kan de få en rekyl? Det är klart de kan. Listan är lång. Är man kortsiktig vänder man på börslistan, är man långsiktig plockar man upp megatrenderna”, säger Martin Guri. 

Generellt går vi en osäkrare period till mötes på börsen än vad som varit fallet det senaste decenniet. Många har aldrig upplevt det läge som finns på marknaderna i dag, med stigande räntor och hög inflation. 

”Det är en läroperiod. Man ska se, lära och lyssna. Sedan kan man fundera på vad man ska ta med sig till nästa gång”, säger Martin Guri. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?