Råvaror: Övervägande uppåt

Det var något positivare utveckling på råvarumarknaderna under fredagsmorgonen efter allmänt högre riskaptit inför den viktiga amerikanska jobbrapporten i eftermiddag.

Vid 9-tiden visade WTI-oljan i första terminsposition en uppgång med 0,48 dollar till 80,69 dollar per fat.

"Marknaden gör antagandet att det blir hyfsad sysselsättningsdata i USA, vilket skulle indikera att efterfrågan på råvaror kommer att gå upp", sa Jonathan Barrat, på Commodity Broking Service, till Bloomberg News.

Fredagens stora händelse för samtliga marknader är den amerikanska sysselsättningsrapporten för februari klockan 14.30. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas sysselsättningen utanför jordbrukssektorn ha sjunkit med 63.000 personer efter en nedgång med 20.000 personer i januari.

Arbetslösheten väntas samtidigt ha stigit till 9,8 procent från 9,7 procent i januari medan timlönerna väntas ha ökat med 0,2 procent.

Anledningen till den väntade försämringen på arbetsmarknaden är de allvarliga snöoväder som fått vissa arbetsplatser att stänga och arbetstagare att stanna hemma.

Stöd till oljepriset kom även från en rapport av Halifax om att Opec kommer att leverera 22,87 miljoner fat per dag under den fyraveckorsperiod som slutar den 20 mars mot 23,42 miljoner föregående period. Prognosen exkluderar dock Angola och Ecuador.

På basmetallmarknaden var kopparterminen 60 dollar högre till 7.457 dollar per ton efter att ha sjunkit med 182 dollar på torsdagen. Zinken var upp 12 dollar till 2.271. Aluminium steg 19 dollar till 2.238.

På ädelmetallmarknaden noterades guldet till 1.135 dollar per uns vid 9-tiden, upp nästan 2,95 dollar från torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?