Räntor och valutor: Små rörelser under natten

De amerikanska marknadsräntorna visar en blandad utveckling under natten.

Medan räntorna har stigit någon punkt i kortare löptider har långräntorna sjunkit lite. På valutamarknaden har yenen försvagats på medieuppgifter om att Bank of Japan kommer att diskutera ytterligare penningpolitiska lättnader. Dollarn har stärkts något mot euron.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har sedan torsdagens svenska stängning sjunkit 1 punkt till 3,61 procent medan tvåårsräntan stigit 1 punkt till 0,85 procent.

Marknaden inväntar nu med spänning den amerikanska sysselsättningsrapporten för februari, som släpps klockan 14.30.

Två regionala Fed-chefer var ute och talade på torsdagskvällen. Chicagos Fed-chef Charles Evans sade till journalister att han vill se en "mycket hållbar" återhämtning innan han stödjer en stramare penningpolitik. Samtidigt varnade han för ett inflationstryck om den nuvarande mycket generösa penningpolitiken behålls för länge.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade till journalister att inkommande statistik har varit lite svagare de senaste veckorna, men även om han är "lite orolig" är det inte tillräckligt för att få honom att skriva ned sina tillväxtprognoser.

Han sade även att han hyser en del tvivel om Federal Reserves utfästelse att hålla räntorna låga undre en "utdragen period" och att han hoppas att räntekommittén kan fundera över ett annat ordval.

I Kina talade premiärminister Wen Jiabao inför folkkongressen och sade att det finns en "latent risk" i Kinas banker och det måste vidtas åtgärder mot spekulation i fastigheter.

"Den inhemska ekonomin står fortfarande inför vissa framträdande problem", sade han och nämnde även överkapacitet i tillverkningsindustrin och svagt stöd för inkomsttillväxt på landsbygden.

Han upprepade att regeringen ska stävja spekulation på husmarknaden och dämpa prisuppgången i vissa städer med hjälp av skatter och kreditpolitik. Kina kommer att "resolut" att dämpa stigande huspriser.

Wen Jiabao bekräftade även ett tak för utlåningen på 7.500 miljarder yuan och ett tillväxtmål på 8 procent i år. Han sade också att Kina siktar på 3 procents inflation och en "praktiskt taget stabil" växelkurs. Han upprepade även att penningpolitiken ska vara måttligt mjuk och finanspolitiken proaktiv.

Brian Jackson, tillväxtmarknadsstrateg vid Royal Bank of Canada i Hongkong sade till Bloomberg News att Kina nu får betala räkenskaperna efter att tidigare ha prioriterat tillväxten. Han sade även att det kommer att bli en "stor utmaning" att klara inflationsmålet och att det kommer att kräva både högre räntor och en starkare yuan.

I Japan har mycket kretsat kring uppgifter i natt från tidningen Nikkei att Bank of Japan troligen kommer att diskutera ytterligare penningpolitiska lättnader vid räntemötet som inleds den 16 mars. Uppgifterna fick yenen att försvagas brett under natten.

Beslut om specifika åtgärder kommer troligen att ske vid något av de två räntemötena i april, enligt Nikkei. Det kan bli tal om att fokusera på åtgärder för att få ned kortare räntor.

Japans finansminister Naoto Kan sade att han inte har hört något direkt från BOJ men att centralbanken kan överväga ytterligare åtgärder i ljuset av hans uppmaning i parlamentet att BOJ ska arbeta ihop med regeringen för att bekämpa deflationen.

På den japanska räntemarknaden har räntorna sjunkit någon punkt över hela linjen.

På valutamarknaden har alltså yenen försvagats efter medieuppgifterna om penningpolitiska lättnader.

"Givet det faktum att BOJ redan ligger långt efter andra centralbanker när det gäller exitstrategier och att utsikter är att räntorna här förblir låga kan carryhandeln i yen komma att bli populär igen", sade Soichito Mori, strateg vid FXOnline Japan i Tokyo, till Bloomberg News.

Dollarn har samtidigt stärkts svagt mot euron och kronan visar små förändringar mot både dollarn och yenen.

Den stora begivenheten på fredagen som alla nu spänt inväntar är den amerikanska sysselsättningsrapporten för februari.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas sysselsättningen utanför jordbrukssektorn ha sjunkit med 63.000 personer efter en nedgång med 20.000 personer i januari. Anledningen till den väntade försämringen på arbetsmarknaden är de allvarliga snöoväder som fått vissa arbetsplatser att stänga och arbetstagare att stanna hemma.

Arbetslösheten väntas samtidigt ha stigit till 9,8 procent från 9,7 procent i januari medan timlönerna väntas ha ökat med 0,2 procent.

Det råder ovanligt stor osäkerhet kring siffrorna eftersom ingen riktigt vet hur stor påverkan vintervädret har haft och RDQ Economics skriver i ett marknadsbrev att vädereffekterna gör det mycket svårt att separera de underliggande trenderna från vädereffekterna.

RDQ Economics räknar med en stor negativ påverkan från snöovädren som blir extra stor på grund av att de områden som nu drabbades av snöoväder i normala fall inte brukar få snö. De sticker därför ut hakan genom att tro att sysselsättningen minskade med hela 250.000 personer i februari, även om de poängterar att det finns en "enorm osäkerhet kring prognosen".

Trots den mycket svaga prognosen menar RDQ-ekonomerna dock att de underliggande förhållandena på arbetsmarknaden fortfarande förbättras och hänvisar bland annat till att delindexen för sysselsättningen steg i både ISM och tjänste- ISM och att sysselsättningsnedgången i minskade i ADP:s undersökning.

Här hemma vänds blickarna klockan 9.30 mot utfallet för statens betalningar i februari och tjänsteproduktionsindex i januari.

På Europaagendan står bland annat brittisk februari- PPI och tyska industriorder i januari, som väntas ha stigit med 1,3 procent från i december.

Table
 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?