1515
Annons

Räntor och valutor: Avvaktande inför jobbrapport från USA

Handeln på både ränte- och valutamarknaden är trevande inför eftermiddagens sysselsättningsrapport från USA.

Europaräntorna visar små förändringar i öppningen och på valutamarknaden tyngs yenen av medieuppgifter om att Bank of Japan kan komma att diskutera ytterligare penningpolitiska lättnader.

Marknaden inväntar nu spänt den amerikanska sysselsättningsrapporten för februari, där det hårda vintervädret väntas ha fått sysselsättningsnedgången att accelerera.

Några minuter efter öppning har den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 1 punkt till 3,13 procent medan den tyska tioårsräntan handlas oförändrat till 3,12 procent.

På den svenska agendan återfinns utfallet för statens betalningar i februari och tjänsteproduktionsindex i januari, som både släpps klockan 9.30.

Fredrik Floric skriver i Nordeas morgonrapport tjänsteproduktionsindex fortsatte att falla i december och att frågan nu är om denna trend kan brytas i januari.

På Europaagendan står bland annat brittisk februari-PPI och tyska industriorder i januari, som väntas ha stigit med 1,3 procent från i december.

Dessutom besöker den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou den tyska förbundskanslern Angela Merkel i dag fredag. Georgios Papandreou förklarade i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung att Grekland inte är ute efter pengar från Tyskland utan att vad landet behöver nu är "EU:s stöd för att kunna låna till mer fördelaktiga villkor".

Grekland sålde på torsdagen tioåriga statsobligationer på 6,25 procent för 5 miljarder dollar med en kupongränta. Priset motsvarade en spread mot Tyskland på 326 punkter

Grekland och statsskuldsproblematik i alla ära, den stora begivenheten på fredagen som alla nu spänt inväntar är den amerikanska sysselsättningsrapporten för februari.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas sysselsättningen utanför jordbrukssektorn ha sjunkit med 68.000 personer efter en nedgång med 20.000 personer i januari. Anledningen till den väntade försämringen på arbetsmarknaden är de allvarliga snöoväder som drabbat stora delar av USA. Arbetslösheten väntas samtidigt ha stigit till 9,8 procent från 9,7 procent i januari medan timlönerna väntas ha ökat med 0,2 procent.

Det råder ovanligt stor osäkerhet kring sysselsättningssiffrorna eftersom ingen vet hur stor påverkan vintervädret har haft. Till exempel varierar estimaten i Bloomberg News enkät mellan +30.000 och -150.000 personer.

Några som verkligen sticker ut hakan är RDQ Economics, som tror att snöovädren får sysselsättningen att minska med hela 250.000 personer, även om de poängterar att det finns en "enorm osäkerhet kring prognosen".

Enligt RDQ är vädereffekterna mycket svåra att separera från de underliggande trenderna, men trots sin mycket svaga prognos menar RDQ-ekonomerna att arbetsmarknaden fortfarande förbättras och hänvisar bland annat till att delindexen för sysselsättningen steg i både ISM och tjänste- ISM och att sysselsättningsnedgången i minskade i ADP:s undersökning.

En motverkande faktor till snöovädren är dessutom att det nu ska genomföras folkräkning i USA, vilket görs vart tionde år. För detta måste många personer anställas i den offentliga sektorn, men det är oklart hur mycket av det som syns redan i februaristatistiken.

De amerikanska marknadsräntorna handlas försiktigt inför jobbrapporten och sedan torsdagens svenska stängning har den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan sjunkit 1 punkt till 3,61.

På valutamarknaden har yenen försvagats brett under natten efter att tidningen Nikkei rapporterat att Bank of Japan troligen kommer att diskutera ytterligare penningpolitiska lättnader vid räntemötet som inleds den 16 mars. Beslut om specifika åtgärder kommer troligen att ske vid något av de två räntemötena i april, enligt Nikkei. Det kan bli tal om att fokusera på åtgärder för att få ned kortare räntor.

Japans finansminister Naoto Kan sade att han inte har hört något direkt från BOJ men att centralbanken kan överväga ytterligare åtgärder i ljuset av hans uppmaning i parlamentet att BOJ ska arbeta ihop med regeringen för att bekämpa deflationen.

Yenen har tappat till 89,3 från 89,0 mot dollarn och yenförsvagningen har bland annat fått den japanska Nikkeibörsen att visa sin största uppgång hittills i år i nattens handel.

Dollarn har stärkts något 1,359 euron från 1,362 på torsdag eftermiddag.

Kronan har stärkts under morgonen efter tidigare försvagningar. Sedan torsdagen har kronan stärkts 1 öre mot dollarn till 7,14 och 2 öre mot euron till 9,97.

I Kina talade premiärminister Wen Jiabao inför folkkongressen i natt svensk tid och varnade för att det finns en "latent risk" i Kinas banker och det måste vidtas åtgärder mot spekulation i fastigheter.

"Den inhemska ekonomin står fortfarande inför vissa framträdande problem", sa han och nämnde även överkapacitet i tillverkningsindustrin och svagt stöd för inkomsttillväxt på landsbygden.

Han upprepade att regeringen ska stävja spekulation på husmarknaden och dämpa prisuppgången i vissa städer med hjälp av skatter och kreditpolitik. Kina kommer"resolut" att dämpa stigande huspriser.

Wen Jiabao bekräftade även ett tak för utlåningen på 7.500 miljarder yuan och ett tillväxtmål på 8 procent i år. Han sa också att Kina siktar på 3 procents inflation och en "praktiskt taget stabil" växelkurs. Han upprepade även att penningpolitiken ska vara måttligt mjuk och finanspolitiken proaktiv.

Tidigare i veckan cirkulerade rykten om att Kinas centralbank kan komma att höja reservkraven för bankerna på nytt i dag fredag, i samband med den folkkongressen.

 


Innehåll från FindusAnnons

Så halveras matsvinnet i hemmet med fryst mat

Fryst mat kan göra verklig skillnad för att minska dagens stora matsvinn. Med fryst mat kan man minska sitt matsvinn i hemmet med upp till nästan hälften.*

En genomsnittlig svensk slänger 69 kg mat per år**. Ett sätt att bidra till ett bättre klimat är att äta mer fryst mat, eftersom det minskar matsvinnet med nästan hälften*. Med fryst mat är det enkelt att ta tillvara på all mat i förpackningen. Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill och man kan minska matsvinnet i hemmet med nästintill hälften jämfört med kylda eller färska alternativ. Fryst mat är ett bra val för den klimatmedvetna konsumenten!

Fryst mat är bra mat av hög kvalité - året runt  

Alla tänker kanske inte på det men fryst är färskt. Både grönsaker och fisk också för den delen fryses ner mycket kort efter skörd/fångst, när råvarorna är som bäst, vilket säkrar grönsakernas vitamin- och mineralinnehåll. I frysdisken är det säsong hela året.

Varför är fryst mat så bra?

Fryst mat bidrar till att minska matsvinnet. Man använder endast den mängd man behöver, dessutom är frysning ett naturligt sätt att bevara mat och det behövs inga konserveringsmedel. Maten får en naturlig lång hållbarhet och behåller samtidigt god smak och ett bra näringsinnehåll. Att djupfrysa bromsar den naturliga nedbrytningsprocessen nästan helt och livsmedlet behåller sin färska kvalitet. Det är också ett skonsamt sätt att förlänga hållbarheten hos grönsaker och för att bevara smak, näringsvärde och konsistens.

Djupfryst mat är vardagshjältens bästa vän 

Fryst mat är lätt att laga och passar perfekt i dagens höga livstempo. Utbudet av frysta produkter är stort och livsmedelsföretaget Findus breda utbud av bland annat frysta grönsaker, fisk och växtbaserad mat gör det enkelt att välja bra smakrika måltidslösningar i vardagen. Med djupfryst mat blir det enkelt att laga bra och näringsriktig mat. Oavsett om man blir fler eller färre vid matbordet än man planerat, kan man laga rätt mängd mat, snabbt och enkelt. 

Läs mer om fördelarna med fryst mat på: https://www.findus.se/naringslara/fryst-mat/alltid-farskt-i-frysen 

*Martindale, W, (2014) ”Using consumer surveys to determine food sustainability”, British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242    

** Enligt siffror från Naturvårdsverket (2018) https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avfall/avfallslag/matavfall/

 

 

Mer från Findus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Findus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?