Europabörser: Uppåt för sjätte dagen

De ledande Europabörserna går framåt för sjätte dagen i rad på fredagen. Uppgångar på de amerikanska börserna under gårdagen och högre kurser på Asienbörserna ger stöd.

Bland dagens vinnare syns gruvbolag som går starkt på ett högre kopparpris och en storaffär i sektorn. Xstrata kommer att sälja sin kolverksamhet Prodeco, i Colombia till bolagets storägare Glencore International.

Glencore som äger över 34 procent av Xstrata kommer att betala minst 2,25 miljarder euro för Prodeco. Xstrata steg 3,2 procent. I övriga gruvsektorn steg Rio Tinto 1,7 procent medan Antofagasta var upp 1,4 procent.

På rapportfronten rapporterade den tyska stålkoncernen Salzgitter ett resultat före skatt på -497 miljoner euro för helåret 2009. Förlusten var väntad eftersom Salzgitter i mitten på februari vinstvarnade och gav preliminära siffror om ett resultat före skatt på runt -495 miljoner euro för 2009.

Bolagets försäljning föll 37 procent till 7,82 miljarder euro.

Aktien tappade 0,4 procent. Konkurrenterna ArcelorMittal och ThyssenKrupp ökade 2,1 respektive 1,1 procent.

Enligt CNBC och Kyodo har BHP Billiton och japanska stålverk kommit överens om prishöjningar på kokskol med 55 procent.

Marknaden hade tidigare spekulerat i höjningar på över 80 procent. Kokskol är en viktig del i tillverkningen av stål.

Vid 12-tiden väntas tysk statistik över industriorder för januari månad och senare i eftermiddag kommer europamarknaderna rikta fokus mot andra sidan Atlanten och sysselsättningen i USA under februari.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?