1515
Annons

USA-börser: Svagt uppåt i öppningen

New York-börserna öppnade svagt upp på torsdagen. Handeln präglades av dagens digra statistikskörd som var blandad. Precis i öppningen lyftes kurserna av positiv statistik på antalet nyanmälda arbetslösa. Men svaga siffror på antalet husköp har sänkt humöret.

Vid klockan 16.20 var Dow Jones Industrial upp 0,2 procent till 10.421. S&P 500 steg 0,2 procent till 1.121 medan Nasdaq Composite var oförändrat på 2.280.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 160 miljoner aktier, medan den var 390 miljoner aktier på Nasdaq.

Före öppningen kom statistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 29.000 personer till 469.000 personer, under vecka 8, jämfört med föregående vecka, 470.000 nya arbetssökande väntades, enligt Bloombergs snittprognos.

"Den här rapporten är i linje med förväntningarna, vilket innebär att man förmodligen inte kommer att få någon överraskning i sysselsättningsrapporten i morgon", sa Doug Roberts, chefsstrateg på Shrewsbury, till Bloomberg News.

Banker och konsumentföretag ledde indexuppgångarna.

Inom Dow Jones steg Walt Disney mest med 2,6 procent. Bank of America höjde rekommendationen till köp från tidigare neutral med hänvisning till premiärerna av filmerna Alice in Wonderland och Toy Story 3.

Coca-Cola ökade med 1,6 procent. UBS höjde rekommendationen till köp från tidigare neutral med motiveringen bolagets globala volymtillväxt väntas vara en "mid-single digit".

Wal-Mart var upp 0,5 procent efter att bolaget meddelat att det höjer utdelningen till 1,21 dollar per aktie från tidigare 1,09 dollar.

Abercrombie & Fitch klättrade med 11,0 procent. Klädkedjan meddelade att försäljningen i jämförbara butiker i februari ökade med 5 procent.

Vid 16.00 kom statistik från National Association of Realtors, som visade att antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA sjönk med 7,6 procent i januari jämfört med månaden före. Enligt Bloomberg News enkät pekade förväntningarna mot en uppgång med 1,0 procent.

Orderingången i USA:s industri steg med 1,7 procent i januari, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha stigit 1,8 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Produktiviteten i USA ökade med 6,9 procent i årstakt under fjärde kvartalet, enligt definitiv statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Analytikerna hade väntat sig att produktiviteten skulle stiga med 6,3 procent.

På obligationsmarknaden var den tioåriga räntan oförändrad på 3,62 procent.


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?