1515
Annons

USA-börser: Spurt i sluthandeln

New York-börserna stängde upp på torsdagen. En liten spurt gav en klar uppgång till slut.

Handeln var avvaktande inför fredagens amerikanska sysselsättningsrapport för februari. Torsdagens statistik gav heller ingen riktning utan kom in med blandade resultat. Antalet nyanmälda arbetslösa minskade visserligen men antalet husköp föll samtidigt.

Vid stängning var Dow Jones Industrial upp 0,5 procent till 10.444. S&P 500 steg 0,4 procent till 1.123 medan Nasdaq Composite ökade 0,5 procent på 2.292.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 950 miljoner aktier, medan den var 2,1 miljarder aktier på Nasdaq.

"Nyckeln till en fortsatt förbättring av ekonomin är sysselsättningen, som också kan stödja bostadsmarknaden. Vi kommer inte nödvändigtvis att få se fantastiska tal men vi ser tal som blir bättre och bättre", sa Richard Schiel, investeringsdirektör, till Bloomberg News.

Inom Dow Jones steg Walt Disney mest med 2,9 procent. Bank of America höjde rekommendationen till köp från tidigare neutral med hänvisning till premiärerna av filmerna Alice in Wonderland och Toy Story 3.

Boeing lyfte med 1,7 procent sedan UBS höjt rekommendationen till neutral från tidigare sälj, baserat på en prognos om att flygtillverkaren kommer att öka antalet leveranser under 2010.

Coca-Cola ökade med 1,0 procent. UBS höjde rekommendationen till köp från tidigare neutral med motiveringen bolagets globala volymtillväxt väntas vara en "mid-single digit". Bolagets vd Muhtar Kent sa också i en intervju med Bloomberg Television att tillväxtmarknaderna, inklusive Kina och Indien, återhämtar sig snabbt.

Wal-Mart meddelade att utdelningen höjs till 1,21 dollar per aktie från tidigare 1,09 dollar. Aktien var upp med 0,6 procent.

Abercrombie & Fitch klättrade med 14,6 procent. Klädkedjan meddelade att försäljningen i jämförbara butiker i februari ökade med 5 procent. GAP ökade med 1,3 procent efter försäljningsökning i jämförbara butiker med 3 procent.

Före öppningen kom statistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 29.000 personer till 469.000 personer, under vecka 8, jämfört med föregående vecka, 470.000 nya arbetssökande väntades, enligt Bloombergs snittprognos.

Vid 16.00 kom statistik från National Association of Realtors, som visade att antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA sjönk med 7,6 procent i januari jämfört med månaden före. Enligt Bloomberg News enkät pekade förväntningarna mot en uppgång med 1,0 procent.

Orderingången i USA:s industri steg med 1,7 procent i januari, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha stigit 1,8 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Produktiviteten i USA ökade med 6,9 procent i årstakt under fjärde kvartalet, enligt definitiv statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Analytikerna hade väntat sig att produktiviteten skulle stiga med 6,3 procent.

På obligationsmarknaden var den tioåriga räntan ned 2 punkter på 3,60 procent.

Ericsson noterades 17 öre högre än vid Stockholmbörsens stängning.

 


ÖB: Viktigt signalera vad vi gör

Hot och kränkningar från en kvalificerad motståndare övergår i angrepp och krig. Det är scenariot när det svenska och finländska flygvapnet, med understöd av luftvärn, hemvärn och marinen, genomför årets stora luftförsvarsövning.

Överbefälhavare Micael Bydén.
Överbefälhavare Micael Bydén.Foto:Claudio Bresciani/TT

”Det är viktigt att signalera vad vi gör, Finland är med, övningsområdet är stort och sträcker sig ut över Östersjön”, säger överbefälhavare Micael Bydén.

”Det finns de som följer oss väldigt noga, ser vad vi gör och hur vi jobbar.”

Bakom ÖB, på riksväg 44 en bit från F7 i Såtenäs, har just ett Jas-plan landat för att underhållas och göras redo för en ny start på raksträckan på den tillfälligt upprättade vägbasen. 

Det är halvvägs i den tio dagar långa övningen och händelseförloppet har utvecklats till krig, från kränkningar och hot. Övningen har planerats i ett år, inte utifrån det som skett sedan Rysslands invasion av Ukraina. Men det finns inslag som påminner om skeenden där.

”Scenariot är otäckt likt det som Ukraina har varit utsatt för”, säger överste Malin Persson, chef för flygflottiljen vid F7.

”I går hade vi ett anfall med en kryssningsrobot mot vår bas. Det var ju så det började i Ukraina”, säger Persson om de händelser som spelas upp för att pröva förmågor.

Hon beskriver årets övning som den mest komplexa för F7 på över 20 år, en övning med omkring 2 500 personer inblandade på ett eller annat sätt. Och Finland deltar helt integrerat för första gången. 

Flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Hedström, lyfter fram att en viktig del i övningen är att skydda baser och flygplan på marken mot attacker.

”Det kan vara mot kryssningsrobotar och långräckviddiga vapen, det har vi med i övningen”, säger han.

För första gången är det nyinköpta amerikanska luftvärnssystemet Patriot med i övningen. Det är en ett tillskott som Försvarsmakten ser som extra viktigt vad gäller förmåga.

”Patriots styrkor, i uthållighet och förmåga att slå mot kryssningsrobotor och ballistiska robotar, kompletterar väl stridsflygets förmåga i luftförsvaret.”

”Vi blir mycket starkare”, säger Hedström.

Han liksom hans chef, ÖB, är mycket nöjd med att Sverige har ansökt om medlemskap i Nato.

”Jag är mycket positiv till ansökan, jag vill också trycka på att vi tillsammans med Finland tillför stark förmåga till Nato”, säger Hedström.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?