1515
Annons

Stockholmsbörsen: Slagigt i sluthandeln

Efter att Stockholmsbörsen under stora delar av torsdagens handelssession stadigt men något ojämnt arbetat sig upp från minusterritorium till plus gav amerikansk husköpsstatistik under sen eftermiddag upphov till slagigare sluthandel.

OMXS30 slutade 0,3 procent högre till noteringen 984,3. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor.

Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA sjönk med 7,6 procent i januari jämfört med månaden före. Förväntningarna var en uppgång med 1,0 procent. Samtidigt noterade orderingången i USA:s industri en ökning med 1,7 procent i januari, jämfört med månaden före. Här låg konsensusuppfattningen på 1,8 procent.

Tidigare under torsdagseftermiddagen visade siffror att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 29.000 personer till 469.000 personer, under vecka 8, jämfört med föregående vecka. Här var 470.000 nya arbetssökande väntat.

På torsdagens internationella dagordning, med en tydlig penningpolitisk inriktning, meddelade den brittiska centralbanken att den lämnade sin basränta oförändrad och detsamma gjorde den europeiska centralbanken ECB.

Marknadssentimentet generellt förbättrades något på beskedet att Grekland ska sälja tioåriga statsobligationer i euro. Obligationer om upp till totalt 5 miljarder euro övertecknades kraftigt.

För svenskt vidkommande kommenterade Riksbankschef Stefan Ingves att Sveriges ekonomi närmar sig ett läge där det är dags att lämna krisräntan och ta steg mot en räntenivå som återspeglar en normal lågkonjunktur.

På den svenska bolagsfronten steg Sandvik 1 procent till 80,90 kronor. Carnegie har höjt rekommendationen för Sandvik till outperform från tidigare neutral.

Husqvarna B sjönk 0,4 procent till 47,40 kronor trots köprekommendation i Veckans Affärer. Axis ökade dock med 2,3 procent till 111,50 kronor efter köprekommendation i den senaste upplagan av affärstidningen.

Swedbank A steg 1,3 procent till 71,90 kronor och SEB A avancerade 1 procent till 45,95 kronor. Electrolux B klättrade 0,7 procent till 153,70 kronor och Scania B var 0,4 procent upp till 106,70 kronor.

Lundin Petroleum avancerade 1,9 procent till 59,05 kronor. Bolaget har bekräftat att det avser att knoppa av verksamheten i Storbritannien till ett nybildat brittiskt bolag, Enquest, i utbyte mot aktier i Enquest. Aktierna som Lundin Petroleum får i Enquest kommer sedan att delas ut till Lundin Petroleums aktieägare.

Stora Enso R slutade 0,8 procent lägre till 47,10 kronor. Bolaget har meddelat att det tillfälligt behöver stänga sina finländska bruk på grund av hamnarbetarstrejken i de finska hamnarna. Enligt beräkningar påverkar strejken Stora Ensos resultat med cirka 2,5 miljoner euro per dag.

Meda slutade oförändrat till 80,25 kronor. Swedbank har sänkt rekommendationen för Meda till neutral från tidigare starkt köp. Riktkursen om 85 kronor upprepades dock.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?