Stockholmsbörsen: Slagigt i sluthandeln

Efter att Stockholmsbörsen under stora delar av torsdagens handelssession stadigt men något ojämnt arbetat sig upp från minusterritorium till plus gav amerikansk husköpsstatistik under sen eftermiddag upphov till slagigare sluthandel.

OMXS30 slutade 0,3 procent högre till noteringen 984,3. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor.

Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA sjönk med 7,6 procent i januari jämfört med månaden före. Förväntningarna var en uppgång med 1,0 procent. Samtidigt noterade orderingången i USA:s industri en ökning med 1,7 procent i januari, jämfört med månaden före. Här låg konsensusuppfattningen på 1,8 procent.

Tidigare under torsdagseftermiddagen visade siffror att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 29.000 personer till 469.000 personer, under vecka 8, jämfört med föregående vecka. Här var 470.000 nya arbetssökande väntat.

På torsdagens internationella dagordning, med en tydlig penningpolitisk inriktning, meddelade den brittiska centralbanken att den lämnade sin basränta oförändrad och detsamma gjorde den europeiska centralbanken ECB.

Marknadssentimentet generellt förbättrades något på beskedet att Grekland ska sälja tioåriga statsobligationer i euro. Obligationer om upp till totalt 5 miljarder euro övertecknades kraftigt.

För svenskt vidkommande kommenterade Riksbankschef Stefan Ingves att Sveriges ekonomi närmar sig ett läge där det är dags att lämna krisräntan och ta steg mot en räntenivå som återspeglar en normal lågkonjunktur.

På den svenska bolagsfronten steg Sandvik 1 procent till 80,90 kronor. Carnegie har höjt rekommendationen för Sandvik till outperform från tidigare neutral.

Husqvarna B sjönk 0,4 procent till 47,40 kronor trots köprekommendation i Veckans Affärer. Axis ökade dock med 2,3 procent till 111,50 kronor efter köprekommendation i den senaste upplagan av affärstidningen.

Swedbank A steg 1,3 procent till 71,90 kronor och SEB A avancerade 1 procent till 45,95 kronor. Electrolux B klättrade 0,7 procent till 153,70 kronor och Scania B var 0,4 procent upp till 106,70 kronor.

Lundin Petroleum avancerade 1,9 procent till 59,05 kronor. Bolaget har bekräftat att det avser att knoppa av verksamheten i Storbritannien till ett nybildat brittiskt bolag, Enquest, i utbyte mot aktier i Enquest. Aktierna som Lundin Petroleum får i Enquest kommer sedan att delas ut till Lundin Petroleums aktieägare.

Stora Enso R slutade 0,8 procent lägre till 47,10 kronor. Bolaget har meddelat att det tillfälligt behöver stänga sina finländska bruk på grund av hamnarbetarstrejken i de finska hamnarna. Enligt beräkningar påverkar strejken Stora Ensos resultat med cirka 2,5 miljoner euro per dag.

Meda slutade oförändrat till 80,25 kronor. Swedbank har sänkt rekommendationen för Meda till neutral från tidigare starkt köp. Riktkursen om 85 kronor upprepades dock.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?