Räntor och valutor: Ingves lyfte kronan

De europeiska marknadsräntorna sjönk tillbaka något under torsdagen. En ränteuppgång efter att Grekland emitterat statsobligationer gröptes successivt ur under loppet av dagen.

Svenska räntor steg däremot i korta löptider efter att Riksbankschef Stefan Ingves sagt att det svaga BNP-utfallet det fjärde kvartalet inte ändrar tillväxtutsikterna i någon större grad.

Medan den svenska tvåårsräntan steg 2 punkter till 1,58 procent sjönk med tioårsräntan 1 punkt till 3,14 procent. Den tyska tioåriga statsobligationsräntan sjönk 2 punkter till 3,12 procent.

"När BNP-siffrorna kom i måndags gick räntorna ned ganska mycket på det och när Ingves nu inte ser det som en stor sak borde också räntorna gå tillbaka", sa Fredrik Floric, räntestrateg på Nordea.

När Riksbankschef Stefan Ingves frågades ut av riksdagens finansutskott konstaterade han visserligen att BNP- utfallet för fjärde kvartalet var svagare än vad Riksbanken räknade med i den senaste penningpolitiska rapporten, men han menade att det inte behöver betyda att tillväxtutsikterna blir väsentligt annorlunda.

"Vi har inte skäl att tro att tillväxten ska bli väsentligt annorlunda", sa han och tillade att andra indikatorer, som exempelvis sysselsättningen har utvecklats starkare än väntat.

Analytikerna och marknaden tolkade detta som något hökaktigt och följaktligen steg svenska marknadsräntor medan kronan stärktes efter Stefan Ingves uttalande.

I sitt inledande anförande upprepade annars Stefan Ingves i stort budskapet från det senaste protokollet. Sveriges ekonomi närmar sig ett läge där det är dags att lämna krisräntan och ta steg mot en räntenivå som är normal under en "vanlig" lågkonjunktur.

Utomlands var förmiddagens stora nyhet att Grekland emitterade statsobligationer, vilket lugnande den värsta oron kring de grekiska statsfinanserna. Planen var att emittera tioåriga statsobligationer för totalt 5 miljarder euro och när böckerna stängdes vid lunchtid hade det kommit in bud för sammanlagt 16 miljarder euro, uppgav en bankkälla för Reuters.

Obligationerna såldes för 300 punkter över snittet för swap-räntorna, motsvarande 6,39 procent, enligt Bloomberg News beräkningar.

Analytiker menade att emissionen var vältajmad efter onsdagens nya sparpaket och den gav inte heller upphov till någon större vidgning av spreaden mot Tyskland.

"Obligationsemissionen tyder på att regeringen kan använda sig av obligationsmarknaden. Detta kan leda till lägre spreadar", sa Costas Manolopoulus, bankanalytiker vid IBG, till Reuters.

Eftermiddagens stora begivenhet var räntebesked från Europeiska centralbanken, som helt i linje med förväntningarna lämnade sin styrränta oförändrad på 1,00 procent. Vid den efterföljande presskonferensen sa ECB- chefen Jean-Claude Trichet att den nuvarande räntnivån är "lämplig". Inflationen förväntas bli dämpad under policyhorisonten samtidigt som ECB räknar med att tillväxten ökar måttligt under året.

Stört intresse rönte dock att Jean-Claude Trichet meddelade att ECB kommer att dra tillbaka en del av sina nödåtgärder. Bland annat kommer den räntan i ECB:s tremånadersauktioner att återigen bli variabel.

"ECB kommer att fortsätta att implementera den gradvisa utfasningen av extraordinära likviditetsåtgärder", sa Jean-Claude Trichet.

I sina sjudagarsrepor och enmånadersauktioner kommer dock ECB även i fortsättningen erbjuda obegränsat med likviditet fram till åtminstone den 12 oktober.

Därmed kom delvis motsatta besked från ECB om takten i den penningpolitiska normaliseringen.

"ECB är fortsatt försiktiga och drar enbart gradvis tillbaka nödlikviditeten", sa Lee Hardman, valutastrateg vid Bank of Tokyo-Mitsubishi i London, till Bloomberg News.

ECB-chefen sa även att det vore "olämpligt" om IMF skulle ge stöd till Grekland, utan att villkor för eventuella lån måste bestämmas av euroländerna.

Bank of Englands lämnade också som väntat sin styrränta oförändrad på 0,50 procent och lämnade även målet för tillgångsköp oförändrat på 200 miljarder pund.

Efter tidigare nedgångar på onsdagskvällen pendlade USA-räntorna fram och tillbaka med inkommande besked på torsdagen. Nettoförändringarna var dock små och jämfört med onsdagen hade den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 2 punkter till 3,62 procent vid torsdagens svenska stängning.

Torsdagen bjöd på en hel radda amerikansk statistik där det kan nämnas att antalet nyanmälda arbetslösa under förra veckan sjönk till 469.000 personer, vilket var i linje med förväntningarna.

Dessutom ökade orderingången till den amerikanska industrin med 1,7 procent i januari efter en uppreviderad uppgång med 1,5 procent i december.

Produktiviteten för det fjärde kvartalet reviderades upp till 6,9 procent i årstakt enligt definitiv statistik medan enhetsarbetskostnaderna reviderades ned till -5,9 procent.

En besvikelse var dock kontrakterade husköp, som i likhet med annan husstatistik, kom in mycket svagt i januari på grund av det hårda vintervädret i stora delar av USA. Antalet kontrakterade husköp sjönk med 7,6 procent från i december.

På onsdagskvällen publicerade Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport Beige Book där slutsatsen var att de ekonomiska förhållandena har förbättrats måttligt under de senaste två månaderna, även om snöstormar höll tillbaka utvecklingen i några av Fed-distrikten.

På valutamarknaden stärktes först euron, men efter Jean-Claude Trichets uttalanden tappade euron mot dollarn och vid svensk stängning hade euron stärkts marginellt till 1,362 mot dollarn från 1,363 vid onsdagens svenska stängning.

Kronan fick en skjuts efter Stefan Ingves anförande och stärktes 6 öre mot euron till 9,73 och 3 öre mot dollarn till 7,18, jämfört med onsdagen.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?