Stockholmsbörsen: Svagt slut på stark månad

Stockholmsbörsen stängde på onsdagen med en blygsam nedgång för fjärde handelsdagen i följd, men stängde mars börsmånad med en uppgång på hela 8 procent.

Den svagare och avvaktande börsutvecklingen sedan i slutet i förra veckan och i början av veckan präglade onsdagen, med operatörerna och tungviktaren H&M som de svaga korten.

Nedställningen på aktiemarknaderna runt om i Europa kom under redan under tidig eftermiddag efter en första och negativ signal om fredagens viktiga sysselsättningsrapport i USA.

Under den sista halvtimmen kom dock köparna tillbaka och tack vare sen styrka i Ericsson stängde börsen väl över de lägsta nivåerna under dagen.

"Just nu står börsen och stapplar kring ett överköpt läge, där ett antal korta indikatorer visar att vi har rallat lite väl mycket. Det ska nu mycket till för att börsen ska stiga ytterligare. Även om vi i grunden har en positiv syn på börsen, behöver vi nog en paus för att hämta in den ekonomiska realiteten", sade en analyschefen till Nyhetsbyrån Direkt.

"Om du skulle tappa 3-4 procent, skulle du vara tillbaka på den underliggande trenden", sade analyschefen.

Slutnoteringen för OMXS30-index blev 1021, en nedgång med 0,2 procent. Sammantaget är index upp 8 procent under mars. Därmed blev också första kvartalet hyfsat, upp drygt 7 procent efter ett skralt januari och februari. Omsättningen under onsdagen repade sig mot slutet och blev hela 17 miljarder kronor.

Kort tid efter att Ericsson presenterat ramavtal värda 1,8 miljarder dollar i Kina, tillkännagav bolaget ytterligare ett storkontrakt på onsdagen. Denna gång ger indiska operatören Bharti Airtel en tilläggsorder på hela 1,3 miljarder dollar.

Ericsson slutade nära 3 procent högre på 76:10 kronor, trots den sura börsen och trots att dollarn försvagades rejält mot kronan under fredagen. Dollar-tunga Ericsson tenderar ju annars att följa dollarns utveckling.

Bland telekomrelaterade bolag slutade operatören Tele2 med en nedgång på 2 procent till 120:50 kronor. Här spelade en sänkt rekommendation från Citigroup in. Banken råder nu behåll i aktien, efter en tidigare köp- rekommendation. Även Teliasonera tappade, 2 procent.

H&M ratades tydlig av investerarna på onsdagen och det inför att klädjätten i nästa vecka presenterar sitt första kvartal. Handelsbanken sänkte under tisdagen sin rekommendation på aktien till öka från köp. Aktien tappade 1,5 procent till 469:10 kronor.

Desto bättre gick det för lill-konkurrenten WESC, som hyllas i Affärsvärlden senaste nummer under rubriken: Tillväxt till fyndpris. Aktien slutade 8 procent högre på 109 kronor.

Till onsdagens starka kort sällade sig även Boliden, vars aktieägare kan summera mars månad med en uppgång på hela 18 procent. En faktor som hjälpte aktien på onsdagen var en höjd riktkurs från Morgan Stanley. Boliden steg med 1,8 procent till 103:20 kronor.

Två småbolag tillkännagav på onsdagen att nya pengar begärs från ägarna. Förutom C2Sat gör Diamyd Medical en riktad emission och tar in 35 miljoner kronor. Aktien var upp med 1,7 procent 134:75 kronor. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ZiccumAnnons

Så eliminerar de kylkedjan för vaccin

Vaccin har debatterats frekvent i snart ett år med anledning av coronapandemin. Även vaccinens kylkedja har diskuterats flitigt. Här har svenska Ziccum en lösning. Med sin patenterade teknologi kan bolaget eliminera behovet av den komplicerade och kostsamma kylkedjan. 

I princip alla vaccin måste förvaras kallt, i exakt rätt temperatur, från det att de lämnar tillverkaren och under hela transporten till den som ska vaccineras. Detta kallas för kylkedjan och om kedjan bryts, riskerar vaccinet att förstöras. Särskilt svårt blir det att inte bryta kedjan när vaccin ska transporteras över jordklotet till otillgängliga platser i utvecklingsländer, där det exempelvis kan finnas brister med elektricitet. Att bibehålla kylkedjan är, förutom att vara logistiskt komplicerat, också mycket kostsamt. Nu har det Lundabaserade bolaget Ziccum utvecklat en teknologi som löser problemet. 

- Med vår patenterade teknologi LaminarPace kan vi skonsamt torka vaccin i rumstemperatur till pulverform. Detta betyder att det går att både lagra och transportera vaccin utanför kylkedjan, säger Göran Conradson, vd på Ziccum, och tillägger:

- Vaccin klassas egentligen som ett billigt läkemedel, men transportkostnaden är enorm. Här kan vi göra en stor skillnad. 

Läs mer om Ziccums mål och lösning.

Alla substanser intakta efter torkning

Göran Conradson liknar Ziccums torkprocess vid att duscha. När du duschar blir badrummet fuktigt och spegeln immig. När du sedan öppnar dörren till det torra intilliggande rummet, uppstår en utjämning mellan fuktig och torr luft. Badrumsspegeln kommer att vara exakt lika ren eller smutsig som innan du duschade, eftersom det bara är vattenmolekylerna som avdunstat. 

- Med vår teknologi har vi industrialiserat denna process. Vi avdunstar vätskan i läkemedlet och samlar upp allt annat i ett filter – alla substanser är med andra ord intakta, säger han. 

Siktet inställt på massvaccination i utvecklingsländer

Ziccum, som grundades 2017 och är listade på Nasdaq First North Growth Market, har sedan starten siktat in sig på vaccin. 

- Jag ser inga begränsningar med vår teknologi och tror att vi kan torka de flesta vacciner, då det är en generell process. Om vi inleder samarbete med en vaccinutvecklare skulle vi också kunna torka covid-19-vaccin. Men vårt primära fokus är massvaccinationer i utvecklingsländer. Kylkedjan har för stora brister och det finns miljontals barn som saknar livsviktig vaccination. 

Vill bygga unik vaccinanläggning i Sverige

Under 2021 ska Ziccum undersöka möjligheten att bygga en så kallad fill and finish-anläggning för temperaturstabila vaccin i Sverige – som i så fall blir världens första.

- Vi är ett utvecklingsbolag och ser det som ett naturligt steg framåt. Det är också en viktig del i Sveriges beredskap att ha en egen vaccinanläggning, avslutar Göran Conradson. 

Om Ziccum

Ziccum utvecklar nya temperaturstabila versioner av världens mest behövda och livsavgörande vacciner. Med bolagets patenterade teknologi LaminarPace möjliggörs produktion av nya, skonsamt torkade formuleringar som kan transporteras enkelt och kostnadseffektivt, utan krav på en komplicerad och dyr kylkedja hela vägen från fabrik till sista barnet längst bort från moderna logistiknoder. Läs mer om Ziccum.

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?