1515
Annons

Stockholmsbörsen: Svagt slut på stark månad

Stockholmsbörsen stängde på onsdagen med en blygsam nedgång för fjärde handelsdagen i följd, men stängde mars börsmånad med en uppgång på hela 8 procent.

Den svagare och avvaktande börsutvecklingen sedan i slutet i förra veckan och i början av veckan präglade onsdagen, med operatörerna och tungviktaren H&M som de svaga korten.

Nedställningen på aktiemarknaderna runt om i Europa kom under redan under tidig eftermiddag efter en första och negativ signal om fredagens viktiga sysselsättningsrapport i USA.

Under den sista halvtimmen kom dock köparna tillbaka och tack vare sen styrka i Ericsson stängde börsen väl över de lägsta nivåerna under dagen.

"Just nu står börsen och stapplar kring ett överköpt läge, där ett antal korta indikatorer visar att vi har rallat lite väl mycket. Det ska nu mycket till för att börsen ska stiga ytterligare. Även om vi i grunden har en positiv syn på börsen, behöver vi nog en paus för att hämta in den ekonomiska realiteten", sade en analyschefen till Nyhetsbyrån Direkt.

"Om du skulle tappa 3-4 procent, skulle du vara tillbaka på den underliggande trenden", sade analyschefen.

Slutnoteringen för OMXS30-index blev 1021, en nedgång med 0,2 procent. Sammantaget är index upp 8 procent under mars. Därmed blev också första kvartalet hyfsat, upp drygt 7 procent efter ett skralt januari och februari. Omsättningen under onsdagen repade sig mot slutet och blev hela 17 miljarder kronor.

Kort tid efter att Ericsson presenterat ramavtal värda 1,8 miljarder dollar i Kina, tillkännagav bolaget ytterligare ett storkontrakt på onsdagen. Denna gång ger indiska operatören Bharti Airtel en tilläggsorder på hela 1,3 miljarder dollar.

Ericsson slutade nära 3 procent högre på 76:10 kronor, trots den sura börsen och trots att dollarn försvagades rejält mot kronan under fredagen. Dollar-tunga Ericsson tenderar ju annars att följa dollarns utveckling.

Bland telekomrelaterade bolag slutade operatören Tele2 med en nedgång på 2 procent till 120:50 kronor. Här spelade en sänkt rekommendation från Citigroup in. Banken råder nu behåll i aktien, efter en tidigare köp- rekommendation. Även Teliasonera tappade, 2 procent.

H&M ratades tydlig av investerarna på onsdagen och det inför att klädjätten i nästa vecka presenterar sitt första kvartal. Handelsbanken sänkte under tisdagen sin rekommendation på aktien till öka från köp. Aktien tappade 1,5 procent till 469:10 kronor.

Desto bättre gick det för lill-konkurrenten WESC, som hyllas i Affärsvärlden senaste nummer under rubriken: Tillväxt till fyndpris. Aktien slutade 8 procent högre på 109 kronor.

Till onsdagens starka kort sällade sig även Boliden, vars aktieägare kan summera mars månad med en uppgång på hela 18 procent. En faktor som hjälpte aktien på onsdagen var en höjd riktkurs från Morgan Stanley. Boliden steg med 1,8 procent till 103:20 kronor.

Två småbolag tillkännagav på onsdagen att nya pengar begärs från ägarna. Förutom C2Sat gör Diamyd Medical en riktad emission och tar in 35 miljoner kronor. Aktien var upp med 1,7 procent 134:75 kronor. 


Förlustkvartal för Modus Therapeutics

Forskningsbolaget Modus Therapeutics redovisar ett rörelseresultat på -3,1 miljoner kronor (-1,4) i det första kvartalet 2022.

Bolaget hade ingen omsättning under kvartalet i linje med motsvarande kvartal för ett år sedan.

”Vi uppskattar att marknadsvärdet för ett nytt specifikt sepsisläkemedel skulle vara cirka 6 miljarder dollar i septisk chock och 27 miljarder dollar vid en tidigare intervention i sepsisreaktionen”, skriver John Öhd i vd-ordet av rapporten.

Läkemedelskandidaten sevuparin vid behandling av blodförgiftning (sepsis) väntas påbörja en fas 2a-studier i sepsispatienter före utgången av 2022.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -7,5 miljoner kronor (-1,2) med likvida medel om 13,1 miljoner kronor (6,1) vid rapportperiodens utgång.

Den 12 maj 2022 uppgav Modus Therapeutics att bolaget att de hade säkrat tillgång till bryggfinansiering om 11,5 miljoner kronor från sin största aktieägare, Karolinska Development.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?