Råvaror: Oljan testar en ny topp

Råvarumarknaderna steg överlag på onsdagen. En dollarförstärkning gav ett generellt stöd till råvarumarknaderna.

Vid golvhandelns stängning var WTI-oljan i första terminsposition upp 1:39 dollar till 83:76 dollar per fat. Brent handlades 1:19 dollar högre till 82:47 dollar.

"Dagens riktmärke är 83:95 dollar och om vi tar oss genom det motståndet kommer vi att testa 85.43 dollar", sade Addison Armstrong, analyschef på Tradition Energy, till Bloomberg News.

Råoljan handlades på de högsta nivåerna på 11 veckor. En svag lagerrapport fick oljan att tillfälligt sjunka på eftermiddagen.

"Det har varit några dålig nyheter men marknaden har varit fokuserad på exogena faktorer", sade Stephen Schork, vd för konsultföretaget Schork Group, till Bloomberg News.

De amerikanska lagren av råolja steg med 2,9 miljoner fat under förra veckan. Det visade statistik från USA:s energidepartement, DOE.

Enligt Bloomberg News väntades en ökning med 2,5 miljoner fat i råoljelagren.

Importen av råolja minskade med 0,3 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren av bensin steg med 0,3 miljoner fat. Här väntades lagren ha minskat med 2,0 miljoner fat. Importen av bensin ökade med 0,1 miljoner fat.

Lagren av destillat sjönk med 1,1 miljoner fat under veckan. Här väntades en nedgång med 1,25 miljoner fat. Importen steg med 0,2 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade 1,49 procentenheter till 82,60 procent. Här väntades en ökning med 0,20 procentenheter.

På London Metal Exchange stängde basmetallerna, förutom kopparn och zink, upp.

Kopparn var ned 60 dollar till 7.790 dollar per ton.

"Det är inte nödvändigtvis slutet på den uppåtgående trenden. Vi är alltjämt positiva till utsikterna under det andra kvartalet och tror att det kommer att bli den starkaste perioden för alla basmetaller", sade Gayle Barry, analytiker på Barclay, till Bloomberg News.

Zinken var ned 5 dollar till 2.375.

Tremånadersterminen på nickel stängde på 24.995 dollar per ton, upp 645 dollar från stängningen på tisdagen.

Senast nickelpriset var över 24.000 dollar var i juni 2008. Nickelpriset nådde årslägsta i början av februari på 17.000 dollar (stängning) och har från den punkten stigit 46 procent.

Till bilden hör att nickellagren som rapporteras till LME har visat en fallande kurva sedan i januari. Lagren toppade då kring 166.000 ton och har sedan dess fallit cirka 10.000 ton.

På ädelmetallmarknaden steg guldet i takt med att dollarn försvagades. Spotpriset på guldet var upp drygt 11 dollar till 1.114:65 dollar per uns.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?