1515
Annons

Europabörser: Verkstad tar täten

Kurserna på Europabörserna går framåt under månadens sista handelsdag. Bland vinnarna syns verkstadsaktier.

På regional front har irländska banker varit i fokus på förmiddagen. Under gårdagen annonserade landets regering nya kapitaliseringskrav för bankerna samtidigt som myndigheten National Asset Management Agency meddelade att de initialt kommer att köpa risklån för omkring 16 miljarder euro från sektorn.

För att möta de nya kapitaliseringskraven väntas Bank of Ireland behöva ta in 2,7 miljarder euro i kapital. Bankerna har fram till årsskiftet på sig att nå de nya målen och Bank of Ireland bedömer att de mesta av kapitalbehovet ska kunna täckas av privata finansiärer och nuvarande aktieägare.

Den irländska banken redovisade i spåren av detta sina siffror för niomånadersperioden i det brutna räkenskapsåret som avslutades den 31 december. Förlusten blev 1,46 miljarder euro att jämföra med en förlust på 1,96 miljarder euro i motsvarande period i fjol. Aktien rusade 29 procent.

Konkurrenten Allied Irish Banks som väntas behöva ta in 7,4 miljarder euro avancerade samtidigt 6,8 procent.

Bland vinnarsektorerna syntes annars verkstadsbolag. I sektorn steg Safran 1,6 procent, Schneider Electric 2,2 procent och Siemens 1,5 procent.

På makrofronten redovisades arbetslösheten i EMU som uppgick till säsongsjusterade 10,0 procent i februari, vilket prickade förväntningarna.

Arbetslösheten under månaden innan var oreviderade 9,9 procent.

Konsumentpriserna i EMU var samtidigt upp med 1,5 procent i årstakt under mars månad, enligt preliminära siffror från Eurostat. Analytiker hade väntat sig en uppgång med 1,2 procent i mars.

Table


Innehåll från KIAAnnons

Distinkt formspråk på nya Kia Sportage

Med nya Kia Sportage kommer även en helt ny design.

En kraftfullt formgiven familjesuv som hämtar inspiration från sitt eldrivna syskon, Kia EV6. Förarmiljön är ombonad, högklassig och präglas av två välvda 12,3-tumsskärmar.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Det råder inga tvivel om att nya Kia Sportage är nära släkt med företagets elbil, Kia EV6. Formspråket hos Sportage bär drag av nya EV6, med skarpa linjer och ytor som nästan verkar omfamna varandra.

Både elbilen EV6 och nya Sportage är sprungna ur samma designfilosofi – ”Opposites United” – och den kommer att prägla alla märkets bilmodeller de kommande åren.

Men Kia Sportage är först och främst en stark personlighet på egen hand. En suv i mellanstorlek, anpassad för både äventyr ute i det fria och ett liv i storstadens puls.

Intelligenta strålkastare

Fronten är det kanske starkaste kännetecknet, med en ny tolkning av Kias grill: ”tiger nose”. Med nya Sportage kommer, precis som på EV6, ett ”Digital Tiger Face”. Vad menas med det? Ja, titta på de bumerangformade varselljusen, som markerar grillens ytterkanter och omfamnar de intelligenta strålkastarna (Matrix-LED). Du kommer att känna igen nya Sportage när du möter den i trafiken. Men allra helst vill du sitta bakom ratten.

Nu lanseras Kia Sportage som laddhybrid med en räckvidd på eldrift på hela 70 kilometer (enligt WLTP) och koldioxidutsläppet ligger på låga 25 g/km. Precis som Kia Sportage Hybrid har laddhybriden fyrhjulsdrift som standard.

Rymlig och komfortabel

Redan i dag står laddbara modeller för 82 procent av Kias försäljning i Sverige, och målet är att siffran ska vara 100 procent år 2024. Kia har det lägsta genomsnittliga koldioxidutsläppet bland de bäst säljande bilmärkena i Sverige (35 gram/km jämfört med 75 g/km för hela marknaden).

Båda Sportage-versionerna är rymliga, Sportage laddhybrid sväljer till exempel hela 540 liter bagage med baksätet på plats. Om det fälls fram ryms 1 715 liter, och det bakre ryggstödet kan fällas i tre sektioner för maximal flexibilitet (40/20/40).

Komforten är hög och utrustningsnivån likaså.

Panoramaskärmar

Likheterna med den toppmoderna elbilen EV6 syns inte bara utanpå nya Sportage. Inuti är släktskapet också påtagligt. Instrumentpanelen följer samma designspråk som exteriören och precis som i EV6 är det två stora, välvda panoramaskärmar som präglar förarmiljön. Vardera skärmen är på 12,3 tum.

Såväl kartor för navigationen som programvaror för infotainment uppdateras over-the-air i nya Sportage, och med appen Kia Connect kan föraren ansluta till mängder av funktioner: Kia Live Services, Online Navigation, Online röstigenkänning och möjlighet att integrera telefonens kalender med bilen.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?