Europabörser: Verkstad tar täten

Kurserna på Europabörserna går framåt under månadens sista handelsdag. Bland vinnarna syns verkstadsaktier.

På regional front har irländska banker varit i fokus på förmiddagen. Under gårdagen annonserade landets regering nya kapitaliseringskrav för bankerna samtidigt som myndigheten National Asset Management Agency meddelade att de initialt kommer att köpa risklån för omkring 16 miljarder euro från sektorn.

För att möta de nya kapitaliseringskraven väntas Bank of Ireland behöva ta in 2,7 miljarder euro i kapital. Bankerna har fram till årsskiftet på sig att nå de nya målen och Bank of Ireland bedömer att de mesta av kapitalbehovet ska kunna täckas av privata finansiärer och nuvarande aktieägare.

Den irländska banken redovisade i spåren av detta sina siffror för niomånadersperioden i det brutna räkenskapsåret som avslutades den 31 december. Förlusten blev 1,46 miljarder euro att jämföra med en förlust på 1,96 miljarder euro i motsvarande period i fjol. Aktien rusade 29 procent.

Konkurrenten Allied Irish Banks som väntas behöva ta in 7,4 miljarder euro avancerade samtidigt 6,8 procent.

Bland vinnarsektorerna syntes annars verkstadsbolag. I sektorn steg Safran 1,6 procent, Schneider Electric 2,2 procent och Siemens 1,5 procent.

På makrofronten redovisades arbetslösheten i EMU som uppgick till säsongsjusterade 10,0 procent i februari, vilket prickade förväntningarna.

Arbetslösheten under månaden innan var oreviderade 9,9 procent.

Konsumentpriserna i EMU var samtidigt upp med 1,5 procent i årstakt under mars månad, enligt preliminära siffror från Eurostat. Analytiker hade väntat sig en uppgång med 1,2 procent i mars.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?