Stockholmsbörsen: Försiktig uppgång

Stockholmsbörsen var något högre i den inledande handeln på tisdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna och följde därmed Asiens positiva tendenser.

Klockan 10.20 noterades OMXS30 upp 0,3 procent till noteringen 1.029,3. Omsättningen uppgick till 2,1 miljarder kronor.

Industrisektorn har under morgonen dragit ned börsen där Scania och Alfa Laval främst bidragit till nedgången. HSBC har sänkt sin rekommendation för Scania till undervikt, från tidigare neutral med riktkursen 95 kronor. Evli följde samma mönster och sänkte rekommendationen för Scania till minska, från tidigare öka. B-aktien tappade 1,4 procent till 116 kronor under morgonens handel.

HSBC har även sänkt rekommendationen för Alfa Laval till undervikt, från tidigare neutral. Riktkursen är satt till 100 kronor. Alfa Laval noterades 1,3 procent lägre till 107:40 kronor.

Boliden har under morgonen gått starkt där aktien noterat en uppgång om 1,5 procent till 101:80 kronor, i kölvattnet på uppgångar för råvarurelaterade aktier i Asien i natt. I dag har priset på koppar sjunkit något men under den senaste månaden har priset på koppar haft en kraftigt positiv utveckling.

Finanssektorn visade positiva uppgångar i Europa under den inledande handeln. Samtliga fyra storbanker noterades klart högre än OMXS 30 där Swedbank och SEB ledde uppgången.

Evli Bank har höjt rekommendationen för två bankaktier. Swedbank till köp från tidigare minska med riktkursen 83 kronor från tidigare 64 kronor. Aktien noterades upp 0,1 procent till 73:50 kronor. För SEB har Evli Bank höjt rekommendationen till minska från tidigare sälj med riktkursen 46 kronor. SEB klättrade 1,2 procent till 45:50 kronor.

Tisdagen bjuder på en del statistik. Under morgonen har SCB kommit med siffror för arbetskraftskostnader som anses ligga på medelnivå vid jämförelse med euro- och OECD- länderna. Därtill kommer Foex med prisindex för skog.

Nordea har redovisat en undersökning där bolån upp till taket sjunkit till 1 procent från tidigare 3 procent, vilket är ett resultat av stigande marknadsvärden och av att det är många, cirka 80 procent, som amorterar på sina bolån.

Senare under dagen kommer SAS med en presentation angående sin finansiella uppdatering för januari-februari inför nyemissionen.

På morgonen har flygorganisationen Iata rapporterat att den globala passagerartrafiken steg med 9,5 procent och fraktvolymerna med 26,5 procent i februari.

Från USA kommer S&P/Case-Schiller husprisindex för januari samt hushållens konfidensindikator för mars.

Börserna i New York steg något under måndagens handelssession med stöd från bland annat energibolagen som påverkades positivt av stigande råvarupriser.

Vid stängning var S&P 500 gick upp 0,6 procent medan Nasdaq och Dow Jones hade stigit 0,4 procent

Börserna i Asien steg i huvudsak på tisdagen under en handelsdag präglad av ökande optimism om ekonomierna i USA och Europa. Mest klättrade de japanska börserna som steg över procenten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?