1515
Annons

Stockholmsbörsen: Försiktig uppgång

Stockholmsbörsen var något högre i den inledande handeln på tisdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna och följde därmed Asiens positiva tendenser.

Klockan 10.20 noterades OMXS30 upp 0,3 procent till noteringen 1.029,3. Omsättningen uppgick till 2,1 miljarder kronor.

Industrisektorn har under morgonen dragit ned börsen där Scania och Alfa Laval främst bidragit till nedgången. HSBC har sänkt sin rekommendation för Scania till undervikt, från tidigare neutral med riktkursen 95 kronor. Evli följde samma mönster och sänkte rekommendationen för Scania till minska, från tidigare öka. B-aktien tappade 1,4 procent till 116 kronor under morgonens handel.

HSBC har även sänkt rekommendationen för Alfa Laval till undervikt, från tidigare neutral. Riktkursen är satt till 100 kronor. Alfa Laval noterades 1,3 procent lägre till 107:40 kronor.

Boliden har under morgonen gått starkt där aktien noterat en uppgång om 1,5 procent till 101:80 kronor, i kölvattnet på uppgångar för råvarurelaterade aktier i Asien i natt. I dag har priset på koppar sjunkit något men under den senaste månaden har priset på koppar haft en kraftigt positiv utveckling.

Finanssektorn visade positiva uppgångar i Europa under den inledande handeln. Samtliga fyra storbanker noterades klart högre än OMXS 30 där Swedbank och SEB ledde uppgången.

Evli Bank har höjt rekommendationen för två bankaktier. Swedbank till köp från tidigare minska med riktkursen 83 kronor från tidigare 64 kronor. Aktien noterades upp 0,1 procent till 73:50 kronor. För SEB har Evli Bank höjt rekommendationen till minska från tidigare sälj med riktkursen 46 kronor. SEB klättrade 1,2 procent till 45:50 kronor.

Tisdagen bjuder på en del statistik. Under morgonen har SCB kommit med siffror för arbetskraftskostnader som anses ligga på medelnivå vid jämförelse med euro- och OECD- länderna. Därtill kommer Foex med prisindex för skog.

Nordea har redovisat en undersökning där bolån upp till taket sjunkit till 1 procent från tidigare 3 procent, vilket är ett resultat av stigande marknadsvärden och av att det är många, cirka 80 procent, som amorterar på sina bolån.

Senare under dagen kommer SAS med en presentation angående sin finansiella uppdatering för januari-februari inför nyemissionen.

På morgonen har flygorganisationen Iata rapporterat att den globala passagerartrafiken steg med 9,5 procent och fraktvolymerna med 26,5 procent i februari.

Från USA kommer S&P/Case-Schiller husprisindex för januari samt hushållens konfidensindikator för mars.

Börserna i New York steg något under måndagens handelssession med stöd från bland annat energibolagen som påverkades positivt av stigande råvarupriser.

Vid stängning var S&P 500 gick upp 0,6 procent medan Nasdaq och Dow Jones hade stigit 0,4 procent

Börserna i Asien steg i huvudsak på tisdagen under en handelsdag präglad av ökande optimism om ekonomierna i USA och Europa. Mest klättrade de japanska börserna som steg över procenten.


Riksdagen debatterar Nato-medlemskap – se direkt

Efter Socialdemokraternas besked att partiet nu ställer sig bakom ett svenskt Nato-medlemskap, håller riksdagen en ”särskild debatt” om säkerhetspolitiken. Statsminister Magdalena Andersson (S) deltar.

Di TV sänder direkt via TT.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Anders Wiklund/TT

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?