Kopparn har klättrat cirka 23 procent sedan årslägsta nåddes i början februari, men handlare på metallmarknaden pekade på att det finns underliggande farhågor om efterfrågan verkligen kommer att hålla för att motivera prislyftet. Återigen är Kina i fokus.
"Allas ögon riktas mot vilka steg regeringen kan komma att ta för att kyla av ekonomin under nästa månad och hur det kommer att påverka Kinas efterfrågan på metaller", säger Sun Mintao, analytiker vid China Merchants Futures, till Bloomberg News och tillägger att ett ökat contango visar på något svagare fysisk efterfrågan på koppar.
Klockan 9 handlades tremånadersterminen för koppar till 7.757 dollar per ton, ned 13 dollar från måndagen.
Bland övriga metaller var zinken ned 4 dollar till 2.327, medan nickel var ned 15 dollar till 23.980.
Det fanns dock även vinnare på LME. Aluminium var en av dessa med en uppgång för tremånadersterminen på 16 dollar till 2.299 dollar. Bly var upp 24 till 2.175.
På råoljemarknaden var trenden var bilden mer enhetlig, med en WTI-olja som vid 9-tiden visade en uppgång på 0:53 dollar per fat till 82:70. Brentoljan var upp 0:44 dollar till 81:61.
Råoljan kom temporärt under viss press efter att japansk industriproduktionsstatistik visat en minskning på 0,9 procent i februari, vilket var svagare än väntat.
Handlare pekade dock på att statistiken snarare styrker tesen om att en ökning av oljeefterfrågan inte kommer att komma från de traditionella industriländerna.
"När man ser på alla rapporter så är det Kina eller Indien som ligger bakom eventuella uppjusteringar av efterfrågan. Oecd bidrar inte", säger Clarence Chu, handlare på Hudson Capital Energy i Singapore, till Bloomberg News.
De brister som alltjämt finns i den fundamentala bilden gör att bedömare som uttalat sig för Bloomberg News inte räknat med att WTI-oljan kommer att kunna bryta igenom taket i det tradingintervall som gällt mellan 80-83 dollar.
"Marknaden kommer att försöka ta sig upp till 83 dollar, men jag tror inte att kraften räcker för att bryta igenom. Det behövs fortfarande mer data för att vi ska ta oss högre", säger Ken Hasegawa, chef för energihandeln vid Newedge i Tokyo, till nyhetsbyrån.
Näraliggande data väntas från USA i form av veckorrapporten över lager och efterfrågan på olja och oljeprodukter. Den inofficiella API-rapporten står närmast på tur, planerad att släppas sent på tisdagen, för att därefter följas av energidepartementets rapport på onsdagen.
Analytiker är inställda på att råoljelagren har ökat med ytterligare 2,5 miljoner fat, medan lagren av bensin väntas ha minskat med 2,0 miljoner fat. För destillat väntas - 1,2 miljoner fat. Utnyttjandegraden av raffinaderikapaciteten väntas ha ökat med 0,20 procentenheter. Allt enligt de konsensus som sammanställts av Bloomberg.
På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guldet var strax över 1.112 dollar per uns, upp 2:33 från måndagens stängning.