Råvaror: Svag dollar lyfter råvaror

Råvarorna fortsatte uppåt under tisdagsmorgonen understödda av en dollar som fortsätter att tappa mot euron för tredje dagen i rad. Uppgången har dock mattats något efter ett par dagar med kraftigt stigande priser och på basmetallmarknaden går ett par av de mest handlade metallerna mot strömmen, däribland kopparn som på måndagen nådde den högsta nivån sedan sommaren 2008.

Kopparn har klättrat cirka 23 procent sedan årslägsta nåddes i början februari, men handlare på metallmarknaden pekade på att det finns underliggande farhågor om efterfrågan verkligen kommer att hålla för att motivera prislyftet. Återigen är Kina i fokus.

"Allas ögon riktas mot vilka steg regeringen kan komma att ta för att kyla av ekonomin under nästa månad och hur det kommer att påverka Kinas efterfrågan på metaller", säger Sun Mintao, analytiker vid China Merchants Futures, till Bloomberg News och tillägger att ett ökat contango visar på något svagare fysisk efterfrågan på koppar.

Klockan 9 handlades tremånadersterminen för koppar till 7.757 dollar per ton, ned 13 dollar från måndagen.

Bland övriga metaller var zinken ned 4 dollar till 2.327, medan nickel var ned 15 dollar till 23.980.

Det fanns dock även vinnare på LME. Aluminium var en av dessa med en uppgång för tremånadersterminen på 16 dollar till 2.299 dollar. Bly var upp 24 till 2.175.

På råoljemarknaden var trenden var bilden mer enhetlig, med en WTI-olja som vid 9-tiden visade en uppgång på 0:53 dollar per fat till 82:70. Brentoljan var upp 0:44 dollar till 81:61.

Råoljan kom temporärt under viss press efter att japansk industriproduktionsstatistik visat en minskning på 0,9 procent i februari, vilket var svagare än väntat.

Handlare pekade dock på att statistiken snarare styrker tesen om att en ökning av oljeefterfrågan inte kommer att komma från de traditionella industriländerna.

"När man ser på alla rapporter så är det Kina eller Indien som ligger bakom eventuella uppjusteringar av efterfrågan. Oecd bidrar inte", säger Clarence Chu, handlare på Hudson Capital Energy i Singapore, till Bloomberg News.

De brister som alltjämt finns i den fundamentala bilden gör att bedömare som uttalat sig för Bloomberg News inte räknat med att WTI-oljan kommer att kunna bryta igenom taket i det tradingintervall som gällt mellan 80-83 dollar.

"Marknaden kommer att försöka ta sig upp till 83 dollar, men jag tror inte att kraften räcker för att bryta igenom. Det behövs fortfarande mer data för att vi ska ta oss högre", säger Ken Hasegawa, chef för energihandeln vid Newedge i Tokyo, till nyhetsbyrån.

Näraliggande data väntas från USA i form av veckorrapporten över lager och efterfrågan på olja och oljeprodukter. Den inofficiella API-rapporten står närmast på tur, planerad att släppas sent på tisdagen, för att därefter följas av energidepartementets rapport på onsdagen.

Analytiker är inställda på att råoljelagren har ökat med ytterligare 2,5 miljoner fat, medan lagren av bensin väntas ha minskat med 2,0 miljoner fat. För destillat väntas - 1,2 miljoner fat. Utnyttjandegraden av raffinaderikapaciteten väntas ha ökat med 0,20 procentenheter. Allt enligt de konsensus som sammanställts av Bloomberg.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guldet var strax över 1.112 dollar per uns, upp 2:33 från måndagens stängning.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?