1515
Annons

Stockholmsbörsen: Svag nedgång väntar

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre nedgångar när handeln i Europa inleds på onsdagen. USA-börserna tappade delar av tidigare uppgångar efter Europastängningen på tisdagen medan det i Asien varit lätt stigande börser under natten.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,3 procent lägre, CAC 40 Index noterades 0,4 procent ned och DAX-terminen hade tappat 0,2 procent.

Börserna i New York stängde med mindre förändringar men med dragning upp under tisdagens handelssession efter att tidigare uppgångar dämpats i den senare delen av handeln. Dow Jones stängde oförändrad, en viss försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,4 procent. S&P 500 ökade 0,2 procent och Nasdaq Composite steg 0,3 procent.

De asiatiska börserna hade övervägande uppgångar under onsdagen efter att förväntningar om att ett nytt åtstramningspaket i Grekland ökat förtroendet för den globala ekonomiska återhämtningen. Nikkei 225 steg 0,3 procent. Toyota, som den senaste tiden har återkallat över 8 miljoner fordon, steg 3 procent efter att bolagets februariförsäljning i USA minskat mindre än befarat.

Australiens BNP ökade med 0,9 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, och ökade 2,7 procent jämfört med fjärde kvartalet 2008. Väntat var en uppgång med 0,9 respektive 2,4 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

Financial Times har rapporterat att den grekiska regeringen på onsdagen väntas tillkännage ett utökat sparpaket om upp till 4,8 miljarder euro, inkluderande såväl skattehöjningar som utgiftsminskningar. Dessutom finns det, enligt Financial Times indikationer på att Grekland förbereder ett lån på 5 miljarder euro på torsdagen.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou sade i ett tal i parlamentet på tisdagen att han inte kommer att tillåta "landet att sjunka", och erkände att de nu måste vidta åtgärder. Giorgos Papandreou ska träffa tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredag.

För svensk del kan Volvo påverkas av att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika steg med 19 procent under februari jämfört med motsvarande månad året innan till 7.800 enheter. Det visar preliminära orderingångssiffror från ACT Research, erfar Nyhetsbyrån Direkt. Även jämfört med föregående månad, januari, noterades en uppgång.

H&M:s styrelse har föreslagit en split om 2:1. Uppdelningen kommer efter godkännande från stämman ske någon gång under perioden 20 maj - 18 juni.

Credit Suisse har höjt rekommendationen för Nordea till neutral från tidigare underperform.

Affärsvärlden rekommenderar i det senaste numret till köp av SCA, Orexo och Nordnet.

Onsdagens agenda bjuder på definitivt inköpschefsindex från euroområdet klockan 10.00. Enligt snabbestimatet sjönk tjänste-PMI till 52,0 från 52,5 medan composite-PMI var oförändrat på 53,7. Dessutom kommer detaljhandeln för januari klockan 11.00, som väntas ha sjunkit med 0,3 procent under månaden.

Från USA kommer ADP:s undersökning om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden klockan 14.15, där antalet sysselsatta spås ha minskat med 20.000 i februari enligt Bloomberg News prognosenkät. Förväntningarna inför den officiella statistiken på fredag är en nedgång med 53.000, vilket kan jämföras med -20.000 i januari.

Under eftermiddagen kommer från USA också ISM:s inköpschefsindex för tjänstesektorn klockan 16.00, som väntas ha stigit till 51,0 från 50,5 i februari. Motsvarande index för industrin, som publicerades på måndagen, sjönk till 56,5 från 58,4.

Klockan 20.00 publiceras Feds Beige Book, den regionala konjunkturrapport som är ett underlag inför nästa FOMC-möte den 16 mars.  


Innehåll från NibeAnnons

Nibes investering i skolelever säkrar företagets framtid

Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.
Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.

Skolungdomars svaga intresse för naturvetenskap och teknik är ett problem för näringslivets kompetensförsörjning. I Markaryd har värmepumpstillverkaren Nibe och kommunen bestämt sig för att lösa problemet. I höstas invigde de därför Vetenskapshuset. 

Nibe startade sin verksamhet för 70 år sedan och är bland husägare välkänt för varmvattenberedare och värmepumpar. Under åren har Nibe dessutom utvecklats till ett globalt innovationsföretag med kunder över stora delar av världen. Men tillverkning och produktutveckling är kvar där allt började – i småländska Markaryd. 

Den senaste satsningen på orten är Vetenskapshuset där syftet är att öka skolelevers kunskap inom naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att säkra det lokala näringslivets kompetensförsörjning med bland annat nya ingenjörer.

– Vetenskapshuset är en mötesplats för skola, företag och akademi. Det vi gör är att skapa tillväxt för nya idéer och kompetens. Det är en investering i samhället, säger Lina Simonsson, verksamhetsledare på Vetenskapshuset. 

Lokalerna är på nästan 3 000 kvadratmeter och besökande elever får på ett pedagogiskt och lekfullt sätt lära sig om bland annat fysik och kemi, med fokus på energi och hållbarhet. Den interaktiva utställningen ”energi i balans” är utformad så att eleverna tävlar mot varandra samtidigt som de lär sig saker. Ett av momenten går ut på att eleverna ska fördela ett hushålls kilowattimmar på till exempel varmvatten i duschen, värme i huset och, inte minst, den egna skärmtiden.

– Det gör att eleverna får en förståelse för sin energiförbrukning. Responsen på aktiviteterna har varit fantastisk och en kommentar vi fått är att Vetenskapshuset bidrar till ”hållbart samhällsbyggande på riktigt”, säger Lina Simonsson.

I en annan del av byggnaden finns Nobelprismuseets utställning ”För mänsklighetens största nytta”. Här får eleverna lära sig om upptäckter som belönats med Nobelpriset och hur dessa har påverkat samhället.

Vetenskapshuset samarbetar samtidigt med Tekniska museet i Stockholm som bidrar med material både inför och efter elevernas besök i Markaryd. Det förlänger utbildningstiden och ökar förståelsen ytterligare. Vetenskapshuset har även ett toppmodernt labb för kemilektioner. 

– Det är en väldigt stor resurs för skolorna. Det är få i Sverige som har ett så här bra labb och vi är även på gång med att bygga ett tekniklabb. 

En annan pedagogisk tillgång är att Vetenskapshuset sitter ihop med Nibes värmepumpsfabrik. Det gör att besökarna bara behöver öppna en dörr för att gå från teori till praktik – och hållbarhetstänkandet stannar inte vid tröskeln till fabriken.

– Nibes värmepumpar är klimatsmarta produkter och det är något företaget jobbat med redan från början. Hållbarhet är inte en vision för Nibe, det är ett varumärkeslöfte. 

Fakta Nibe
Nibe Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Bolaget utvecklar och tillverkar ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.

Läs mer på nibe.com

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?