Stockholmsbörsen: Svag nedgång väntar

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre nedgångar när handeln i Europa inleds på onsdagen. USA-börserna tappade delar av tidigare uppgångar efter Europastängningen på tisdagen medan det i Asien varit lätt stigande börser under natten.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,3 procent lägre, CAC 40 Index noterades 0,4 procent ned och DAX-terminen hade tappat 0,2 procent.

Börserna i New York stängde med mindre förändringar men med dragning upp under tisdagens handelssession efter att tidigare uppgångar dämpats i den senare delen av handeln. Dow Jones stängde oförändrad, en viss försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,4 procent. S&P 500 ökade 0,2 procent och Nasdaq Composite steg 0,3 procent.

De asiatiska börserna hade övervägande uppgångar under onsdagen efter att förväntningar om att ett nytt åtstramningspaket i Grekland ökat förtroendet för den globala ekonomiska återhämtningen. Nikkei 225 steg 0,3 procent. Toyota, som den senaste tiden har återkallat över 8 miljoner fordon, steg 3 procent efter att bolagets februariförsäljning i USA minskat mindre än befarat.

Australiens BNP ökade med 0,9 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, och ökade 2,7 procent jämfört med fjärde kvartalet 2008. Väntat var en uppgång med 0,9 respektive 2,4 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

Financial Times har rapporterat att den grekiska regeringen på onsdagen väntas tillkännage ett utökat sparpaket om upp till 4,8 miljarder euro, inkluderande såväl skattehöjningar som utgiftsminskningar. Dessutom finns det, enligt Financial Times indikationer på att Grekland förbereder ett lån på 5 miljarder euro på torsdagen.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou sade i ett tal i parlamentet på tisdagen att han inte kommer att tillåta "landet att sjunka", och erkände att de nu måste vidta åtgärder. Giorgos Papandreou ska träffa tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredag.

För svensk del kan Volvo påverkas av att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika steg med 19 procent under februari jämfört med motsvarande månad året innan till 7.800 enheter. Det visar preliminära orderingångssiffror från ACT Research, erfar Nyhetsbyrån Direkt. Även jämfört med föregående månad, januari, noterades en uppgång.

H&M:s styrelse har föreslagit en split om 2:1. Uppdelningen kommer efter godkännande från stämman ske någon gång under perioden 20 maj - 18 juni.

Credit Suisse har höjt rekommendationen för Nordea till neutral från tidigare underperform.

Affärsvärlden rekommenderar i det senaste numret till köp av SCA, Orexo och Nordnet.

Onsdagens agenda bjuder på definitivt inköpschefsindex från euroområdet klockan 10.00. Enligt snabbestimatet sjönk tjänste-PMI till 52,0 från 52,5 medan composite-PMI var oförändrat på 53,7. Dessutom kommer detaljhandeln för januari klockan 11.00, som väntas ha sjunkit med 0,3 procent under månaden.

Från USA kommer ADP:s undersökning om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden klockan 14.15, där antalet sysselsatta spås ha minskat med 20.000 i februari enligt Bloomberg News prognosenkät. Förväntningarna inför den officiella statistiken på fredag är en nedgång med 53.000, vilket kan jämföras med -20.000 i januari.

Under eftermiddagen kommer från USA också ISM:s inköpschefsindex för tjänstesektorn klockan 16.00, som väntas ha stigit till 51,0 från 50,5 i februari. Motsvarande index för industrin, som publicerades på måndagen, sjönk till 56,5 från 58,4.

Klockan 20.00 publiceras Feds Beige Book, den regionala konjunkturrapport som är ett underlag inför nästa FOMC-möte den 16 mars.  


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?