1515
Annons

Stockholmsbörsen: Orexo på vinnarlistan

Efter en oregelbunden öppning tog Stockholmsbörsen riktning upp i den inledande handeln på onsdagen. Utvecklingen var bättre än på de ledande europeiska börserna.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,4 procent högre till noteringen 975,9. Omsättningen uppgick till 1,7 miljarder kronor.

Ericsson B steg 1,6 procent till 72:95 kronor. Tekniksektorn utvecklades bättre än marknaden i övrigt i New York på tisdagen under ledning av Qualcomm som steg över 6 procent efter att bolaget meddelade en höjd utdelning och ett nytt återköpsprogram.

Volvo B ökade 0,6 procent till 64:40 kronor. Enligt preliminära orderingångssiffror från ACT Research steg orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika med 19 procent under februari jämfört med motsvarande månad året innan. Aktien steg med 3,5 procent på tisdagen efter att Landstar rapporterat ökade fraktvolymer för lastvagnar i USA under januari och februari.

H&M B klättrade 0,3 procent till 440:40 kronor. Styrelsen har föreslagit en split om 2:1. Uppdelningen kommer efter godkännande från stämman ske någon gång under perioden 20 maj-18 juni.

Nordea steg 0,4 procent till 71:30 kronor. Credit Suisse har höjt rekommendationen för Nordea till neutral från tidigare underperform.

Financial Times har rapporterat att den grekiska regeringen på onsdagen väntas tillkännage ett utökat sparpaket om upp till 4,8 miljarder euro, inkluderande såväl skattehöjningar som utgiftsminskningar. Dessutom finns det, enligt Financial Times indikationer på att Grekland förbereder ett lån på 5 miljarder euro på torsdagen.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou sade i ett tal i parlamentet på tisdagen att han inte kommer att tillåta "landet att sjunka", och erkände att de nu måste vidta åtgärder. Giorgos Papandreou ska träffa tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredag.

Orexo var 12 procent upp till 38 kronor efter en köprekommendation i det senaste numret av Affärsvärlden. I år väntas Orexo göra en förlust på cirka 100 miljoner kronor, men redan nästa år kan bolaget visa svarta siffror, skriver tidningen.

Börserna i New York stängde med mindre förändringar men med dragning upp under tisdagens handelssession efter att tidigare uppgångar dämpats i den senare delen av handeln. Dow Jones stängde oförändrad, en viss försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,4 procent. S&P 500 ökade 0,2 procent och Nasdaq Composite steg 0,3 procent.

De asiatiska börserna hade övervägande uppgångar under onsdagen efter att förväntningar om att ett nytt åtstramningspaket i Grekland ökat förtroendet för den globala ekonomiska återhämtningen. Nikkei 225 steg 0,3 procent. Toyota, som den senaste tiden har återkallat över 8 miljoner fordon, steg 3 procent efter att bolagets februariförsäljning i USA minskat mindre än befarat.

Australiens BNP ökade med 0,9 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, och ökade 2,7 procent jämfört med fjärde kvartalet 2008. Väntat var en uppgång med 0,9 respektive 2,4 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.


Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Carbon2x – så minskar infångad koldioxid utsläppen och blir till råvara för nya produkter

Även om vi i Norden är bra på att återvinna finns det många material som är svåra att använda igen och ett typexempel på det är plast. Mekanisk återvinning kan bara ta hand om en del av den svårsorterade plasten. Den plast som inte kan återvinnas används som bränsle för att producera el och värme. Den typen av energiåtervinning löser dock inte utmaningarna med koldioxidutsläpp från förbränningen och det faktum att 90 procent av plast idag tillverkas av ny olja. Men det finns alternativ. 

Kalle Saarimaa, chef för Fortums återvinningsverksamhet, berättar: 

– Vid Fortums anläggning i finska Riihimäki återvinner vi redan delar av den insamlade plasten mekaniskt vilken sedan blir till ny plastråvara. Av den plast om inte kan materialåtervinnas produceras el och värme. Vid ett tillfälle ställde vi oss frågan om det fanns fler lösningar än att bara fokusera på just materialåtervinning. Resultatet av det är Carbon2x, ett pilotprojekt som nu pågår för fullt i just Riihimäki.

Dagens problem en del av morgondagens lösning

Vad är då Carbon2x? Det är ett revolutionerande projekt som bygger på insikten att även om koldioxid är en växthusgas består den samtidigt av en av byggstenarna för allt liv och organiskt material på jorden – kol. Tillsammans med väte utgör kolväten råvaran i många olika material, bland annat plast. Genom att fånga in koldioxid och använda den för nya material minskas utsläppen samtidigt som återvinningsgraden skjuter i höjden. Det som behövs är att addera vätgas, samma vätgas som också används för fossilfri stålproduktion, hållbara kemiprodukter och hållbara bränslen. 

”Att både nå nettonollutsläpp och samtidigt möta växande behov av råmaterial i en mer cirkulär värld är en utmaning där Carbon2x är en del av lösningen.”

Från pilot till fullskalig produktion

Sedan i våras fångas delar av koldioxiden in från kraftvärmeverket i Riihimäki. Som ett av de första konkreta exemplen i världen producerar Fortum metan av den koldioxid som tidigare gick ut i atmosfären. Det är en pilot och det är därför en begränsad produktion, 10 liter metan i minuten. Målet är däremot högt satt, redan om ett antal år ska fullskaliga lösningar finnas på plats på de anläggningar Fortum Recycling & Waste har i Finland, Danmark och Sverige. 

Dagens avfall är morgondagens råmaterial

Bara i Europa förbränns idag 100 miljoner ton avfall årligen. Carbon2x innebär att det avfall som finns idag kan tas omhand på ett sätt där det både bidrar till ökad materialåtervinning och möter ett ökande behov av el och värme. Genom att återvinna koldioxiden minskas inte bara koldioxidutsläppen, det är också ett steg i cirkulärekonomisk riktning som är nödvändig, för den metan som produceras utgör även en av råvarorna till koldioxidbaserad plast.

– Redan idag ser vi att elbilstillverkare betraktar sina batterier som en del av ett cirkulärt materialflöde där de återvunna metallerna går tillbaka in i nyproduktionen och ökar självförsörjningsgraden i Europa. I plastens fall handlar det även om att minska beroendet av fossila råvaror. En hållbar värld händer inte bara. Vi skapar den, säger Kalle Saarimaa.  

Läs mer om carbon2x 

Läs mer om vårt arbete för en hållbar omställning 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?