1515
Annons

Råvaror: Rekyl för oljan

Råvarumarknaderna visade en något mattare tendens på onsdagsmorgonen. Råolja gjorde försök att bryta igenom 80-dollarsstrecket men utan att lyckas på tisdagen och handlades närmast oförändrat på morgonen. För basmetallerna pekade de mest handlade metallerna ned i inledningen. Kopparn rekylerar ned efter att ha klättrat tre dagar i rad, sammantaget med drygt 500 dollar per ton.

Vid 9.15-tiden på morgonen hade kopparterminen tappat 51 dollar till 7.440 dollar per ton. Även zinken pekade nedåt i inledningen och terminen handlades till 2.225 dollar, ned 30 dollar från tisdagen. Aluminium var ned 9 dollar till 2.159.

Den näraliggande trenden kan komma att styras av nya besked om hur EU väljer att behandla krisen i den grekiska ekonomin. Samma faktor ligger också i fokus på valutamarknaden, som i sin tur påverkar råvarorna. Vid 9- tiden handlades dollarn kring 1:36 mot euron, vilket innebar en mindre förstärkning jämfört med tisdagen.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition mindre förändringar jämfört med stängningen, kring 79:80 dollar per fat.

Oljan var som högst uppe på 79:90 på tisdagen, men föll därefter tillbaka. Efter stängning kom API-rapporten, som föregriper den officiella lagerrapporten från energidepartementet idag, och visade på en oväntat hög lagerökning för råoljan. Mer positivt var att lagren av destillat minskade med hela 4,1 miljoner fat. Statistiken bygger dock på frivillig insamling av data och kan som bäst ses som en indikation inför energidepartementets rapport.

Analytiker är inriktade på att råoljelagren under senaste veckan ökade med 1,3 miljoner fat. För produkterna väntas bensinlagren ha ökat med 300.000 fat medan destillaten väntas ha minskat med 1,1 miljoner fat. Raffinaderierna väntas ligga kvar med oförändrat kapacitetsutnyttjande, efter att veckan dessförinnan ha tagit ett kliv uppåt (+1,42 procentenheter). Förväntningsbilden är sammanställd av Bloomberg.

"USA-lagren är fortsatt höga, men inte så höga som de var under första hälften av 2009. Marknaden börjar bli litet mer optimistisk om utsikterna för den internationella ekonomin", summerade David Moore, råvaruanalytiker på Commonwealth Bank of Australia, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var guldet stabilt på morgonen kring 1.134 dollar per uns.

Table
 


Ökad omsättning och förlust för Acosense

Acosense, som utvecklar mätinstrumentet med tillhörande tjänster, redovisar ett nettoresultat på -3,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (-0,9).

Nettoomsättningen steg till 0,4 miljoner kronor (0).

Vd Karl Nilsson skriver att året inleddes med bra fart och flera uppföljningsorder. 

”Det intensifierade försäljningsarbetet från hösten 2021 har gett resultat och gjort att orderläget ser bättre ut än på länge. Intäkterna fortsatte att öka som ett resultat av vår nya affärsmodell som implementerades under förra året”, skriver han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?