Vid 9.15-tiden på morgonen hade kopparterminen tappat 51 dollar till 7.440 dollar per ton. Även zinken pekade nedåt i inledningen och terminen handlades till 2.225 dollar, ned 30 dollar från tisdagen. Aluminium var ned 9 dollar till 2.159.
Den näraliggande trenden kan komma att styras av nya besked om hur EU väljer att behandla krisen i den grekiska ekonomin. Samma faktor ligger också i fokus på valutamarknaden, som i sin tur påverkar råvarorna. Vid 9- tiden handlades dollarn kring 1:36 mot euron, vilket innebar en mindre förstärkning jämfört med tisdagen.
På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition mindre förändringar jämfört med stängningen, kring 79:80 dollar per fat.
Oljan var som högst uppe på 79:90 på tisdagen, men föll därefter tillbaka. Efter stängning kom API-rapporten, som föregriper den officiella lagerrapporten från energidepartementet idag, och visade på en oväntat hög lagerökning för råoljan. Mer positivt var att lagren av destillat minskade med hela 4,1 miljoner fat. Statistiken bygger dock på frivillig insamling av data och kan som bäst ses som en indikation inför energidepartementets rapport.
Analytiker är inriktade på att råoljelagren under senaste veckan ökade med 1,3 miljoner fat. För produkterna väntas bensinlagren ha ökat med 300.000 fat medan destillaten väntas ha minskat med 1,1 miljoner fat. Raffinaderierna väntas ligga kvar med oförändrat kapacitetsutnyttjande, efter att veckan dessförinnan ha tagit ett kliv uppåt (+1,42 procentenheter). Förväntningsbilden är sammanställd av Bloomberg.
"USA-lagren är fortsatt höga, men inte så höga som de var under första hälften av 2009. Marknaden börjar bli litet mer optimistisk om utsikterna för den internationella ekonomin", summerade David Moore, råvaruanalytiker på Commonwealth Bank of Australia, till Bloomberg News.
På ädelmetallmarknaden var guldet stabilt på morgonen kring 1.134 dollar per uns.