1515
Annons

Räntor & valutor: Kronan tappar mot euron

Europaräntorna steg svagt i den inledande handeln på onsdagen. Svenska statsobligationer var oförändrade till 1 punkt upp jämfört med stängning på tisdagen.

På den svenska agendan står en ny prognos om lånebehovet från Riksgälden, klockan 9.30.

"Sedan förra prognosen i oktober har utsikterna för 2010 förbättrats framför allt för arbetsmarknaden. Vi räknar därför med att lånebehovet för 2010 skrivs ner från 64 miljarder kronor till 55 miljarder kronor", skriver Nordea i sitt morgonbrev. Handelsbanken tror å sin sida att lånebehovet revideras ned till 40 miljarder kronor i år.

Den tyska detaljhandeln fortsätter att gå svagt, nu även negativt påverkad av vädret. Detaljhandelns försäljning sjönk 3,4 procent i januari, jämfört med samma månad föregående år, väntat var -1,1 procent.

Från euroområdet väntas definitivt inköpschefsindex. Enligt snabbestimatet sjönk tjänste-PMI till 52,0 från 52,5 medan composite-PMI var oförändrat på 53,7. Dessutom kommer detaljhandeln för januari, som väntas ha sjunkit med 0,3 procent under månaden.

Grekland är en permanent punkt på Europaagendan. Den grekiska regeringen väntas på onsdagen väntas tillkännage ett utökat sparpaket om upp till 4,8 miljarder euro, inkluderande såväl höjd skatt på alkohol och tobak, höjd moms och större neddragningar av extrautbetalningar till offentliganställda.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou sade i ett tal inför partigruppen i parlamentet på tisdagen att han inte kommer att tillåta "landet att sjunka", och framhöll att de nu måste vidta ytterligare åtgärder.

Förväntningar finns om att Grekland förbereder att låna upp till 5 miljarder euro på kapitalmarknaden genom ett syndikerat lån på torsdag. En viktig hållpunkt för investerarnas förtroende är också mötet mellan Greklands premiärminister och den tyska förbundskanslern Angela Merkel på fredag.

Från Australien rapporteras BNP ha ökat med 0,9 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, och ökat 2,7 procent jämfört med fjärde kvartalet 2008. Väntat var en uppgång med 0,9 respektive 2,4 procent enligt Bloomberg News prognosenkät. Bland annat steg investeringarna i maskiner och utrustning med 10,9 procent under kvartalet, medan hushållens konsumtion ökade 0,7 procent och den offentliga konsumtionen 1,8 procent.

Finansminister Wayne Swan sade att dagens siffror varit "mycket tillfredsställande" och ger optimism om att den ekonomiska återhämtningen är uthållig.

USA-räntorna sjönk något på tisdagen men steg svagt i den asiatiska handeln. På onsdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,80 procent, oförändrat från svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen ligger kvar på 3,62 procent.

Från USA kommer ADP:s undersökning om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden, där antalet sysselsatta spås ha minskat med 20.000 i februari enligt Bloomberg News prognosenkät. Förväntningarna inför den officiella statistiken på fredag är en nedgång med 55.000, vilket kan jämföras med -20.000 i januari.

Under eftermiddagen kommer från USA också ISM:s inköpschefsindex för tjänstesektorn, som väntas ha stigit till 51,0 från 50,5. Motsvarande index för industrin, som publicerades på måndagen, sjönk till 56,5 från 58,4.

Klockan 20 publiceras Feds Beige Book, den regionala konjunkturrapport som är ett underlag inför nästa FOMC-möte den 16 mars.

På valutamarknaden har dollarn tappat mot såväl euro som yen. Mot yenen tappade dollarn till 88:90, medan euron stärkts till 1:362 från 1:353 vid svensk stängning på tisdagen, med stöd av förväntningar om nya åtstramningar i Grekland och finansiella hjälp till landet.

Kinas handelsminister Chen Deming sade på onsdagen, enligt Reuters, att Kina kommer att hålla yuanen i grunden stabil i år. Han sade också att han förväntar sig att 2010 kommer att bli ett bättre år för exporten än 2009, när den föll med 16 procent.

Kronan har stärkts 1 öre till 7:20 mot dollarn sedan svensk stängning på tisdagen, men tappat 6 öre till 9:80 mot euron. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?