1515
Annons

Nordenbörser: Uppåt på bred front

De nordiska börserna steg på bred front på onsdagen, i likhet med de stora europeiska motsvarigheterna. Sentimentet lyftes av att Grekland presenterade ytterligare åtgärder för att minska sitt skenande budgetunderskott.

Vid klockan 16.50 var det nordiska indexet OMXN40, som exkluderar norska aktier, upp 0,8 procent till 899,0.

Oslobörsens OBX gick upp med 0,5 procent.

Golden Ocean klättrade 6,1 procent, efter att bolaget skrivit ett långsiktigt charterkontrakt som väntas ge extra intäkter om 29.500 dollar per dag.

Marine Harvest tappade 1,7 procent efter tre handelsdagar präglade av uppgångar. Bolaget sade att det spår en "stram" marknad 2010 och "möjligen en svag marknad 2011".

Oljeproducenten DNO backade 0,3 procent efter att Credit Suisse sänkt rekommendationen för aktien från neutral till underperform.

Renewable Energy rusade 6,5 procent. Stöd kom från tyska lagförslag som syftar till att ge subventioner till installationer av solcellspaneler på tak.

Helsingforsbörsens OMXH25 var vinnare med en uppgång om 1,2 procent.

Här toppades vinnarlistan av Neste Oil, som noterade en ökning om 5,2 procent. Uppgången hänvisades till att en strejk bland förare som transporterar bolagets bränsle avslutades på onsdagen.

Även indextunga Nokia bidrog till att lyfta index, efter en uppgång om 2,0 procent.

Bland de få bolagen som gick mot strömmen återfanns Tieto, med en nedgång om 0,6 procent.

Köpenhamnbörsens OMXC20 steg 1,0 procent.

Novozymes avancerade 2,8 procent. Chevreaux har höjt rekommendationen för aktien till outperform, från tidigare underperform.

I botten återfanns Genmab, som noterade en nedgång på dryga 2,1 procent. Marknadsspekulationer har börjat cirkulera om bolagets kapitalbehov efter tisdagens kvartalsrapport.


Innehåll från FindusAnnons

Så halveras matsvinnet i hemmet med fryst mat

Fryst mat kan göra verklig skillnad för att minska dagens stora matsvinn. Med fryst mat kan man minska sitt matsvinn i hemmet med upp till nästan hälften.*

En genomsnittlig svensk slänger 69 kg mat per år**. Ett sätt att bidra till ett bättre klimat är att äta mer fryst mat, eftersom det minskar matsvinnet med nästan hälften*. Med fryst mat är det enkelt att ta tillvara på all mat i förpackningen. Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill och man kan minska matsvinnet i hemmet med nästintill hälften jämfört med kylda eller färska alternativ. Fryst mat är ett bra val för den klimatmedvetna konsumenten!

Fryst mat är bra mat av hög kvalité - året runt  

Alla tänker kanske inte på det men fryst är färskt. Både grönsaker och fisk också för den delen fryses ner mycket kort efter skörd/fångst, när råvarorna är som bäst, vilket säkrar grönsakernas vitamin- och mineralinnehåll. I frysdisken är det säsong hela året.

Varför är fryst mat så bra?

Fryst mat bidrar till att minska matsvinnet. Man använder endast den mängd man behöver, dessutom är frysning ett naturligt sätt att bevara mat och det behövs inga konserveringsmedel. Maten får en naturlig lång hållbarhet och behåller samtidigt god smak och ett bra näringsinnehåll. Att djupfrysa bromsar den naturliga nedbrytningsprocessen nästan helt och livsmedlet behåller sin färska kvalitet. Det är också ett skonsamt sätt att förlänga hållbarheten hos grönsaker och för att bevara smak, näringsvärde och konsistens.

Djupfryst mat är vardagshjältens bästa vän 

Fryst mat är lätt att laga och passar perfekt i dagens höga livstempo. Utbudet av frysta produkter är stort och livsmedelsföretaget Findus breda utbud av bland annat frysta grönsaker, fisk och växtbaserad mat gör det enkelt att välja bra smakrika måltidslösningar i vardagen. Med djupfryst mat blir det enkelt att laga bra och näringsriktig mat. Oavsett om man blir fler eller färre vid matbordet än man planerat, kan man laga rätt mängd mat, snabbt och enkelt. 

Läs mer om fördelarna med fryst mat på: https://www.findus.se/naringslara/fryst-mat/alltid-farskt-i-frysen 

*Martindale, W, (2014) ”Using consumer surveys to determine food sustainability”, British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242    

** Enligt siffror från Naturvårdsverket (2018) https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avfall/avfallslag/matavfall/

 

 

Mer från Findus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Findus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?