Europabörser: Uppåt på bred front

De stora europeiska börserna steg på onsdagen, främst i kölvattnet av att Grekland presenterade ytterligare budgetnedskärningar för att stävja landets budgetunderskott.

Vid klockan 17.15 var Euro Stoxx 50 upp 1,0 procent medan det bredare Bloomberg European 500 klättrade 0,7 procent.

Oron över den grekiska statsfinansiella krisen lättade något efter att den grekiska regeringen på onsdagen antog ytterligare konsolideringsåtgärder.

Solarworld och Q-cells ledde solenergiaktier till högre höjder med uppgångar om 12,9 procent respektive 10,0 procent. Tyska ministrar kom på onsdagen överrens om att skära ned på subventionerna för solceller på tak och på solcellsparker med 16 procent respektive 15 procent, vilket var lägre än vad som tidigare föreslagits.

Kopparproducenterna fick stöd efter stigande priser på råvaran. Xstrata gick upp 3,9 procent och Kazakhyms steg 5,3 procent. Den sistnämnda fick även stöd av att Barclays höjde rekommendationen för aktien till övervikt från jämvikt.

Frankfurtbörsens DAX-index var upp 0,8 procent. Londonbörsens FTSE 100 steg 1,0 procent medan Parisbörsens CAC 40 steg 0,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?