1515
Annons

Europabörser: Nedåt med Grekland i fokus

De ledande europeiska börserna sjunker något på onsdagen efter tre handelsdagar i rad med uppgångar. Marknadens fokus ligger fortfarande på Grekland och nyhetsflödet kring situationen i landet är digert.

På onsdagen beslöt Greklands regering att genomföra ytterligare budgetförstärkande åtgärder om sammanlagt 4,8 miljarder euro, varav 2,4 miljarder i utgiftsminskningar och 2,4 miljarder i intäktsökningar.

Vidare rapporterades det om att Grekland avser sänka löneersättningen inom den offentliga sektorn med nästan en månadslön. Sänkningen inkluderar en sänkning av jul-, påsk- och helgbonusar med 30 procent. Regeringen vill också genomföra en momshöjning med två procentenheter till 21 procent och frysa pensionerna inom den offentliga sektorn under innevarande år.

På börsfronten pressades index av nedgångar inom bland annat bank- och energisektorn.

Bland oljebolagen sjönk BP 0,5 procent medan Total backade 0,7 procent. Inom finanssektorn var HSBC och BNP Paribas de största sänkena med nedgångar om 2,0 och 1,0 procent.

En av dagens största förlorare var Adidas som sjönk 5,3 procent efter besvikelse över bolagets resultat i det fjärde kvartalet. Vinsten i det fjärde kvartalet sjönk 64 procent till 19 miljoner euro medan försäljningen sjönk 5 procent till 2,46 miljarder euro. Analytikerna hade i snitt räknat med en vinst om 25 miljoner euro och en försäljning på 2,51 miljarder euro.

 

Table


Paxmans resultat försämrades – pandemiproblem tyngde

Skalpkylningsbolaget Paxman hade en omsättning uppgående till 27,9 miljoner kronor (20,8) under årets första kvartal.

Ebitda-resultatet uppgick till -2,9 miljoner kronor (0,4) och nettoresultatet blev -6,2 miljoner kronor (-3,7).

Kassaflödet före finansieringsverksamheten var -8,9 miljoner kronor (-11) och vid periodens slut uppgick nettokassan till 46,2 miljoner kronor (2,9).

Antal installerade system under första kvartalet uppgick till 99 (101), och installationer under andra kvartalet samt orderboken omfattar ytterligare 215 system.

Genomsnittlig daglig behandlingsintäkt (ADTR) uppgick till 23.400 dollar, eller 219.000 kronor under första kvartalet, en ökning om 36 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

”Vi började året med en stark orderbok men på grund av förseningar i leveranskedjan och personalproblem relaterade till pandemin kunde vi inte leverera dessa beställningar i den takt vi hoppats, vilket var en besvikelse … På grund av lägre försäljning än vad vi hade förutspått samt höga kostnader till följd av planerade investeringar, har vår ebitda och lönsamhet påverkats”, skriver vd Richard Paxman i rapporten.

I inledningen av andra kvartalet har bolaget en orderbok om 162 system exklusive USA, vilket kan jämföras med 115 system i slutet av fjärde kvartalet 2021. För USA uppgår orderboken till 53 system till 28 nya platser. 

”Vi upplever fortfarande vissa förseningar och högre kostnader som en följd av både pandemin och situationen i Ukraina, men vi hanterar dessa på ett effektivt sätt. Vi märker även av en viss negativ marginalpåverkan, som dock är hanterbar”, skriver vd.

Vad gäller pågående fas 1-studie utvecklas den väl och utsikterna ser lovande ut, enligt Richard Paxman.

”Vi arbetar även med planeringen av en större fas 3-studie i USA, till vilken vi planerar att tillverka upp till 200 system för att tillgodose behovet för den kliniska studien och andra testaktiviteter”, skriver han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?