1515
Annons

Antalet anställda konstant i läkemedelsindustrin

Svenska läkemedelsindustri blir i ett slag av med 5 procent av sina arbetstillfällen efter Astra Zenecas nedläggning i Lund. Men branschorganisationen LIF påpekar att sektorn har lika många anställda som för tio år sedan samt att exporten ökar.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från Danske BankAnnons

Ökade myndighetskrav: tre tips för att klara era hållbarhetsutmaningar

När myndigheternas regler om hållbarhetsrapportering blir allt hårdare måste företagen kunna ge en tydlig bild av sina möjligheter och risker inom hållbarhet. Annars kan man bli förbisprungen av branschkollegorna som började i tid. 

Sara Lindahl, expert på hållbara finansieringslösningar på Danske Bank, listar tre tips för att bli en föregångare snarare än en eftersläntrare.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar? 

Hållbarhetsredovisning innebär att kartlägga vilka hållbarhetsutmaningar och möjligheter som är kopplade till verksamheten. 

– Det är mycket som måste falla på plats och det kan bli jobbigt om man börjar i sista sekund. Vårt råd är därför att inte vänta med sin hållbarhetsanalys, om man vill fortsätta att vara ett attraktivt bolag på lång sikt. Då blir man heller inte förbisprungen av branschkollegorna som började i tid, säger Sara Lindahl, expert på hållbara finansieringslösningar och kundrådgivare på Danske Bank i Sverige.

För att Sverige ska klara omställningen till ett hållbart samhälle krävs bland annat bättre tillgång till fossilfri el – samtidigt som elproduktionen behöver mer än fördubblas. Det kräver mycket kapital och nu ökar intresset för hållbara investeringsalternativ och hållbara satsningar. 

Ökad rapportering också för mindre företag

Omställningen har även börjat synas i nya regleringar som riktas mot finansmarknaden. Under 2021 kom EU med ett klassificeringssystem, EU-taxonomin, som ska göra det enklare att förstå vilka verksamheter som är positiva för miljön. 

– EU kräver nu att större listade bolag rapporterar om de har ekonomiska aktiviteter som sorterar under EU-taxonomin. 

Sara Lindahl och Karin Reuterskiöld på Danske Bank i Sverige.
Sara Lindahl och Karin Reuterskiöld på Danske Bank i Sverige.

Inom ett par år kommer rapporteringsskyldigheten att utökas även till mindre företag. Bland annat kommer det att ställas krav på att bolagen har kontroll på sina leverantörskedjor och identifierar, förebygger och minimerar alla negativa konsekvenser av verksamheten för miljön och mänskliga rättigheter.

– Vi märker att framför allt större företag oftast har gjort sitt grundarbete innan de kommer till oss för att diskutera finansiering. Har man gjort ett ordentligt förarbete och analyserat sin verksamhet så är uppförsbacken inte lika stor. Därför vill vi tidigt planera framtida investeringar tillsammans med kunderna och bygga upp scenarier för olika typer av grön finansiering, säger Sara Lindahl. 

Över huvud taget spår Danske Bank att hållbara företag, grön finansiering och gröna investeringar kommer att uppmuntras framåt. 

– Verksamheter utan en tydlig strategi för sitt bidrag till ett hållbart samhälle blir mindre attraktiva för sina kunder och dyrare att både finansiera och bedriva, säger Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar? 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?