1515
Annons

Råvaror: Metallrallyt fortsätter

Råvarumarknaderna visade styrka när den nya veckans handel inleddes på måndagen.

Förra veckans överenskommelse om stöd för Grekland har åtminstone tillfälligt vänt valuttarenden för euro-dollar, vilket gynnar råvarorna, samtidigt som en minskad riskaversion ökar flödet av kapital till marknaderna. Det senare syntes även i form av stigande aktiebörser under måndagen.

"Räddningsaktionen (för Grekland) stillar oron för att eurozonen ska gå in i en dubbel-dip recession och det är bra för råoljan", sa Anthony Nunan, biträdande chef för riskhantering på Mitsubishi Corp i Tokyo, i en kommentar till Bloomberg News på morgonen och tillade att förväntningarna även är att dollarn kommer att fortsätta försvagas med de nya förutsättningarna och den långsiktiga policyn att hålla USA- räntorna nere.

"Kopplingen mellan Grekland och oljemarknaden är växelkursen för euro-dollar. Överenskommelsen gör att dollarn försvagas och euron stärks, och den oro som funnits kring valutan kan tonas ned på marknaden", säger Andy Sommer, analytiker på Elektrizitaets-Gesellschaft i Schweiz, till Bloomberg News.

En tillbakablick i kurvorna visar samtidigt att oljemarknaden visat motståndskraft under dollarns påtagliga förstärkning mot den europeiska valutan under inledningen av 2010. Sedan årsskiftet har dollarn stärkts drygt 6 procent mot euron men WTI-oljan har trots detta stigit strax över 2 procent under samma period.

Klockan 13.50 visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,65 dollar till 80,65 dollar per fat. Brent var upp 0,68 dollar till 79,97.

På London Metal Exchange fortsatte den kraftiga prisuppgången som avslutade förra veckan.

"Minskningen av lagren ger stöd åt metallerna. När de ekonomiska utsikterna förbättras och vi rör oss mot högsäsong inom byggsektorn kommer de metaller där det inte finns så stora överskott att gå bäst", sa Chen Yonglin, analytiker på Citic Newedge Futures, i en kommentar till Bloomberg News.

Tremånadersterminen på koppar var upp 171 dollar till 7.686 dollar per ton något före klockan 14 medan zinken var upp 71 dollar till 2.300 och aluminium 36 dollar till 2.256.

Handelsbanken Capital Markets pekar i sitt dagliga råvarumarknadsbrev på fortsatt stark trend för allt som är stålrelaterat.

"Det är mycket fokus kring stålindustrin just nu. Stålråvaror går starkt: järnmalm, legeringar, kol och frakter. Allt talar för prishöjningar. Kontraktet för stålbillets på LME har tagit ordentlig fart den gångna veckan, i takt med att priset har stigit. Tremånaderskontraktet har stigit nästan 20 procent på två veckor!", skriver Handelsbankens råvaruanalytiker.

Nickel, som används vid framställande av rostfritt stål, visade en uppgång på 410 dollar till 24.010 och har därmed stigit drygt 8 procent på tre dagar.

På ädelmetallmarknaden var guldet under eftermiddagen stabilt, något över stängningskursen i fredags. Spotpriset vid klockan 13.50 var strax under 1.111 dollar per uns, upp 3,30 från i fredags.

 


Innehåll från Treasury SystemsAnnons

Stora värden i modernt Treasury Management System

Med fokus på teknik, kundnytta och kostnadseffektivitet levererar Treasury Systems (TS) marknadens modernaste molntjänst för hantering av valuta- och ränterisker. Bland de nöjda kunderna finns flera av Nordens största bolag.

Treasury Management är ett affärskritiskt område omgärdat av komplexa finansmarknader och omfattande regelverk – som ofta hanteras av en slimmad organisation. Om bra systemstöd saknas är arbetet förknippat med stora utmaningar: det är tungrott, finns ingen spårbarhet och går inte att bygga processer kring. Därför använder många stora företag TS för att hantera och analysera sina valuta- och ränterisker. 

– TS är det modernaste systemet på marknaden. Vi har tack vare vår långa erfarenhet utvecklat en molntjänst med stort fokus på effektiv administration, användarvänlighet, automation och analys. Det finns stora värden i att använda vår tjänst: det är en investering som betalar sig väldigt fort, säger Erik Åkerlund, Head of Sales och VD på Treasury Systems.

TS var ett fintech-bolag långt innan begreppet myntades. Familjeföretaget grundades 1984 av Knut Åkerlund och nästan 40 år senare skördar man nu frukten av tidiga och omfattande teknikinvesteringar. Treasury- och Cash Management är ett stort verksamhetsområde. För att kunna leverera ett system i världsklass satsar man därför också på strategiska samarbeten med företag som Nomentia, Millistream och Sealfx.

– Våra globala konkurrenter säger att de kan göra allt, men det blir ganska halvbakade produkter. Vi satsar i stället på ”best of breed”: att genom samarbeten kunna leverera spetsfunktionalitet i varje enskilt område, säger Erik Åkerlund.

Viktigt med hög servicegrad

Idag är flera av Nordens största bolag kunder till Treasury Systems. Att leverera snabb och kvalificerad support är en av hörnstenarna i verksamheten.

– För våra kunder är det här ett affärskritiskt system, och uppstår det något problem är det viktigt att de får prata med en specialist direkt, de ska inte behöva hamna i ett callcenter på andra sidan jorden. Att vi prioriterar service, dialog och rådgivning till våra kunder är en viktig anledning till att det går bra för oss i Norden, säger Erik Åkerlund.

Utvecklingen inom B2B SaaS-lösningar går fort och för Treasury Systems ser framtiden ljus ut. Företaget växer snabbt och utveckling sker på bred front.

– Säkerhet fortsätter att ha hög prioritet. Dessutom satsar vi mycket på att ta bort kundernas manuella steg och processer och att automatisera så mycket rutinmässigt arbete som möjligt. På lite längre sikt ser vi många spännande möjligheter att med AI och machine learning bygga in mer smarta funktioner i systemet, säger Erik Åkerlund.

Om Treasury Systems:

Treasury Systems är en ledande leverantör av treasury management system och administrativa tjänster i Norden. Genom bred och mångårig kompetens, kostnadseffektivitet och förstklassig support till slutanvändarna ökar vi kundnyttan inom treasury-organisationen. 

Läs mer här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Treasury Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?